Kerk Rietmolen binnenkort in 3D te zien

RIETMOLEN – Achterhoek in 3D was op zoek naar karakteristieke Achterhoekse gebouwen. Tussen 19 december 2016 en 15 januari 2017 konden geïnteresseerden stemmen op hun favoriete gebouw uit de Achterhoek. Dit levert een lijst op van negen gebouwen, die in 3D geprint gaan worden. StadsLAB Doetinchem lanceerde samen met de Gruitpoort het project Achterhoek in 3D. Daarbij wordt van karakteristieke gebouwen een miniatuur 3D-uitgave gemaakt en tentoongesteld. Inmiddels heeft een stemronde onder burgers de negen favorieten gebouwen bepaald. In totaal werden door meer dan 4.200 liefhebbers ruim 5.000 stemmen uitgebracht.

De winnaars zijn:

Aalten: Oude St. Helenakerk, Aalten

Berkelland: RK-kerk H. St. Cecilia, Rietmolen

Brockhorst: Gemaal Grote Beek, Bronkhorst

Doesburg: De Waag, Doesburg

Doetinchem: Villa Ruimzicht, Doetinchem

Montferland: Kasteel Huis Bergh, ‘s-Heerenberg

Oost-Gelre: Werenfriduskerk, Zieuwent

Oude IJsselstreek: Dru cultuurfabriek, Ulft

Winterswijk: Steengroeve en Steengroevetheater, Winterswijk

3D printen
De negen gekozen gebouwen worden aan de hand van foto’s en tekeningen omgezet in een 3D-ontwerp. Vervolgens worden ze geprint in het 3D-printlab in de Gruitpoort. De gebouwen krijgen een hoogte van ongeveer 30 cm. De 3D-prints worden eerst tentoongesteld als maquette in de binnenstad van Doetinchem en in het Stadsmuseum. Naar verwachting zijn de gebouwen en monumenten in de tweede helft van 2017 klaar. Daarna wordt gekeken naar tentoonstellingen van grotere varianten van de gebouwen in de openbare ruimte. Ook kunnen ze tentoongesteld worden bij partners en deelnemende gemeenten.

Burgerinitiatief
Het StadsLAB is dé plek waar ideeën over de toekomst van de binnenstad van Doetinchem tot bloei komen. Inwoners, ondernemers en gemeente slaan de handen ineen om ideeën en initiatieven te bedenken, ontwikkelen en realiseren. Meerdere projectgroepen, bestaande uit burgers, ondernemers en ambtenaren, werken aan het bevorderen van het ondernemerschap, het groener maker van het stadscentrum en het betrekken van de Oude IJssel bij de binnenstad. In het StadsLAB wordt gewerkt aan de toekomst van de binnenstad van Doetinchem: een fijne stad om te leven, te beleven en te verblijven.

Meer informatie over het StadLAB en de projecten: www.stadslabdoetinchem.nl.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven