Leerlingen wandelen voor een goed doel

EIBERGEN – Woensdag 21 maart wandelen een kleine driedriehonderd leerlingen van de groepen zeven en acht van alle basisscholen in Eibergen een tocht van zes kilometer langs de oever van de Berkel. Met een rugzakje met zes liter water. Waarom? Om te ervaren wat veel kinderen elders ter wereld dagelijks mee maken. Zij lopen namelijk elke dag die afstand om drinkwater bemachtigen dat dat ook nog niet eens echt schoon blijkt. Rotary club Neede zamelt al een tijd geld in om in Kitale, in het noorden van Kenia, een eind aan deze situatie te maken. Van het geld dat onder meer door de Eibergse kinderen deze dag bij elkaar wordt gewandeld, wordt in Kitale een waterinstallatie gebouwd. Ongeveer 130 kinderen van de groepen 1 t/m 6 van de Schakel en Regenboog lopen een korte route met één fles water. De burgemeester van Berkelland, Joost van Oostrum, geeft 21 maart het startschot voor de actie Wandelen Voor Water. De kinderen worden door familie, vrienden, buren en andere bekenden gesponsord.

De organisatie Wilde Ganzen is enthousiast over deze actie en heeft daarom al toegezegd elke gesponsorde euro van de kinderen met vijftig procent te vermeerderen. De verwachting is dat de opbrengst van de actie Wandelen voor Water het zelfs mogelijk maakt het water op te pompen met behulp van zonne-energie. Dan is het verleden tijd dat vrouwen en ook kinderen dagelijks gemiddeld zo’n drie uur per dag moeten lopen voor vuil drinkwater.

Wandelen Voor Water valt samen met de jaarlijkse VN Wereld Water Dag op 22 maart. Deze week wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van schoon water en goede sanitaire voorzieningen. Op de deelnemende scholen in Eibergen en Rekken is tijdens gastlessen, verzorgd door leden van Rotary club Neede, aandacht besteed aan het belang van schoon kraanwater.

Oud-huisarts Jaap Wolff, lid van Rotary club Neede lid, is de afgelopen twee jaar voor Rotary Doctors actief geweest in dit gebied in Kenia en zo in contact gekomen met de lokale Rotary Club. Hij ziet bij de uitvoering van het waterproject, op eigen kosten, toe op de uitvoering van het project en controleert de bestedingen. De installatie en het onderhoud van de put wordt door de gemeenschap zelf gedaan.

Op de website van Rotary Club Neede (www.rotary.nl/neede) is aanvullende informatie over het project Wandelen voor Water te vinden.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven