BELTRUM – Het is bijna zover, zondag 8 januari 2017 is de 28ste editie van de survivalrun in Beltrum. Ook dit jaar stevent de organisatie Stichting Survival Beltrum (SSB) af op een recordaantal deelnemers. Meer dan 1270 atleten uit het hele land verschijnen aan de start op het Mariaplein in Beltrum. Dit jaar is ook een delegatie van het NOC*NSF aanwezig. De survivalsport is sinds november van dit jaar aspirant-lid van de sportkoepel. De afvaardiging van Nederlandse NOC*NSF-leden komt kijken in Beltrum, omdat daar de bakermat van de survivalrun. Bekijk onze promotievideo hier. Net als in de voorgaande jaren ligt de focus op de lange afstand. Over een parcours van ruim 23 kilometer, met maar liefst 61 hindernissen in het ruige Achterhoekse landschap, is het afzien geblazen voor de atleten.
Voor wie iets minder fanatiek is, loopt de halve run van ongeveer 14 kilometer. Dit jaar met veel nieuwe hindernissen op het parcours. Vooral op de laatste paar kilometers staan de deelnemers een aantal zeer pittige hindernissen op te wachten. En als kersje op de slagroom staat de armenbijtende eindhindernis van de Ultra Survival Run in 2017 op het finishterrein van Beltrum.
Favoriet is en blijft de groepsrun, waar vier deelnemers elkaar over de hindernissen helpen. Vooral voor fanatiekelingen, die niet veel ervaring hebben met de survivalsport, is dit de kans om kennis te maken met survivalrun. En onder de auspiciën van de Survivalrun Bond Nederland houdt SSB elk jaar een wedstrijd voor de Lange Afstand. Een parcours voor atleten die duur, kracht en vermogen bezitten. \
Ook de jeugd is weer van de partij. Voor hen is een speciaal kindvriendelijk parcours gebouwd over een afstand van 6,5 kilometer. Ouders en/of verzorgers mogen het hele parcours als begeleider meelopen met kids in de leeftijd van 8 tot en met 9 jaar. De jeugdafdeling binnen SSB kent ondertussen al ruim 70 fanatieke atleetjes, die trouw elke zondag keihard trainen in het trainingsbosje in Beltrum. Dat belooft wat!
Wat is survivalsport? De sport is in de jaren negentig ontstaan toen een paar fanatieke hardlopers tijdens het uitzetten van de slipjacht in Beltrum bedachten dat lopen over onverharde wegen en bijna ondoorgaanbare paden een leuke uitdaging zou zijn. Nu ruim 28 jaar later is de sport geprofessionaliseerd. De Survivalrun Bond Nederland (SBN), met de bekende oud-judoka en olympieër Mark Huizinga als voorzitter, reguleert het wedstrijdsysteem en ondersteunt trainings- en wedstrijdlocaties.
De survivalrun is een combinatie van kracht, duurvermogen, coördinatie en behendigheid. Lopen is een belangrijk onderdeel van de sport, maar de klimtechniek is minstens zo belangrijk. Survivalrun, een sport voor echte mannen en vrouwen.