Jammarkt weer voor 27e keer in Neede

Door Redactie op 17-08-2017

NEEDE – Op woensdag 23 augustus heten we u in Neede van harte welkom op de 27e editie van de Nationale Jammarkt. Van oudsher is Neede een echt Jamdorp – dat was meer dan een eeuw geleden al zo, sinds er in 1903 een jamfabriek werd opgericht – en dat is het tot op de dag van vandaag nog steeds. Maar de wereld van zomerse zoetigheid staat ondertussen niet stil: de Nationale Jammarkt innoveert. De Nationale Jammarkt Neede heeft dit jaar een nieuwe huistijl ontwikkeld. De uitstraling is fris en fruitig, zoals van de ‘jamhoofdstad van Nederland’ verwacht mag worden. Modern en kleurrijk zoals past bij de nieuwe stijl van de jammarkt, en natuurlijk volledig draaiend om fruit en jam.
Ook op gebied van jam wordt er geïnnoveerd. Een perfecte combinatie van innovatie en traditie is op de Nationale Jammarkt te zien bij de kraam van de Historische Vereniging Oud Noordijk: zij doen hun best om juist van ‘ouderwetse’ ingrediënten vernieuwende producten te maken. De Historische Vereniging is in het bezit van een tuin vol vergeten groente als knolselderij, aardperen en schorseneren, ‘t Oale Höfke.

Deze groenten, kruiden en eetbare bloemen worden in de jam verwerkt tot een bijzondere jam. Ze zijn in niet alleen aanwezig met hun jam en aanverwante artikelen, maar ook met een demonstratie van ambachtelijk jam maken.
Vele duizenden bezoekers kunnen van elf tot vijf in het centrum van Neede opnieuw genieten van de lekkerste jam, kleurrijke gelei, heerlijke marmelade, bijzondere chutney, originele confituur en andere jam gerelateerde producten.
Om 11 uur wordt de nieuwe jamkoning(in), die het komende jaar zal optreden als (J)ambassadeur van Neede, bekendgemaakt op de kruising bij de Borculoseweg en Oudestraat. Het is aan Ramona van der Ende, de Jamkoningin van het afgelopen jaar, de eer om te onthullen wie in haar voetsporen zal treden. Na een korte toespraak wordt de jammarkt officieel geopend door de hoogheid. Vervolgens zal de Jamkoning(in) de markt op gaan voor een praatje en op de foto te gaan met de standhouders en bezoekers.

Op de Nationale Jammarkt gaat het niet alleen om gezelligheid en zoetigheid, maar ook om kwaliteit. In navolging op vorig jaar strijden de deelnemers aan de markt niet alleen om het lekkerste (eigen)product, maar ook om de originaliteit en bijzondere ingrediënt combinaties. Enkele beroepskoks bepalen aan de hand van een smaaktest welke zomerse zoetigheid de opvolger wordt van A&E Gourmet uit Rotterdam, dat vorig jaar met de jam Pruim- Chocolade-Walnoot als lekkerste werd beoordeeld door de smaakdeskundigen.

Entertainment
De Nationale Jammarkt biedt naast jam en andere zoetigheid, een nieuwe Jamkoning(in) en het in ere herstelde jamworstelen nog veel meer: zit even rustig op een van de terrassen voor een heerlijk drankje met gebakje of luister en kijk naar een van de vele entertainers. De Swing Masters zijn vertrouwde gezichten op de Nationale Jammarkt. Ze speelden al verschillende keren in Neede en hebben ervaring met het vermaken van een divers publiek. Zij vertolken swingende dixie uit de jaren zestig die door het publiek hooglijk wordt gewaardeerd. Voor de jongste bezoekers van de Nationale Jammarkt is Lonnie Ballonnie weer aanwezig. De twee clowns komen naar Neede met schmink en ballonnen en zorgen daarmee voor veel vertier voor kinderen. Katell Chevalier nam vorig jaar deel aan The Voice of Holland en staat deze zomer in Neede. De Frans-Nederlandse zangeres past met haar chansons perfect bij de sfeer die de Nationale Jammarkt kenmerkt. De muziek van Katell is een gevoelige mix van moderne Franse folk en pop.

De Reisgenoot is een troubadour die tijdens zijn optredens pop en kleinkunst combineert: zichzelf begeleidend met zijn gitaar zingt hij verhalen met een dubbele bodem. Ontroerende Nederlandstalige liedjes met bijzondere teksten kunnen de bezoekers verwachten: “Ik wil mensen aan het denken zetten, laten lachen en laten voelen.” Zanger-gitarist Harrie te Wierike is van de partij om het publiek op de Nationale Jammarkt zijn prachtige nummers voor te schotelen. Singer-songwriter Carmijn Bakker staat veel op het podium met haar band Red Leaf Hill, maar in Neede treedt ze op als soloartiest met haar pop-, folk- en countrymuziek. Voor Carmijn, in 2013 afgestudeerd aan de Artez Popacademie in Enschede, staat het plezier van het muziek maken centraal en dat zult u als bezoeker van de Nationale Jammarkt ook merken! Het cabaretduo Poeder en Plusj komt de bezoekers in Neede vermaken met een programma dat helemaal is toegespitst op het thema jam. Dat wordt dus een fris, fruitig en vooral zoet optreden voor het publiek.  Jerry Kroezen is een theaterman in hart en nieren. Lange tijd deed de 41-jarige Enschedeër dat als hobby naast zijn betaalde baan, maar tegenwoordig is de kunstenaar op pad met zijn eigen show. De vrolijke alleskunner laat ook in Neede zien wat hij als kameleon allemaal in huis heeft.

De Sjaggeraars zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken tijdens de Nationale Jammarkt. Ze voelen zich steeds meer op hun gemak en het voelt voor hen als een geslaagde integratie. Van handelaar tot slenteraar, vorig jaar met een eigen sjampartij. Neede wil terug naar de traditionele jammarkt en De Sjaggeraars dragen een steentje bij. Een aloude traditie wordt nieuw leven ingeblazen, de Sjaggeraars helpen bij die reanimatie: “De jam gebruiken daar waar hij volgens ons ook voor bedoeld is. De Sjaggeraars presenteren op eigen ludieke en eigenzinnige wijze het INTERNATIONALE SJAMWORSTEL TOERNOOI.”

Jamworstelen, terug van weggeweest
Het deed heel wat stof opwaaien toen het 15 jaar geleden werd gepresenteerd: het jamworstelen! In 2002 kwam Frank Morsink met dit geweldige idee
dat Neede en de Nationale Jammarkt nóg meer op de kaart zette en het landelijke nieuws haalde. De uitzonderlijke activiteit is dit jaar terug van weggeweest. In samenwerking met Bernard Vreemann van Café de Ruif wordt het jamworstelen in ere hersteld. In 2002 leidde de eerste editie van het jamworstelen tot behoorlijk wat ophef. Tot en met SBS6 en De Telegraaf aan toe was er aandacht voor ‘het anders zo rustige Neede. Enkele schaars geklede dames gaan vandaag in een met jam gevuld bassin een partijtje liggen worstelen’, meldde de krant van wakker Nederland op 21 augustus 2002 in het artikel ‘Damesworstelen ligt zwaar op de maag’.
Net als in het verleden zal er tijdens de ‘jamsessies’ gebruikgemaakt worden van nepjam, een geleiachtige substantie die nauwelijks van echt is te onderscheiden.

De locatie is tegenover het terras van café de Ruif. Daar zal op het podium een opblaasbare worstelring verschijnen, met een speaker erbij en uiteraard muzikale omlijsting. Bernard is vol vertrouwen dat het ‘jamworstelen 2.0’ een succes zal worden. “Animo is er volop, bij jong en oud, dames en heren. Al weken hoor ik links en rechts geluiden als ‘mooi dat het weer gebeurt’ en ‘ik ga zeker meedoen!’ Hartstikke leuk, het wordt echt een superdag.”

 

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Gratis workshops en trainingen over opvoeden en opgroeien
BERKELLAND - In september start het Preventie Platform Jeugd weer met workshops en trainingen gericht op opvoeden en opgroeien. Zo begint er een weer......
Lees verder »

Vandaag: VAN Jubileum fietstocht
GEESTEREN - Dit jaar bestaat VAN Berkel & Slinge 25 jaar, en de VALA, waarbij alle Achterhoekse natuurverenigingen zijn aangesloten, bestaat ook ......
Lees verder »

Muziekvereniging Amicitia Rietmolen zoekt dirigent
RIETMOLEN - Muziekvereniging Amicitia uit Rietmolen is dringend op zoek naar een dirigent voor haar orkest. De vaste repetitie avond is op maandag. Di......
Lees verder »

Zomers concert Emergo uit Castricum in Ruurlo
RUURLO - Bij goed weer geeft muziekvereniging Emergo uit Castricum op vrijdag 19 augustus een buitenconcert op het Kerkplein in Ruurlo. Het concert be......
Lees verder »

Kinderdag: Gratis activiteiten in het park bij het gemeentehuis
BORCULO - De Kinderdag is er weer in Borculo. Op zaterdag 20 augustus is er van alles te doen in het park bij het gemeentehuis in Borculo. Deelna......
Lees verder »

Brandweer voor brandend afval naar de Beukenlaan in Eibergen
EIBERGEN - Vrijdagmorgen moesten de Eibergse brandweerlieden al in alle vroegte in actie komen.  Om 4.36 uur kwam er namelijk een melding binnen......
Lees verder »

Op zoek naar geneeskrachtige kruiden
EIBERGEN - Wat kun je doen als je jeuk hebt door een brandnetel? Dat en nog meer handige natuurlijke oplossingen op EHBO-gebied leren kinderen op zon......
Lees verder »

Vleermuizen excursie voor jong en oud
REGIO - Het is altijd spannend. In de avondschemering vleermuizen spotten. Gelukkig kan het ook dit jaar weer en wel op 18 augustus. Op Camping Domei......
Lees verder »

Paysafecard – de volgende grote trend voor online aankopen?
BERKELLAND - Trends blijven komen en gaan, terwijl sommige blijven. Dat geldt ook voor online aankopen. De meeste Nederlanders gebruiken nog steeds i......
Lees verder »

Bibliotheek helpt bij digitale vragen
BERKELLAND – Op woensdag 7 september 2022 organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek in alle vestigingen een voorlichtingsbijeenkomst over het digita......
Lees verder »

Ruurlose Bridgeclub organiseert bridge clinic en bridge cursussen
RUURLO - Na het succes van de clinic van vorig jaar heeft de RBC besloten nogmaals een clinic te organiseren. Om ook mensen te trekken die het spel n......
Lees verder »

Workshop gebarentaal in Bibliotheek Ruurlo
RUURLO – Na succesvolle edities in Eibergen en Lichtenvoorde start er in september 2022 in de Bibliotheek Ruurlo een workshopcyclus ‘Kennismaken met ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

Fratsen Kleurt wal bie
NEEDE - Noe was wij onlangs een betje an `t verbrekken ,hier en doar mossen wat tegels oet dee versletten waren. Ok een stukske muure mos vernieuwd w......
Lees verder »

Fratsen gedoo
NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek......
Lees verder »

Fratsen Tegenstriedigheden
NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo......
Lees verder »

NUB TV

Eibergen neemt groots afscheid van Wim en Trees


EIBERGEN – Weken lang werd er over gesproken, een einde van een tijdperk. Dit einde is nu aangebroken. Vrijdag en zaterdag nam Eibergen massaal afscheid van het horeca echtpaar Wim en Trees Tijink. Café Tijink is een begrip in Eibergen en ver daarbuiten. Daarom blijft het café onder de nieuwe eigenaar Mesut Mis de zelfde naam dragen. 
Mesut bood Wim en Trees zaterdagavond namens heel Eibergen een schilderij gemaakt door Johan Deters aan met daarop Wim, Trees en hun trouwe viervoeter. Vandaag is er nog een afscheid voor genodigden en dan trekken Wim en Trees de deur van het door hun zo geliefde café achter hun dicht. Mesut Mis en zijn team zwaaien er vanaf morgen het scepter. 

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »