Gemeente geeft subsidie evenementen

BORCULO – De bloemencorso’s in Beltrum en Rekken, Reurpop in Ruurlo, het Achterhoeks Streekfestival in Eibergen en de Jammarkt in Neede krijgen dit jaar een subsidie van de gemeente Berkelland vanwege hun grote toeristische aantrekkingskracht. Ook de carnavalsoptochten in Neede, Eibergen en Rietmolen, de Taptoe en de Weerkom’n Dage in Borculo en Pigpop in Beltrum krijgen een evenementensubsidie.

De gemeente Berkelland ondersteunt verder dertig dorps- en zomerfeesten, de ouderendag in Berkelland, de fietsvierdaagse in Borculo, de ganzenmarkt in Gelselaar en verschillende overige activiteiten die de sociale samenhang in de kernen van Berkelland bevorderen met een waarderingssubsidie.

Aanvragen
De aanvragen van vier buurtverenigingen zijn afgewezen, omdat zij niet de sociale samenhang in een kern bevorderen, maar slechts bedoeld zijn voor leden van hun vereniging. Ook de activiteiten van de Ruurlose ondernemersvereniging zijn afgewezen, vanwege hun commerciële inslag. Dit aspect is nadrukkelijk uitgezonderd van subsidie. Tenslotte zijn drie andere aanvragen afgewezen, omdat zij niet voldoen aan de voorwaarden van de subsidieregelingen.

Sociale samenhang
Jaarlijks stelt de gemeente Berkelland subsidie beschikbaar voor kleinschalige activiteiten die de sociale samenhang in de kernen bevorderen, maar ook voor grote evenementen die een belangrijke toeristische trekker voor Berkelland zijn. Vorig jaar zijn er in totaal dertig subsidieaanvragen ingediend. Twee aanvragen van festiviteiten zijn niet gehonoreerd door de gemeente, omdat ze niet voldoen aan de voorwaarden.

Kleine festiviteiten in kernen
Voor kleinschalige activiteiten is voor 2017 een bedrag van 13.500 euro beschikbaar. Dit bedrag is verdeeld onder twintig aanvragers die met hun activiteit bijdragen aan de sociale samenhang in een Berkellandse kern. De activiteit moet gericht zijn op een Berkellandse kern en toegankelijk en aantrekkelijk zijn voor iedereen uit de kern waar het feest gehouden wordt. Daarnaast worden uit hetzelfde budget de 4 mei herdenkingen en bevrijdingsactiviteiten in de vier grote kernen bekostigd.

Grote evenementen
Voor grote evenementen is voor 2017 een bedrag van 20.200 euro beschikbaar. Aan de bloemencorso’s in Rekken en Beltrum wordt een subsidie toegekend van 5.000 euro. Aan de Jammarkt, het Achterhoeks Streekfestival en Reurpop in Ruurlo wordt een subsidie toegekend van 2.500 euro. Voor de carnavalsoptochten in Neede, Eibergen en Rietmolen, de Taptoe en Weerkom’n Dage in Borculo en Pigpop in Beltrum wordt een subsidie van 450 euro beschikbaar gesteld.

Opnieuw tegen het licht gehouden
Dit jaar worden de subsidieregelingen opnieuw tegen het licht gehouden. De gevolgen daarvan voor de subsidieaanvragen voor 2018 zijn op dit moment nog niet duidelijk.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven