Unieke beeldpresentatie van stormramp

BORCULO – Onlangs werd Nederland nog getroffen door een van de zwaarste stormen sinds tijden. Maar deze storm was niets vergeleken bij de storm die in 1925 over Borculo raasde. Op woensdag 14 februari a.s. blikt Ben van Dijk uit Neede aan de hand van beeldmateriaal terug op de storm die bijna geheel Borculo in puin legde. Filmer Ben Tragter vertoont op deze avond zijn film ‘De Gelderse IJssel, een rivier met vele gezichten’. Deze film uit 1995 belicht de rivier en de hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer en Kampen. De film won in 1996 De Gouden Vlam en kreeg zilver op het Nationale Amateurfilmfestival. Ben van Dijk is verbonden aan de Meester Hendrik Willem Heuvelstichting en boerderijmuseum De Lebbenbrugge te Borculo waarvoor hij onlangs een expositie over fotograaf Bernard Hoetink samenstelde. Tijdens zijn presentatie laat Ben van Dijk een filmfragment zien dat onlangs in bezit is gekomen van het Erfgoedcentrum. Hierin zijn unieke beelden van de stormramp van juni 1927 te Neede te zien.

Eibergenaar Ben Tragter is eveneens verbonden aan de Meester Heuvelstichting en boerderijmuseum De Lebbenbrugge. Hij ontving in 2006 de Mooi-Gelderlandprijs voor personen die zich verdienstelijk maken op het gebied van natuur en cultuur. Sinds 1980 maakt hij films over zijn geboortestreek. Hij is verbonden aan de Stichting Staring Advies, die zich bezig houdt met onderzoek en advisering op gebied van natuur en landschap. Tragter won met zijn films vele prijzen op amateurfilmfestivals. De avond begint met de presentatie van Ben van Dijk en na de pauze wordt ‘De Gelderse IJssel, een rivier met vele gezichten’ vertoond.

Tijdstip: woensdag 14 februari van 19.30-22.00 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem.

Opgave: via [email protected] of 0314-787078.  Entree: € 2,50. Consumpties voor eigen rekening.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven