70+ komt massaal naar informatiemarkt

EIBERGEN – Dinsdag 28 februari was het om tien uur al een drukte van belang in Eibergen. Zeker honderdvijftig  bezoekers kwamen naar de informatiemarkt in de Huve. “We hebben mensen van 70 jaar en ouder uitgenodigd,” vertelt klantadviseur Marjan Schoenmaker. “Hier krijgen zij informatie over verhuizen en alles wat daar bij komt kijken. De meeste bezoekers wonen nu nog in een gezinswoning met de slaap- en badkamer op de eerste verdieping. Nu zijn zij nog goed ter been, maar hoe is dat over tien jaar? Je moet toch vooruit denken.” De meeste vragen van bezoekers zijn heel algemeen en gaan over inschrijven als woningzoekende bij Thuis in de Achterhoek en het huidige woningaanbod. Veel bezoekers weten eigenlijk niet wat de mogelijkheden zijn. Omdat de informatiebehoefte groot is en de behoefte aan persoonlijk contact zeer op prijs wordt gesteld, denkt ProWonen er stevig aan om dit concept ook in andere plaatsen te lanceren.

Afstudeeronderzoek
De informatiemarkt is een voortvloeisel uit het afstudeeronderzoek van Ilona Korstee uit Vorden. Zij studeerde toegepaste gerontologie aan de Windesheim in Zwolle. Bij wooncorporatie ProWonen deed zij haar afstudeeronderzoek naar de verhuisbehoefte van 70 plussers in Eibergen. Het kwalitatieve onderzoek is uitgevoerd in de kern van Eibergen omdat daar volgens de cijfers weinig mensen verhuizen van een gezinswoning naar een levensloopgeschikte woning. Ilona: ”Mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Er zijn dan ook maar weinig 70 plussers in het werkgebied van ProWonen die van een gezinswoning naar een levensloopgeschikte woning verhuizen. Ouderen zijn honkvaster dan verwacht.”

Verhuisbelemmeringen
In veel gevallen zijn de kinderen al lang het huis uit. Waarom verhuizen mensen dan niet naar een levensloopgeschikte woning, waar slaapkamer en badkamer zonder traplopen te bereiken zijn? Ilona Korstee: “Door de verhuisbelemmeringen is de drempel om te verhuizen te hoog. Een andere woning is vaak duurder, verhuizen kost veel geld, is lastig en zwaar. Maar vooral de onzekerheid over wat ze terugkrijgen aan buurt en buren is een belemmering.”

Persoonlijk contact
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat oudere huurders dichtbij het centrum willen wonen in een huis en buurt met een prettige leefsfeer. Daarnaast zijn er verschillende specifieke eisen waar een woning aan moet voldoen. Ondanks dat ProWonen aanbod heeft dat voldoet aan de wensen blijken oudere huurders uiteindelijk toch niet te verhuizen. “Een eerste stap is het informeren van mensen,” zegt Marjan Schoenmaker.

“Daarom laten we op de informatiemarkt zien welke heel geschikte woningen we hebben, de buurt waarin ze staan en wat ze kosten, wat ze terugkrijgen als ze verhuizen. ProWonen kan deze onzekerheid wegnemen. Maar vooral persoonlijk contact is belangrijk en daarom kan iedereen een persoonlijke afspraak maken met onze klantadviseur.”


Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven