Toneelstuk over Heuvel’s jeugdliefde

GELSELAAR – Het verhaal over de jeugdliefde van meester H.W. Heuvel en en hoe zij afscheid namen van elkaar komt Bie Winkels in Gelselaar in de vorm van een kort toneelspel weer tot leven. Op zaterdag 10 september, tijdens Open Monumentendag voeren enkele jeugdige inwoners dit op. Hierbij klinkt ook het afscheidslied ‘Als de zwaluw ons verlaat’, dat hij zijn vriendinnetje liet zingen. Als gedicht leerde Heuvel dit eens aan Gelselaarse kinderen.

De studie naar het werk van Heuvel, die van 1890 tot 1901 schoolhoofd was in Gelselaar, werpt met dit toneelstukje een bijzondere vrucht af. Arend Heideman wist voor dit idee niet alleen de projectgroep Bie Winkels en leden van toneelvereniging De Eendracht enthousiast te maken, maar ook studiegenoot Ben Wagenvoort uit Eefde. Die schrijft het stuk en treedt ook op als verteller. Het is gebaseerd op Heuvel’s klassieker Oud-Achterhoeksch Boerenleven, waarin het verhaal een prominente plek kreeg.

Met zwaluwen had Heuvel een bijzondere band. Een eeuw geleden publiceerde hij al een poëtische vertelling over zwaluwen, vol literaire verwijzingen. Een maal per week liet hij de Gelselaarse kinderen in een schrijfboek een gedicht schrijven. Bij zijn keuze hiervoor volgde hij het jaargetijde. ‘Als de zwaluw ons verlaat’, koos Heuvel op een oktoberdag waarop ze de trekvogels zagen ‘heenreizen’. Het zwaluwenlied is het gedicht waarmee hij ook afscheid nam van zijn jeugdliefde (die naar de laatste jaren uit onderzoek van Larense Heuvel-liefhebbers bleek in afwijking van wat hij schreef nooit emigreerde en die geen Dientje, maar Mientje heette).

Het stuk wordt 10 september in de schuur van boerderij Winkels aan de Dorpsstraat 16 in Gelselaar vier keer opgevoerd: 12 uur, 13 uur, 14 uur en 15.30 uur.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven