Nieuwjaarsgroet vanuit de kerktoren!

GEESTEREN – Bovenin de kerktoren van Geesteren speelt al sinds 1928 Amicitia in de oudejaarsnacht. Leden van de muziekvereniging Amicitia blazen het nieuwe jaar in vanaf de toren van de Nederlands Hervormde Kerk in Geesteren. Direct na de twaalf klokslagen wordt vanaf de klokkenzolder het lied Uren, Dagen, Maanden, Jaren ingezet. Vervolgens blaast de trompettist vanaf de hoogste verdieping van de toren een reveille. Het kleine concert is een jarenlange traditie van muziekvereniging Amicitia. Het was rond 1928 dat de toenmalige predikant D. van der Most van Spijk, de muzikanten voorstelde in de oudejaarsnacht om twaalf uur dit lied vanuit de toren over Geesteren te laten klinken. Het is ook traditie in Geesteren dat het vuurwerk pas wordt afgeschoten nadat de trompettist is uitgeblazen. Vroeger werd speciaal hiervoor noodverlichting aangebracht in de toren. Tegenwoordig is er een redelijk goede verlichting op de wenteltrap, maar toch is het voor de muzikanten nog steeds een hele klim om met de instrumenten veilig boven en weer beneden te komen.

Een aantal jaar geleden is op de tweede verdieping van de toren een nieuwe trap gemaakt, met halverwege een plateau. Dit maakt de klim naar de klokkenzolder een stukje gemakkelijker voor de muzikanten. Met uitzondering van de oorlogsjaren 1940-1945 is deze muzikale traditie alle jaren uitgevoerd. Komende oudjaarsnacht zal deze traditie dus haar 90-jarig bestaan vieren.

Deze bijzondere traditie is al deze jaren in stand gehouden door leden van Muziekvereniging Amicitia.
Geesternaren en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om in de oudejaarsnacht om 24.00u te komen luisteren. Na afloop zal een borrel worden gedronken bij de kerktoren om het nieuwe jaar in te luiden.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven