Kijkje achter de schermen bij aanleg N18

EIBERGEN – Noaber18 en Rijkswaterstaat geven op zaterdag 20 mei een kijkje achter de schermen van de bouw van N18 Nieuwe Twenteroute tijdens de Dag van de Bouw. Geïnteresseerden kunnen reizen langs verschillende plekken van de toekomstige weg en de werkzaamheden van dichtbij bekijken. Vanuit drie locaties (Eibergen, Haaksbergen en Enschede) kunnen bezoekers van 10.00 uur tot 16.00 uur meerijden met pendelbussen, die rijden langs de nieuwe N18 in aanbouw. Er zijn verschillende uitstapplekken waar veel is te zien en waar medewerkers van Noaber18 en Rijkswaterstaat uitleg geven over de werkzaamheden. Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Bezoekers krijgen een primeur. De pendelbussen rijden namelijk over een groot deel van de bouwweg.  Bezoekers kunnen zo als eerste beleven, hoe het is om over de toekomstige N18 te rijden.

 Het bouwterrein en de bouwweg zijn normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. De reis langs de bouw van de N18 Nieuwe Twente begint vanaf het projectkantoor van Noaber18 aan de Jukkertweg 6 in Eibergen of vanaf de bouwlocatie nabij de aansluiting met de A35 aan de Boekelosestraat in Enschede. Op het projectkantoor van Noaber18 in Eibergen worden doorlopend korte presentaties gegeven over verschillende onderdelen van het project. Op de bouwlocatie aan de Boekelosestraat staat onder meer een uitkijkpunt waar bezoekers over de nieuwe aansluiting in aanbouw kunnen kijken. Beide locaties zijn tevens het startpunt van de bussen die langs de nieuwe N18 in aanbouw rijden en doorlopend tussen Eibergen en de locatie in Enschede pendelen Op vijf plekken kunnen bezoekers uitstappen en buiten een kijkje nemen. Het is echter ook mogelijk om de gehele excursie in de bus te blijven zitten. Kinderen ontvangen bij de ontvangstbalie in Eibergen of Enschede een kaart die ze bij iedere stop kunnen laten afstempelen.

Opstappen en uitstappen
Er zijn vijf locaties langs het tracé van de Nieuwe Twenteroute waar Noaber18 activiteiten organiseert en waar bezoekers kunnen opstappen of uitstappen.

Opstaplocaties:

  • Projectkantoor Noaber18, Jukkertweg 6 te Eibergen: opstaplocatie, doorlopende presentaties, springkussen.
  • Boekelosestraat in Enschede bij nieuwe aansluiting met A35: opstaplocatie, uitkijkpunt over grote aansluiting met de A35, bult met zand waar kinderen in kunnen spelen

De laatste bussen vertrekken om 15.00 uur vanaf beide locaties.
Daarnaast is het mogelijk om vanaf Museum Buurtspoorweg, Stationsstraat 3 in Haaksbergen gratis met een historische trein naar de locatie Geukerdijk te reizen (vice versa) en daar op een pendelbus te stappen richting Enschede of Eibergen.

Uitstaplocaties:

  • Viaduct ter hoogte van de Kattendamsweg in Haaksbergen: machines die nodig zijn voor de bouw van het viaduct, medewerkers van Noaber18 geven uitleg over de werkzaamheden, een informatiepunt over de archeologische onderzoeken.
  • Verdiepte ligging nabij Geukerdijk in Haaksbergen: uitkijkpunt op de bouw van de verdiepte ligging van de nieuwe N18 onder het spoor, gratis reizen met een historische trein van de Museum Buurtspoorweg tussen de Geukerdijk en station Haaksbergen (vice versa).
  • Fietstunnel nabij Tesinklanderweg: bezoekers kunnen een kijkje nemen bij de in aanbouw zijnde fietstunnel, medewerkers van Noaber18 geven uitleg over de werkzaamheden.

Toekomstige N18 in 3D
Tijdens de Dag van de Bouw kunnen bezoekers zien hoe de nieuwe N18 er in de toekomst uit komt te zien. Bij verschillende op- en uitstaplocaties kunnen bezoekers QR-codes scannen met hun eigen smartphone. Door de smartphone in een speciale bril te bevestigen, krijgen de zij een 3D beeld van de uiteindelijke situatie. Noaber18 raadt bezoekers dan ook aan om vooraf een QR-reader app te downloaden op de smartphone.

Kom op de fiets!
In verband met beperkte parkeerruimte verzoeken Noaber18 en Rijkswaterstaat bezoekers zoveel mogelijk op de fiets te komen. Er is beperkte parkeerruimte beschikbaar bij:

  • Projectkantoor Noaber18, Jukkertweg 6 in Eibergen
  • Museum Buurtspoorweg, Stationsstraat 3 in Haaksbergen
  • Bouwlocatie aansluiting A35, Brouwerslaan 1 (volg ter plaatse de aanwijzingen P Dag vd Bouw). De beste kans op een parkeerplek heb je hier!

Op uitstaplocaties is geen parkeerruimte beschikbaar!

De Nieuwe Twenteroute
Noaber18 bouwt in opdracht van Rijkswaterstaat een 27 kilometerlange, nieuwe N18 tussen Groenlo en Enschede. Deze nieuwe weg is onderdeel van de Nieuwe Twenteroute. De N18 tussen Varsseveld en Enschede wordt namelijk vernieuwd! Deze nieuwe Twenteroute wordt een weg waarop het veiliger is om over te rijden of over te steken; waardoor minder verkeersslachtoffers vallen. De nieuwe weg gaat de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo vergroten, maar past in het mooie landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. De nieuwe Twenteroute zorgt dat Achterhoekers en Twentenaren sneller van A naar B komen; en maakt daarmee dat de regio interessant is om in te wonen, te werken en te ondernemen.

Rijkswaterstaat werkt nauw samen met de provincies Gelderland en Overijssel, de gemeenten in de regio en de waterschappen om de Nieuwe Twenteroute te realiseren. De Nieuwe Twenteroute is naar verwachting klaar in de tweede helft van 2018.

Meer informatie?
Op de Dag van de Bouw laten leden van Bouwend Nederland zien tot welke hoogstandjes zij in staat zijn.  Kijk voor meer informatie op www.dagvandebouw.nl. Hier is ook informatie over de Dag van de Bouw bij N18 Nieuwe Twenteroute te vinden. Meer informatie is ook te vinden op de Noaber18-app en op Facebook @nieuwetwenteroute.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven