Kevin en Rebecca doen gooi naar zetel

Door Redactie op 27-02-2018


BORCULO – Hij is 31, zij is 25. Beiden staan op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande. Beiden in de gemeente Berkelland, hij voor de VVD, zij voor het CDA. “Wij zijn beide relatief jong, wat gek genoeg bijzonder is in Nederland, waar de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden tegen de 58 blijkt te liggen, volgens een onderzoek van RTL”, merkt Kevin op. “Mooier nog is, dat wij beiden uit het voortgezet onderwijs komen: Rebecca is docent biologie, ik docent geschiedenis. De onderwijswereld is juist een ‘rood’ bolwerk, VVD’ers en CDA’ers vind je er in geringe mate.” In gesprek met hem en met Rebecca, samen aan een kleine tafel bij Prinsen in Haarlo. Dat gaat prima. “Het CDA en de VVD liggen dicht bij elkaar”, vinden beide.

Kevin Hauser
Kevin, sinds een jaar of 20 woonachtig in Neede, stond bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 voor het eerst op de lijst van VVD Berkelland, toen op een ‘niet-verkiesbare’ plek. Dit jaar staat hij op plaats 3 (een stijging van twee plaatsen ten opzichte van de conceptlijst) en dat biedt reëel uitzicht op een zetel in de raad, waar zijn partij momenteel drie zetels heeft. “De vorige keer had ik 72 stemmen”, herinnert hij zich. “Prachtig, maar wel vooral uit mijn directe omgeving in Neede. Dit keer reken op meer stemmen en uit heel Berkelland.”

Als hij op 21 maart een raadszetel weet te veroveren, gaat hij zijn eigen onderwijsbedrijfje op een wat lager pitje zetten. Zijn baan in het onderwijs – als leraar bij Het Assink in Haaksbergen – houdt hij aan. “Gelukkig zijn er goeie verlofregelingen in het geval van raadsactiviteiten die alleen tijdens schooluren kunnen plaatsvinden.”

Is er al een volgende stap? Wethouder? Kevin: “Op dit moment heb ik niet de ambitie om wethouder te worden, nog niet.”

Rebecca Meyerink
Voor Rebecca – docent op De Waerdenborch in Holten – is het de eerste keer dat ze meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen. In haar geval voor het CDA Berkelland; ze werd gevraagd door fractievoorzitter Gerard Hilhorst. Ze staat op een 12e plek. “We hebben nu 7 zetels en hopen op 9. Mocht ik niet gekozen worden, dan vind ik het prima om vier jaar mee te lopen in een schaduwfractie”, kijkt ze vooruit. “Ik draai nu al mee in verschillende commissies.”

Geen politiek nest
Noch Kevin noch Rebecca zijn in een politiek actief nest opgegroeid. “Ik kom wel uit een ondernemersnest”, vertelt de in Amersfoort geboren Kevin. “Vanuit die achtergrond werd het vrij natuurlijk om voor de VVD te kiezen. Daar heb ik altijd op gestemd.”

Voor Rebecca was de keuze voor het CDA wat minder vanzelfsprekend. Weliswaar hebben haar vriend en haar schoonvader een boerderij in Haarlo – een volgens haar typische CDA-omgeving – maar zij twijfelde aanvankelijk. “Ik vond het CDA wat stoffig. Tot ik me meer in het gedachtengoed van de partij ging verdiepen en ontdekte dat hun idealen me wel degelijk aanspraken. Ik ben zelf niet religieus, maar het gaat me vooral om de ideeën van de partij over hoe mensen zouden kunnen samenleven.”

Plannen
Als (kandidaat-)raadslid wil Rebecca zich vooral bezig gaan houden met de leefbaarheid in kleine kernen. Ze zit als inwoner van Haarlo zelf bovenop die problematiek. “Ik zie hoe het zowel voor jonge als voor oudere mensen moeilijk is hier. Er is nog een basisschool, nog wel. Maar hoe lang nog?” Toch ziet ze viel positiefs en potentie: “Er is hier een erg actief verenigingsleven, er zijn vele vrijwilligers. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de mantelzorgers, zoals broers en zusjes van mensen met een handicap.” Een van de mooiste zaken die de geboren Drontense in het oosten van de Achterhoek ontdekte, is het begrip ‘naoberschap’. En dan niet alleen het woord, maar ook de toepassing ervan.

Kevin wil zich vooral richten op ondernemers en op jongeren. “Jongeren zijn voor mij nummer één. Ik werk met jongeren en het is prachtig. Ik wil me bijvoorbeeld gaan inspannen voor wijkcoaches voor de zogenaamde hangjongeren. Dat zijn weliswaar geen echte speerpunten van de VVD, maar wel voor mij.” Daar voegt hij aan toe: “Bovendien wil ik best een beetje dissident zijn, als het maar niet te vaak gebeurt.”

De campagne
Rebecca gaat tijdens de komende campagne op ‘jongerentour’, daarmee wil ze vooral de leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar aanspreken. Op 8 maart is er een vrouwenontbijt en ook een landbouwdag zit in de planning. CDA Berkelland krijgt de komende tijd bezoek en campagnehulp van Europarlementariër Annie Schreijer.

Kevin en VVD Berkelland gaan op ‘ondernemerstour’. “Hierin zal ook niemand minder dan Mark Rutte een rol hebben”, laat hij los.

Is het nog wel leuk?
Het is vaak te lezen: gemeenteraadswerk kost erg veel tijd, de vergoeding is mager, je doet het in de ogen van de mensen vaak niet goed, en die mensen maken dat niet altijd op een even prettige manier duidelijk. Via internet, social media en soms in eigen persoon. Hoe gaan de kandidaten daarmee om? Is het nog wel leuk om raadslid te zijn?

Kevin: “Negatieve geluiden hou je. Ik wil in de raad om iets te bereiken. Ik zie het als een eer.” Rebecca – vier jaar nieuwer aan ‘het front’ – sluit zich aan: “Ik kan me goed afschermen tegen nare opmerkingen. De reacties die ik tot nu heb gekregen, zijn trouwens bijna allemaal positief.”

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Brandweer voor brandend afval naar de Beukenlaan in Eibergen
EIBERGEN - Vrijdagmorgen moesten de Eibergse brandweerlieden al in alle vroegte in actie komen.  Om 4.36 uur kwam er namelijk een melding binnen......
Lees verder »

Op zoek naar geneeskrachtige kruiden
EIBERGEN - Wat kun je doen als je jeuk hebt door een brandnetel? Dat en nog meer handige natuurlijke oplossingen op EHBO-gebied leren kinderen op zon......
Lees verder »

Vleermuizen excursie voor jong en oud
REGIO - Het is altijd spannend. In de avondschemering vleermuizen spotten. Gelukkig kan het ook dit jaar weer en wel op 18 augustus. Op Camping Domei......
Lees verder »

Paysafecard – de volgende grote trend voor online aankopen?
BERKELLAND - Trends blijven komen en gaan, terwijl sommige blijven. Dat geldt ook voor online aankopen. De meeste Nederlanders gebruiken nog steeds i......
Lees verder »

Bibliotheek helpt bij digitale vragen
BERKELLAND – Op woensdag 7 september 2022 organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek in alle vestigingen een voorlichtingsbijeenkomst over het digita......
Lees verder »

Ruurlose Bridgeclub organiseert bridge clinic en bridge cursussen
RUURLO - Na het succes van de clinic van vorig jaar heeft de RBC besloten nogmaals een clinic te organiseren. Om ook mensen te trekken die het spel n......
Lees verder »

Workshop gebarentaal in Bibliotheek Ruurlo
RUURLO – Na succesvolle edities in Eibergen en Lichtenvoorde start er in september 2022 in de Bibliotheek Ruurlo een workshopcyclus ‘Kennismaken met ......
Lees verder »

Café Tijink weer open
EIBERGEN - Een kleine twee weken terug namen Wim en Trees Tijink afscheid van hun gasten en het café. Sindsdien was het café gesloten, maar daar komt......
Lees verder »

Een uitvaartverzekering afsluiten om je nabestaanden te ontlasten
BERKELLAND - De dood is vaak een gevoelig puntje en je hebt er vast niet echt zin in om al over je begrafenis na te denken, maar toch is dit een vers......
Lees verder »

Gerrit Vossers en KNMI waarschuwen voor hitte
BERKELLAND - Volgens het KNMI en weerboer Gerrit Vossers moeten Achterhoekers zich opmaken voor een periode van aanhoudende hitte. Er zijn volgens de......
Lees verder »

Handbalvereniging Blauw-Wit in Ruurlo is op zoek naar een trainer voor meiden D-jeugd 
RUURLO - De D-jeugd van Blauw-Wit bestaat uit een enthousiaste groep van 10 meiden met de leeftijd van 11-14 jaar, die nu al een aantal jaar met elka......
Lees verder »

Veel wegwerkzaamheden in Berkelland
BERKELLAND - Vanaf 29 augustus tot en met 2 september 2022 worden op verschillende wegen slijtlagen aangebracht in Berkelland. Op het bestaande asfalt......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

Fratsen Kleurt wal bie
NEEDE - Noe was wij onlangs een betje an `t verbrekken ,hier en doar mossen wat tegels oet dee versletten waren. Ok een stukske muure mos vernieuwd w......
Lees verder »

Fratsen gedoo
NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek......
Lees verder »

Fratsen Tegenstriedigheden
NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo......
Lees verder »

NUB TV

Eibergen neemt groots afscheid van Wim en Trees


EIBERGEN – Weken lang werd er over gesproken, een einde van een tijdperk. Dit einde is nu aangebroken. Vrijdag en zaterdag nam Eibergen massaal afscheid van het horeca echtpaar Wim en Trees Tijink. Café Tijink is een begrip in Eibergen en ver daarbuiten. Daarom blijft het café onder de nieuwe eigenaar Mesut Mis de zelfde naam dragen. 
Mesut bood Wim en Trees zaterdagavond namens heel Eibergen een schilderij gemaakt door Johan Deters aan met daarop Wim, Trees en hun trouwe viervoeter. Vandaag is er nog een afscheid voor genodigden en dan trekken Wim en Trees de deur van het door hun zo geliefde café achter hun dicht. Mesut Mis en zijn team zwaaien er vanaf morgen het scepter. 

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »