Mijlpaal voor openluchttheater Eibergen

Door Redactie op 31-05-2017

EIBERGEN – In 2009 was Openluchttheater Eibergen bijna failliet, vorige week werd de tweeduizendste donateur ingeschreven en is het theater met 16.800 bezoekers in 2016 opgeklommen tot het vijfde openluchttheater van Nederland. ‘’We halen grote artiesten als Ilse Delange, De Dijk, Typhoon en Douwe Bob, maar willen nadrukkelijk ook lokale verenigingen en non-profit instellingen een podium bieden’’, aldus het bestuur.

De familie Pasman uit Neede is de tweeduizendste donateur en kreeg enkele dagen geleden een enveloppe met twee vrijkaarten en consumptiemunten overhandigd. Dat de jubilaris uit Neede komt staat model voor de ontwikkeling van het openluchttheater. ‘’In Eibergen zijn de meesten al donateur. De nieuwkomers wonen vooral in omliggende plaatsen. Maar ook verder weg in Winterswijk, Lichtenvoorde, Hengelo en Enschede.’’

In 2009 leek het doek te vallen toen de gemeente de jaarlijkse subsidie van 6.500 euro beëindigde, omdat het ondersteunen van het theater geen gemeentelijke kerntaak is, motiveerde het toenmalige gemeentebestuur. Er werd een donateurs-actie gestart en tijdens dit weekend traden artiesten belangeloos op. Het leverde zeshonderd donateurs op.

Wederopstanding
Het was het begin van de wederopstanding. ‘’Er waren nauwelijks financiële middelen, dus het was hard knokken om vooruit te komen. Het toenmalige gemeentebestuur werkte in het begin niet echt mee. Voor een kleine aanpassing aan het theater moesten we een omgevingsonderzoek laten uitvoeren dat duizenden euro’s zou kosten. We hadden het idee dat de gemeente het theater het liefst zag verdwijnen. Daar had de politiek ook belang bij, want men wilde het naastgelegen gemeentekantoor verkopen. En het gebouw brengt meer op, zonder ‘lawaai-theater’ als buurman. En tja… hoe treffend kan het zijn; het gemeentekantoor is gesloopt en het theater bloeit als nooit tevoren.’’

De gemeente besloot in 2010 het verpauperde theater in erfpacht te geven en stelde een eenmalige bijdrage van 100.000 euro beschikbaar voor achterstallig onderhoud. Zeven jaar later staat er een geheel nieuwe accommodatie. ‘’We hebben ieder jaar gespaard en gerenoveerd. Gefaseerd is er voor ruim 425.000 euro geïnvesteerd. Deze maand zijn de nieuwe entree en multi-functionele ruimte in gebruik genomen. Uitgangspunt is dat de markante sfeer van het theater behouden blijft. Zo zijn de damestoiletten nog authentiek, werken we met stoer hout en willen we geen reclameborden in het theater.’’

Laatste afscheid
Het theater beschikt over een doekoverkapping die 700 mensen droog houdt, een multi-functionele regie-ruimte, meerdere bars, kassa-wagen en online ticketsysteem. ‘’We willen heel nadrukkelijk deze faciliteiten ook beschikbaar stellen aan verenigingen, creatievelingen en andere non-profit instellingen. Zij kunnen tegen een kleine vergoeding ons theater gebruiken. Tevens kunnen zij gebruik maken van de expertise die binnen onze organisatie aanwezig is. Het aantal externe gebruikers groeit sterk. Dit jaar zijn onder meer de Eiberrun, gymnastiekvereniging Odival en muziekschool Drum & Dance nieuwkomers. Bijzonder is dat het theater ook uitvaarten faciliteert. ‘’We vinden het mooi dat mensen bij ons hun meest vreugdevolle momenten vieren, maar er ook ruimte is voor het laatste afscheid.’’

Openluchttheater Eibergen is een 100 procent vrijwilligersorganisatie. Dat geldt ook voor de bestuursleden, die het hele jaar rond om de drie weken vergaderen. ‘’Bezoekers die voor het eerst in ons theater zijn kunnen vaak niet geloven dat het door vrijwilligers wordt gerund. We hebben een zeer professionele uitstraling. Ons motto is; wat we doen, doen we goed, anders beginnen we er niet aan. Je ziet dat in alles terug. De presentatie, de aankleding van het theater, gastvrijheid; alles moet kloppen. We bezoeken veel andere openluchttheaters. Leerzaam, leuk en het genereert veel energie. Dit jaar zijn wij zelfs gastheer van de jaarvergadering Vereniging Nederlandse Openluchttheaters en komen er bestuurders van zo’n veertig theaters naar Eibergen.’’

Toekomst
Het theater heeft de wind mee en krijgt veel waardering. Naast het particuliere donateurschap zijn er 150 bedrijven, ondernemers en winkeliers zakelijk donateur. Donateur worden kan online via de website openluchttheatereibergen.nl. ‘’We houden de drempel laag. Voor tien euro per jaar ben je particulier donateur, voor vijftig euro zakelijk. Donateurs ontvangen de nieuwsbrieven en krijgen voorrang bij ticketverkoop. De donateurs zijn zich er van bewust hoe belangrijk het is dat de leefbaarheid en sociale verbondenheid overeind blijven. Zeker in deze tijdgeest. Wij leveren daar een bijdrage aan. We hebben nauwelijks opzeggingen. Ook voor de toekomst zijn de donateursinkomsten broodnodig. Zo moeten we dringend de muziekkoepel renoveren en de markante oude omarmde muur met gevelsteen restaureren. Het is nooit af, er blijven altijd uitdagingen.’’

 

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Gratis workshops en trainingen over opvoeden en opgroeien
BERKELLAND - In september start het Preventie Platform Jeugd weer met workshops en trainingen gericht op opvoeden en opgroeien. Zo begint er een weer......
Lees verder »

Vandaag: VAN Jubileum fietstocht
GEESTEREN - Dit jaar bestaat VAN Berkel & Slinge 25 jaar, en de VALA, waarbij alle Achterhoekse natuurverenigingen zijn aangesloten, bestaat ook ......
Lees verder »

Muziekvereniging Amicitia Rietmolen zoekt dirigent
RIETMOLEN - Muziekvereniging Amicitia uit Rietmolen is dringend op zoek naar een dirigent voor haar orkest. De vaste repetitie avond is op maandag. Di......
Lees verder »

Zomers concert Emergo uit Castricum in Ruurlo
RUURLO - Bij goed weer geeft muziekvereniging Emergo uit Castricum op vrijdag 19 augustus een buitenconcert op het Kerkplein in Ruurlo. Het concert be......
Lees verder »

Kinderdag: Gratis activiteiten in het park bij het gemeentehuis
BORCULO - De Kinderdag is er weer in Borculo. Op zaterdag 20 augustus is er van alles te doen in het park bij het gemeentehuis in Borculo. Deelna......
Lees verder »

Brandweer voor brandend afval naar de Beukenlaan in Eibergen
EIBERGEN - Vrijdagmorgen moesten de Eibergse brandweerlieden al in alle vroegte in actie komen.  Om 4.36 uur kwam er namelijk een melding binnen......
Lees verder »

Op zoek naar geneeskrachtige kruiden
EIBERGEN - Wat kun je doen als je jeuk hebt door een brandnetel? Dat en nog meer handige natuurlijke oplossingen op EHBO-gebied leren kinderen op zon......
Lees verder »

Vleermuizen excursie voor jong en oud
REGIO - Het is altijd spannend. In de avondschemering vleermuizen spotten. Gelukkig kan het ook dit jaar weer en wel op 18 augustus. Op Camping Domei......
Lees verder »

Paysafecard – de volgende grote trend voor online aankopen?
BERKELLAND - Trends blijven komen en gaan, terwijl sommige blijven. Dat geldt ook voor online aankopen. De meeste Nederlanders gebruiken nog steeds i......
Lees verder »

Bibliotheek helpt bij digitale vragen
BERKELLAND – Op woensdag 7 september 2022 organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek in alle vestigingen een voorlichtingsbijeenkomst over het digita......
Lees verder »

Ruurlose Bridgeclub organiseert bridge clinic en bridge cursussen
RUURLO - Na het succes van de clinic van vorig jaar heeft de RBC besloten nogmaals een clinic te organiseren. Om ook mensen te trekken die het spel n......
Lees verder »

Workshop gebarentaal in Bibliotheek Ruurlo
RUURLO – Na succesvolle edities in Eibergen en Lichtenvoorde start er in september 2022 in de Bibliotheek Ruurlo een workshopcyclus ‘Kennismaken met ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

Fratsen Kleurt wal bie
NEEDE - Noe was wij onlangs een betje an `t verbrekken ,hier en doar mossen wat tegels oet dee versletten waren. Ok een stukske muure mos vernieuwd w......
Lees verder »

Fratsen gedoo
NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek......
Lees verder »

Fratsen Tegenstriedigheden
NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo......
Lees verder »

NUB TV

Eibergen neemt groots afscheid van Wim en Trees


EIBERGEN – Weken lang werd er over gesproken, een einde van een tijdperk. Dit einde is nu aangebroken. Vrijdag en zaterdag nam Eibergen massaal afscheid van het horeca echtpaar Wim en Trees Tijink. Café Tijink is een begrip in Eibergen en ver daarbuiten. Daarom blijft het café onder de nieuwe eigenaar Mesut Mis de zelfde naam dragen. 
Mesut bood Wim en Trees zaterdagavond namens heel Eibergen een schilderij gemaakt door Johan Deters aan met daarop Wim, Trees en hun trouwe viervoeter. Vandaag is er nog een afscheid voor genodigden en dan trekken Wim en Trees de deur van het door hun zo geliefde café achter hun dicht. Mesut Mis en zijn team zwaaien er vanaf morgen het scepter. 

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »