Start zichtbare aanleg van nieuwe N18

EIBERGEN – Rijkswaterstaat en Noaber18 starten vanaf maandag 5 september met de zichtbare werkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe N18 tussen Groenlo en Enschede.  Zo worden bomen gekapt, gezocht naar niet-gesprongen explosieven en archeologisch onderzoek gedaan. De werkzaamheden zijn nodig, voordat Noaber18 met de bouw van het 27 kilometerlange, nieuwe stuk Nieuwe Twenteroute en 45 kilometer onderliggend wegennet kan beginnen. De kap van bomen op plekken waar de toekomstige nieuwe N18 bosschages en lanen met bomen doorkruist, start vanaf donderdag 8 september. Een ecoloog begeleidt de kapwerkzaamheden. Voorafgaand aan de daadwerkelijke kap worden de bomen geïnspecteerd op nesten van broedvogels of eekhoorns. Bomen met nesten worden gemarkeerd en de aanwezige dieren worden gestimuleerd om te verhuizen. Pas als een ecoloog constateert dat de dieren de betreffende boom hebben verlaten, mag deze worden gekapt.

De bomenkap vindt in fases plaats. De werkzaamheden starten bij benadering volgens het onderstaande schema:

  • Groenlo vanaf 8 september
  • Eibergen vanaf 17 september
  • Haaksbergen vanaf 17 september
  • Enschede vanaf 8 september

Het kappen van bomen vindt plaats tot ongeveer eind november. Rijkswaterstaat gaat ter compensatie nieuwe bomen aanplanten. In totaal wordt circa 30 hectares aan bomen gekapt en wordt ongeveer twee keer zoveel hectares aan bomen teruggeplaatst (59 hectares).

Werkzaamheden nieuwe aansluiting A35
Noaber18 begint vanaf 7 september ook met voorbereidende werkzaamheden bij de aansluiting van de nieuwe N18 op de A35. Deze werkzaamheden duren tot 24 oktober. Het verkeer moet ter plaatse gedurende de gehele periode rekening houden met afwezigheid van vluchtstroken en verlaging van de maximumsnelheid. De laatste twee weekenden zijn de op- en afritten van Enschede-West afgesloten en wordt het verkeer omgeleid.

De Nieuwe Twenteroute
De aanleg van een 27 kilometerlange, nieuwe N18 tussen Groenlo en Enschede is onderdeel van de Nieuwe Twenteroute. De N18 tussen Varsseveld en Enschede wordt namelijk vernieuwd! Deze nieuwe Twenteroute wordt een weg waarop het veiliger is om over te rijden of over te steken; waardoor minder verkeersslachtoffers vallen. De nieuwe weg gaat de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo vergroten, maar past in het mooie landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. De nieuwe Twenteroute zorgt dat Achterhoekers en Twentenaren sneller van A naar B komen; en maakt daarmee dat de regio interessant is om in te wonen, te werken en te ondernemen.

Rijkswaterstaat werkt nauw samen met de provincies Gelderland en Overijssel, de gemeenten in de regio en de waterschappen om de Nieuwe Twenteroute te realiseren. Rijkswaterstaat heeft Noaber18 opdracht gegeven tot de aanleg van de nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede. De Nieuwe Twenteroute is naar verwachting klaar in de tweede helft van 2018.

Meer informatie?
Heeft u vragen over de werkzaamheden? Kijk op www.rijkswaterstaat.nl/n18-nieuwetwenteroute of www.vanAnaarBeter.nl of bel met de gratis informatielijn 0800-8002. Of download de Noaber18-app.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven