Programma van herdenking in Borculo

BORCULO – Donderdag 4 mei herdenken we alle mensen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. We herinneren ons de periode van rechteloosheid en onvrijheid. Om hieraan op gepaste wijze aandacht te schenken, heeft de Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen te Borculo op donderdag 4 mei het volgende programma samengesteld:

Voordracht genomineerde gedichten dichtwedstrijd
De voordracht door leerlingen van het AOC en het Staring College is om 10.30 uur in Careaz J.W. Andriessen aan de Koppeldijk 40.

Een Stille Tocht
Voor de Stille Tocht verzamelen we aan de achterzijde van de RK-Kerk aan de Steenstraat. Een kaarsje aansteken in de kerk? Dit is mogelijk vanaf 18.55 uur. Om ca. 19.15 uur vertrekken we in een plechtige stoet twee aan twee. Als teken van vertrek luiden de klokken van de kerk. De voettocht gaat over de begraafplaats van de kerk en vervolgens via de Boomgaarden naar het oorlogsmonument aan de Burg. Bloemersstraat en het Indiëmonument in het Cycloonpark. Op de begraafplaats en bij de monumenten is gelegenheid tot het leggen van bloemen. In het Cycloonpark speelt het jeugdorkest van muziekvereniging Volharding passende muziek. Iets voor 20.00 uur bereikt de stoet de Algemene Begraafplaats aan de Deugenweerd. Bij de graven van de Engelse en Canadese piloten nemen we 2 minuten stilte in acht. Na de stilte blaast de heer G. Waanders de Signaaltaptoe. Ook hier is gelegenheid tot het leggen van bloemen. Hierna is de stoet ontbonden.

Een Herdenkingsbijeenkomst in de Joriskerk
Om ca. 20.15 uur is de openbare herdenkingsbijeenkomst in de Joriskerk aan het Muraltplein, met als gastspreker mevrouw M. Letterie. Naast schrijfster is mevrouw Letterie voorzitter van de Stichting Vriendenkring Neuengamme. Zij zal in haar toespraak ingaan op de 3 slachtoffers uit Borculo, die in het concentratiekamp Neuengamme zijn gestorven. De muzikale invulling gebeurt door enkele leden van het jeugdorkest van muziekvereniging Volharding en het Borculose koor Stemmig. U hoort de vier winnende gedichten van onze dichtwedstrijd en mevrouw G. Willekes draagt een gedicht voor. Amnesty International is met een stand vertegenwoordigd en vraagt aandacht voor de vrijlating van Eduardo Cardet. Hij kreeg 3 jaar cel voor kritiek op Fidel Castro.

Het programma van de herdenkingsbijeenkomst:
1.   Muzikaal intermezzo
2.  Begroeting door voorzitter
3.  Voordracht gedichten prijswinnaars AOC:
“2 Kinderen” van/door Ben-Jan Renskers
“Vroeger en nu” van/door Puck Holtslag
4.  Koor Stemmig met “Ik zal er zijn”
5.  Voordracht gedichten prijswinnaars Staring College:
“Wat als” van Jessica Willink door Fleur Roelofsen
“Het vergeten meisje” van/door Youssef Chamlal
6.   Muzikaal intermezzo
7.   Herdenkingsrede door mevrouw Letterie
8.   Koor Stemmig met “Mag ik dan bij jou”
9.   Voordracht gedicht van/door mevrouw Willekes
10. Koor Stemmig met “Als rennen geen zin meer heeft”
11. Afsluiting door voorzitter Wicher Soek
12. Wilhelmus in samenzang (coupletten 1 en 6)

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven