Kevin en Rebecca doen gooi naar zetel


BORCULO – Hij is 31, zij is 25. Beiden staan op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande. Beiden in de gemeente Berkelland, hij voor de VVD, zij voor het CDA. “Wij zijn beide relatief jong, wat gek genoeg bijzonder is in Nederland, waar de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden tegen de 58 blijkt te liggen, volgens een onderzoek van RTL”, merkt Kevin op. “Mooier nog is, dat wij beiden uit het voortgezet onderwijs komen: Rebecca is docent biologie, ik docent geschiedenis. De onderwijswereld is juist een ‘rood’ bolwerk, VVD’ers en CDA’ers vind je er in geringe mate.” In gesprek met hem en met Rebecca, samen aan een kleine tafel bij Prinsen in Haarlo. Dat gaat prima. “Het CDA en de VVD liggen dicht bij elkaar”, vinden beide.

Kevin Hauser
Kevin, sinds een jaar of 20 woonachtig in Neede, stond bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 voor het eerst op de lijst van VVD Berkelland, toen op een ‘niet-verkiesbare’ plek. Dit jaar staat hij op plaats 3 (een stijging van twee plaatsen ten opzichte van de conceptlijst) en dat biedt reëel uitzicht op een zetel in de raad, waar zijn partij momenteel drie zetels heeft. “De vorige keer had ik 72 stemmen”, herinnert hij zich. “Prachtig, maar wel vooral uit mijn directe omgeving in Neede. Dit keer reken op meer stemmen en uit heel Berkelland.”

Als hij op 21 maart een raadszetel weet te veroveren, gaat hij zijn eigen onderwijsbedrijfje op een wat lager pitje zetten. Zijn baan in het onderwijs – als leraar bij Het Assink in Haaksbergen – houdt hij aan. “Gelukkig zijn er goeie verlofregelingen in het geval van raadsactiviteiten die alleen tijdens schooluren kunnen plaatsvinden.”

Is er al een volgende stap? Wethouder? Kevin: “Op dit moment heb ik niet de ambitie om wethouder te worden, nog niet.”

Rebecca Meyerink
Voor Rebecca – docent op De Waerdenborch in Holten – is het de eerste keer dat ze meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen. In haar geval voor het CDA Berkelland; ze werd gevraagd door fractievoorzitter Gerard Hilhorst. Ze staat op een 12e plek. “We hebben nu 7 zetels en hopen op 9. Mocht ik niet gekozen worden, dan vind ik het prima om vier jaar mee te lopen in een schaduwfractie”, kijkt ze vooruit. “Ik draai nu al mee in verschillende commissies.”

Geen politiek nest
Noch Kevin noch Rebecca zijn in een politiek actief nest opgegroeid. “Ik kom wel uit een ondernemersnest”, vertelt de in Amersfoort geboren Kevin. “Vanuit die achtergrond werd het vrij natuurlijk om voor de VVD te kiezen. Daar heb ik altijd op gestemd.”

Voor Rebecca was de keuze voor het CDA wat minder vanzelfsprekend. Weliswaar hebben haar vriend en haar schoonvader een boerderij in Haarlo – een volgens haar typische CDA-omgeving – maar zij twijfelde aanvankelijk. “Ik vond het CDA wat stoffig. Tot ik me meer in het gedachtengoed van de partij ging verdiepen en ontdekte dat hun idealen me wel degelijk aanspraken. Ik ben zelf niet religieus, maar het gaat me vooral om de ideeën van de partij over hoe mensen zouden kunnen samenleven.”

Plannen
Als (kandidaat-)raadslid wil Rebecca zich vooral bezig gaan houden met de leefbaarheid in kleine kernen. Ze zit als inwoner van Haarlo zelf bovenop die problematiek. “Ik zie hoe het zowel voor jonge als voor oudere mensen moeilijk is hier. Er is nog een basisschool, nog wel. Maar hoe lang nog?” Toch ziet ze viel positiefs en potentie: “Er is hier een erg actief verenigingsleven, er zijn vele vrijwilligers. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de mantelzorgers, zoals broers en zusjes van mensen met een handicap.” Een van de mooiste zaken die de geboren Drontense in het oosten van de Achterhoek ontdekte, is het begrip ‘naoberschap’. En dan niet alleen het woord, maar ook de toepassing ervan.

Kevin wil zich vooral richten op ondernemers en op jongeren. “Jongeren zijn voor mij nummer één. Ik werk met jongeren en het is prachtig. Ik wil me bijvoorbeeld gaan inspannen voor wijkcoaches voor de zogenaamde hangjongeren. Dat zijn weliswaar geen echte speerpunten van de VVD, maar wel voor mij.” Daar voegt hij aan toe: “Bovendien wil ik best een beetje dissident zijn, als het maar niet te vaak gebeurt.”

De campagne
Rebecca gaat tijdens de komende campagne op ‘jongerentour’, daarmee wil ze vooral de leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar aanspreken. Op 8 maart is er een vrouwenontbijt en ook een landbouwdag zit in de planning. CDA Berkelland krijgt de komende tijd bezoek en campagnehulp van Europarlementariër Annie Schreijer.

Kevin en VVD Berkelland gaan op ‘ondernemerstour’. “Hierin zal ook niemand minder dan Mark Rutte een rol hebben”, laat hij los.

Is het nog wel leuk?
Het is vaak te lezen: gemeenteraadswerk kost erg veel tijd, de vergoeding is mager, je doet het in de ogen van de mensen vaak niet goed, en die mensen maken dat niet altijd op een even prettige manier duidelijk. Via internet, social media en soms in eigen persoon. Hoe gaan de kandidaten daarmee om? Is het nog wel leuk om raadslid te zijn?

Kevin: “Negatieve geluiden hou je. Ik wil in de raad om iets te bereiken. Ik zie het als een eer.” Rebecca – vier jaar nieuwer aan ‘het front’ – sluit zich aan: “Ik kan me goed afschermen tegen nare opmerkingen. De reacties die ik tot nu heb gekregen, zijn trouwens bijna allemaal positief.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven