Feestelijke startbijeenkomst zonneproject


EIBERGEN – Donderdagavond 21 september verzamelen zich enkele tientallen inwoners zich in de Oude Mattheuskerk in Eibergen. Dit keer niet voor een dienst, maar voor de feestelijke ingebruikname van het eerste collectieve zonneproject in Eibergen. Onder hen ook de speciaal uitgenodigde gasten gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van de provincie Gelderland en wethouder Marijke van Haaren, wethouder van Berkelland. De openingshandeling werd verricht door een druk op de rode knop door 4 handen van: de 2 gebouweigenaren (de Huve/Geert van der Veer en Martin Koopman) waar de 390 zonnepanelen liggen en de beide gasten van deze avond. Na gezamenlijk aftellen klonken, na de druk op de knop, de heldere klanken van de klok van de kerk. Een symbolische wake-up call: het is de hoogste tijd voor stevige stappen naar schoon en duurzaam energiegebruik. Aansluitend is een filmpje vertoond waar vanuit een drone te zien is waar en hoe de panelen zijn geplaatst. Ook bevat het filmpje, gemaakt door Peter Stoverink en Myrthe van Heek, informatie over het project. Deze is ook te bekijken via de website www.berkellandenergie.nl.

In een korte inleiding vertelt Peter van Heek over het ontstaan van de werkgroep DEE (Duurzame Energie Eibergen en Rekken). Hoe hij samen met Hugo de Vries tot de slotsom kwam dat ze iets moesten gaan doen aan duurzame initiatieven in Eibergen en omgeving. En hoe dit dan weer tot contacten leidt met o.a. BerkellandEnergie en AGEM, uitmondend in dit prachtige eerste resultaat.

Jan Jacob van Dijk
In zijn toespraak neemt de gedeputeerde zijn toehoorders mee in de opdracht die er voor ons allen ligt. “De akkoorden van Parijs verbinden Nederland tot grote inspanning om de uitstoot van CO2 in 12 jaar tijd te halveren. Dat zal voor alle sectoren van de economie en voor iedereen persoonlijk gevolgen hebben”. De provincie Gelderland heeft dan ook een stevig beleid ingezet om dat proces te ondersteunen. Hij is blij met initiatieven zoals het ‘postcoderoos’ project in Eibergen. Mede dankzij een subsidie van Gelderland is dit project mogelijk geworden.

DEE en BerkellandEnergie
Namens de werkgroep spreekt Gerrit Keuper. Hij schetst het vele werk dat door de vrijwilligers in de werkgroep is verzet. Vertelt hoe hij, actief in o.a. beheer van het gebouw de Huve, betrokken werd. Namens BerkellandEnergie spreekt Paul Knuvers als voorzitter zijn vreugde uit over het tot stand komen van dit project. Voor BerkellandEnergie is dit het 2e ‘postcoderoos’ project dat zij realiseren. In de gemeente is het, met Beltrum meegeteld, nu het 3e in zijn soort. En wat hem betreft zit er nog wel meer potentie. BerkellandEnergie hoopt ook in Neede een werkgroep op gang te krijgen. Verder wordt er op dit moment gerekend of er mogelijkheden zijn om met de waterkracht uit de Berkel stroom op te wekken. Maar vooral zal energiebesparing nog veel winst opleveren. Hiervoor moeten nieuwe concepten worden bedacht die het voor inwoners technisch en financieel makkelijker maakt om mee te doen. Onderzoek wijst uit dat inwoners in meerderheid willen mee doen met besparen van energie, maar vaak niet weten waar en hoe te beginnen. Het bestuur van BerkellandEnergie spreekt dank en complimenten uit richting vrijwilligers, de ondersteuning door AGEM, de samenwerking met de gebouweigenaren en de installateurs (Tenten Solar en Martin Koopman).

Wethouder van Haaren
Tot slot spreekt wethouder Marijke van Haaren de aanwezigen toe. Zij vertelt over het EUP van de gemeente: de plannen die praktische uitvoering van energiebesparing en –opwek de komende jaren mogelijk maken. “De gemeente heeft beleid in voorbereiding over hoe de ruimte in onze gemeente gebruikt kan worden voor energie-opwek door wind en zonneparken op grond. Daarover worden binnenkort de knopen doorgehakt”. Dat alles moet samen met de inspanningen van inwoners, ondernemers, organisaties leiden tot een energie-neutrale gemeente in 2030. Zij is blij met dit project in Eibergen en feliciteert de deelnemers, vrijwilligers en BerkellandEnergie met het resultaat. Een ‘aanjaag’ subsidie maakte de start van het project mede mogelijk.

Extra panelen beschikbaar
Binnen het nu gestarte project zijn nog extra panelen beschikbaar. Deze moeten vóór 1 november zijn ‘verkocht’. Er is al belangstelling voor een aantal panelen, maar inwoners en bedrijven (kleinverbruikers) kunnen nog meedoen. Maar wacht u niet te lang met het aanmelden, want ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Meer informatie krijgt u via de website van BerkellandEnergie of als u zich aanmeldt via [email protected] of via 0545 274298.

 

 

 

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven