Vluchtelingen proeven aan jam(markt)

NEEDE – Als voorproefje op de Jammarkt van 23 augustus heeft Historische Kring Neede (HKN) de statushouders die in Neede wonen, uitgenodigd voor een bezoekje aan de Oale Smederieje. Op woensdagavond 16 augustus is er met elkaar in een ongedwongen sfeer een kop koffie gedronken met een vlearmoeskoekje. Voorzitter Wim Winkeldermaat heeft uitgelegd wat de functie van de smederij vroeger was. Ook heeft hij verteld wat de taken van de vereniging zijn. Ronnie Konniger, bestuurslid van HKN en verzamelaar van alles wat met jam te maken heeft, vertelde over de jamhistorie van ons dorp. In een ongedwongen sfeer zijn jamweetjes- en gebruiken met elkaar gedeeld.
HKN is present op de 27e editie van de Jammarkt. Voor de Oale Smederieje is volop jam in diverse smaken verkrijgbaar. Willie Lindeboom, jammaakster van al dit heerlijke vruchtenbeleg, is aanwezig. Natuurlijk ontbreekt het terras dit jaar ook niet.

In de smederij is de expositie Flipje logeert in Jamdorp Neede te bekijken. Alexandra van der Steen, directeur van het Flipje- en Streekmuseum Tiel is een groot deel van de dag aanwezig om bezoekers te informeren over de jamcultuur in ons land. Ben van der Kolk uit Diepenheim zal met een door zijn vader gebouwde kast zogenaamde Flipje stroken afspelen.

Op 23 augustus staan statushouders op de Jammarkt in Neede. Er wordt zelfgemaakte jam verkocht en op Eritrese wijze koffie gemaakt en geschonken.

Op 11 augustus zijn de eerste potjes jam gemaakt aan de Koeweidendijk.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven