Herinnering aan een vergeten cycloon

NEEDE – De stormramp is ook bekend als de cycloon van Neede. Het noodweer trok in de namiddag en vroege avond op woensdag 1 juni 1927 over de Achterhoek en een deel van Twente. Ook de buurtgemeenten hadden hiermee te maken. Honderden boerderijen, schuren en huizen vielen ten prooi aan de windhoos. De impact van dit natuurgeweld is groot voor een deel van Neede. Over een breedte van circa 500 meter trok de cycloon over het dorp. Met name de buurtschap Ruwenhof en de omgeving van het treinstation zijn zwaar getroffen door de storm. In de directe omgeving van het station was Textielfabriek ter Weeme gevestigd. Op het moment van de windhoos waren hier circa 400 personen werkzaam. De storm liet een spoor van grote schade na. Twee jaar eerder, in 1925, is het stedeke Borculo getroffen door een stormramp. Deze ramp haalde zelfs de wereldpers. Maar het aantal gewonden en dodelijke slachtoffers in Neede was groter.

Arend Heideman heeft in 1977 de foto expositie met beelden uit 1927 georganiseerd. “Mijn interesse in historie, de verhalen over de stormramp in Borculo vormden in 1977 de inspiratie voor de expositie Vergeten Cycloon vertelt Arend Heideman. Destijds werkte ik als gemeentevoorlichter voor de gemeente Neede. Het is belangrijk dat historie onder de aandacht blijft en wordt doorgeven. In 1977 waren er nog inwoners die de ramp hadden meegemaakt en hierover konden vertellen. Nu is dat anders, daarom is het goed dat Historische Kring Neede deze foto’s weer onder de aandacht brengt” vertelt Heideman. “Zo wordt de cycloon die Neede trof niet vergeten”.

Over de Needse stormramp is weinig centraal en voor iedereen toegankelijk bewaard gebleven. Daarom is het extra waardevol dat de gemeente Neede in 1977, 50 jaar naar de ramp alsnog materiaal heeft verzameld met hulp van de bevolking.

Het fotomateriaal uit 1977 heeft de gemeente Berkelland in bruikleen gegeven voor deze expositie. Daarnaast zijn berichten en uitgaven uit 1927 te bekijken. Aangevuld met berichten over de tentoonstelling uit 1977. Veertig jaar na dato wordt zo opnieuw met historische materiaal stilgestaan bij de Needse Stormramp. En wordt het verhaal doorgeven aan een nieuwe generatie zodat de cycloon niet vergeten wordt.

Na de opening van de expositie is er spontaan materiaal in bruikleen gegeven. Het betreft de originele overlijdensannonce van de heer Wormeester en een speciaal gebakken wandbord met een passende tekst op de achterzijde.

Nog tot en met zaterdag 15 juli is de expositie Herinnering aan een vergeten cycloon te bekijken in de Oale Smederieje in Neede. Openingstijden: woensdag 14.00 -17.00 uur en zaterdag 14.00 – 16.30 uur. Toegang gratis.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven