Archeologische vondsten in gemeentehuis

Door Redactie op 20-03-2018

NEEDE – De vondsten die archeologen van Econsultancy uit Doetinchem de afgelopen jaren deden bij de vernieuwing en renovatie van wijk De Berg in Neede zijn te bezichtigen in het gemeentehuis in Borculo. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat Neede ruim 1300 jaar oud is! In een aparte vitrinekast in de Publiekswinkel zijn de vondsten tijdens de openingstijden te bekijken.

 De wijk De Berg in Neede is in opdracht van Prowonen de afgelopen jaren grotendeels vernieuwd. Op sommige plekken zijn de bestaande woningen gerenoveerd, op andere plekken gesloopt en door nieuwbouw vervangen. Daar waar gesloopt werd en nieuw gebouwd kregen de archeologen van Econsultancy uit Doetinchem in opdracht van Prowonen de kans om in de bodem te kijken of zich daar nog resten bevonden van bewoning uit vroegere tijden.

Kookpotten, kannen, spinsteen, lederen schoen en delen van een houten kom…
De meest tot de verbeelding sprekende vondsten zijn tijdelijk tentoongesteld zodat niet alleen de archeologen ervan kunnen genieten, maar ook de huidige bewoners uit onze gemeente. In de vitrine zijn onder andere delen van kogelronde aardewerk kookpotten en kannen te zien die zeer waarschijnlijk door de mensen zelf werden gemaakt.

Men was in die tijd behoorlijk zelfvoorzienend en maakte veel zelf. Naast de kookpotten en kannen maakte men ook zelf kleding. Van wol spon men draden met behulp van een spinsteen en weefde men op een weefgetouw de kleding.

Ook metalen voorwerpen maakte men zelf. Moeraserts, te vinden in de beekdalen, werd omgesmolten tot ijzer in een kleine ijzeroven op het erf dat men vervolgens weer fabriceerde tot voorwerpen als messen, landbouwwerktuigen en andere voorwerpen. De resten daarvan, de metaalslakken, werden als afval weggegooid.

Niet alles werd zelf gemaakt. Een deel kreeg men door (ruil)handel in bezit. Zoals lederen schoenen, houten kommen en luxe aardewerk. De lederen schoen in de vitrine is door één van de bewoners gedragen en na gebruik afgedankt. Het luxe aardewerk zoals de steengoed kan komt uit de omgeving van Keulen waar in de Middeleeuwen een grote pottenbakkers industrie aanwezig was. Het zal een prominente plaats op de tafel hebben gehad waaruit wijn of bier werd geschonken. De houten kommen zullen zijn gebruik om uit te eten of bij de bereiding van voedsel. Dergelijke houten kommen worden zelden terug gevonden omdat ze in de zandige bodem snel vergaan. In Neede zijn delen hiervan gevonden in een humeuze natte greppel.

Neede tot in 19e eeuw klein dorp
Neede was tot in de 19e eeuw nog een klein dorp met hier en daar een boerenerf op de flank van de Needse berg. Alleen rond de kerk, de Oudestraat, bevond zich een cluster met meer woonhuizen. Eigenlijk was er tot enkele jaren geleden weinig tot niets bekend over de geschiedenis van Neede. Er stond wel wat in de oude archieven, zoals de oude naam van Neede; Nede of Nithe dat aantoonde dat er in het verleden al een dorp geweest moest zijn, maar niemand kon met zekerheid zeggen of dit inderdaad zo was geweest en hoe dat er dan uit zag. Totdat er door middel van archeologisch onderzoek onder de gesloopte woningen in de wijk De Berg in de bodem gekeken kon worden. Al snel werd duidelijk dat er lang geleden ook al mensen hebben gewoond in Neede. Op verschillende plekken in de wijk De Berg zijn resten gevonden van boerenerven uit de Vroege en Late Middeleeuwen, ongeveer 1300 tot 500 jaar geleden (ongeveer 700 tot 1500 na Christus). Neede was in één klap 1300 jaar ouder!

Hoe moeten we ons dat oude Neede nu voorstellen?
In die tijd leefde men op een manier die voor ons nog heel herkenbaar is. Het grootste deel van de bevolking in Nederland leefde in die tijd nog op een boerenerf en deed aan landbouw of veeteelt. Het oude Neede heeft bestaan uit verspreid liggende boerenerven omgeven door een brede greppel. Op deze erven stond een boerderij gebouwd van houten palen, paaltjes en vlechtwerkwanden van wilgentenen aangesmeerd met leem. Het dak bedekte men met riet. Baksteen gebruikte men in die tijd nog niet voor de bouw van boerderijen, dit was nog te duur. Binnen deze boerderijen was een apart afgescheiden deel voor de mensen om te koken en te slapen en een deel voor het vee (stal). Een woonstalboerderij sterk vergelijkbaar met een ‘los hoes’. Tegenwoordig slapen mens en vee niet meer samen in één huis, maar toen was dat heel gewoon. Behalve de boerderij stonden er op het erf één of meerdere schuren, een waterput voor het nodige water dat werd gebruikt om te drinken, te koken en te wassen, een hooiberg voor de opslag van hooi, één of meerdere spiekers voor de opslag van graan en enkele kleine ingegraven eenvoudige gebouwtjes, zogenaamde hutkommen. Op sommige locaties zijn meerdere van dergelijke hutkommen naast elkaar terug gevonden. Over het gebruik van dergelijke kleine gebouwtjes lopen de meningen uiteen. Van een plek om te weven met een weefgetouw tot een smidse of een plek om voedsel te bewaren omdat het in een dergelijk gebouw donker en koel was. Ook wordt gedacht aan een slaapplek van slaven, een gebruik dat in die tijd nog heel gewoon was.

Resten van boerenerven
Van deze boerenerven vinden we tegenwoordig alleen nog de resten terug die in de bodem zijn achter gebleven. Alles wat zich boven de grond heeft bevonden is al lang geleden verdwenen. We denken dat een boerderij ongeveer 50 jaar mee ging waarna deze werd afgebroken en er een nieuwe werd gebouwd. Alleen de sporen in de bodem blijven achter, zoals de kuilen waarin de palen hebben gestaan voor de gebinten van de boerderij, de schuur, de spieker of de hutkom. Bij het afbreken van een gebouw zijn soms de kuilen gebruikt om afval te dumpen. Het klinkt misschien vreemd maar daarvoor zijn wij hen nu erg dankbaar omdat we daardoor een klein inkijkje krijgen in de levenswijze van de bewoners van die erven.

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Basisschool Het Sterrenpalet haalt geen oud papier op
EIBERGEN - Als gevolg van de coronamaatregelen en in overleg met de directrice en het VCO bestuur, heeft basisschool Het Sterrenpalet in Eibergen bes......
Lees verder »

Statiegeldactie Coop Ruurlo levert 684,60 euro op voor Basisschool De Driesprong
RUURLO - Basisschool De Driesprong in Ruurlo heeft een mooie opsteker gekregen van supermarkt Coop en zijn klanten. Op dinsdag 2 maart kwam bedrijfsle......
Lees verder »

Extra tegemoetkoming voor inwoners met plotselinge inkomensdaling
BERKELLAND - Inwoners die door corona een groot deel van hun inkomen zijn kwijtgeraakt, kunnen een extra tegemoetkoming van de gemeente krijgen. De T......
Lees verder »

Agem laat Achterhoek samen én lokaal zonnepanelen inkopen.
BERKELLAND - Agem Energieloket biedt particuliere woningbezitters in de Achterhoek collectief inkoopvoordeel voor de aanschaf van zonnepanelen. Deze '......
Lees verder »

Topdrukte op Sportpark Dijkhoek
BORCULO - Afgelopen zaterdag heeft v.v. DEO uit Borculo een start gemaakt met de invulling van de zaterdagen voor de jeugd, aangezien er geen competi......
Lees verder »

Covid-vaccinaties door de huisartsenpraktijken in Berkelland (vaccin: AstraZeneca) medio maart 2021.
BERKELLAND - Mensen met overgewicht (BMI van 40 of hoger) en geboren tussen 1-1-1956 en 31-12-2002 (18-64 jaar) komen in aanmerking voor de vaccinatie......
Lees verder »

Ilse al 15 jaar werkzaam bij Keurslagerij Kuenen in Ruurlo
RUURLO - Er was een feestje vandaag bij Keurslagerij Kuenen in Ruurlo. Trouwe medewerkster Ilse is namelijk vandaag precies 15 jaar werkzaam bij de s......
Lees verder »

K.V. Olympia Borculo organiseert Kangoeroe Klup voor de aller jongsten
BORCULO - Verschillende spelletjes doen en lekker bewegen, waarbij plezier voorop staat en natuurlijk met een knipoog naar de korfbalsport. Dat doen z......
Lees verder »

Robbin Klein Bruinink verlengt contract bij FC Eibergen vrouwen
EIBERGEN - De trainer van het eerste vrouwenteam van FC Eibergen, Robbin Klein Bruinink, heeft zijn contract met een seizoen verlengd. Het seizoen 20......
Lees verder »

Grootschalige peiling over duurzame energie in de Achterhoek
ACHTERHOEK - Van 1 t/m 21 maart 2021 vindt een grootschalige online peiling plaats over duurzame energie in de Achterhoek via achterhoek.swipocratie.......
Lees verder »

Succesvolle pilot Powervrouwen afgerond
BERKELLAND - Vandaag kregen alle vrouwen die mee hebben gedaan aan het traject Powervrouwen een certificaat. Burgemeester Joost van Oostrum reikte dez......
Lees verder »

Kringloopwinkel Bohero in Borculo gaat weer open
BORCULO -  De winkel en de inname van goederen van Humanitaire Kringloopwinkel Bohero gaan weer op vanaf dinsdag 9 maart.  Bezoek aan de win......
Lees verder »

Columns Marcel & Monique

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

Fratsen aparte dinge
NEEDE - In disse wondere aparte tied van beparkingen hebt wij ok allemoale iets mear tied um te leazen. As ie vulle least wurd ie vanzelf ok luk wieze......
Lees verder »

Fratsen gelukkig
NEEDE - Gelukkig moar `t nieuwe joar kump deran, 2020 was achterof eigenlijk `n joar vol gemas. Deur `t virus kwam onze dagelijkse gang van zaken behe......
Lees verder »

Column Monique Weiden: Melkproductieregistratie (MPR)
BELTRUM - Onze melkkoeien produceren zeer hoogwaardige melk die aan heel veel voorwaarden moet voldoen, maar die ook onder zeer scherp toezicht van ve......
Lees verder »

NUB TV

film: Actie “Beleg in Berkelland” gesprek met Erna Koeslag en Richard Grevelink


BERKELLAND – De ondernemersverenigingen van Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo organiseren samen met Bedrijvenkring Berkelland en de gemeente Berkelland de actie ‘Beleg in Berkelland’. Een actie om juist nu onze ondernemers die deze Coronatijd hard worden getroffen te steunen! Als inwoner van Berkelland kan men met deze actie de eigen winkelier ondersteunen en helpen om de lockdown periode te overleven. Door de aankoop van een waardebon krijgen de winkeliers nu financiële ruimte, terwijl de tegenprestatie pas later geleverd hoeft te worden.

De actie ‘Beleg in Berkelland’ is op 2 februari 2021 gestart. Met behulp van de gemeente verschijnt in week 5, 6,7 en 8 een paginagrote advertentie in een regionaal weekblad waarin onder meer staat welke ondernemers deelnemen. Via de afgedrukte QR code kan de consument bij de winkel(s) naar keuze online een waardebon aanschaffen welke na aankoop toegestuurd wordt. De betreffende waardebonnen zijn alleen geldig voor de winkel(s) waarin ze gekocht zijn en kunnen na de lockdown periode in de winkel(s) worden verzilverd.

Hoe werkt het?
Ga naar http://www.bedrijvenkringberkelland.nl/actie/ en koop een waardebon bij een van de deelnemende ondernemer(s). Reken de waardebon rechtstreeks bij de betreffende ondernemer af (contant, via Tikkie, pinnen of overschrijving). Na ontvangst van het bedrag ontvang je de bon per mail, post of thuisbezorging. Zodra de lockdown voorbij is, kun je de geïnvesteerde bon verzilveren bij de ondernemer.

Investeer nu in ons mooie Berkelland en koop een bon bij een van de deelnemende ondernemers. Ben je een Berkellandse ondernemer en wil ook aansluiten? Dat kan! Ga naar http://www.bedrijvenkringberkelland.nl/actie/ en meld je aan!

Meer informatie en de deelnemende ondernemers vind je op: https://bedrijvenkringberkelland.nl/actie/

Ondernemend Berkelland

Nieuws uit Berkelland helpt: Taza Borculo
 Nieuws uit Berkelland helpt Taza Borculo BORCULO - Het zal voor veel mensen een rustige jaarwisseling worden. In alle opzichten anders dan anders. E......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01
Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01 Net als met Kerst zullen wij weer heerlijke borrelplankjes voor jullie bereiden voor Oudejaarsdag! Een heer......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice
Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice NEEDE - Wij verkopen op 31 december aan de Borculoseweg ( bij het ijzeren hek naast de AH) oliebol......
Lees verder »

Online Muziekbingo bij De Klok in Eibergen
EIBERGEN - In deze rare tijden is het voor ondernemers erg belangrijk om creatief te zijn. Ook vele ondernemers uit Eibergen komen met leuke en uniek......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Helmink Wonen Eibergen 
Nieuws uit Berkelland helpt: Helmink Wonen Eibergen  Tijdens de lockdown zijn wij telefonisch per mail en app bereikbaar. Artikelen kunnen via de......
Lees verder »