Bijzondere hoeden-expo in de Huve

EIBERGEN – Meestal zijn het schilderijen of is het keramisch werk dat via Kunstkring B-Art in ‘De Huve’ in Eibergen geëxposeerd wordt, maar deze keer, in de maanden januari en februari, zijn het de stuk-voor-stuk met de handgemaakte hoeden van Marianne Hondorp. Elke hoed is een kunstwerk op zich, dat nog eens gedragen kan worden ook. In november 2018 is Marianne Hondorp erg plotseling overleden. Maar deze expositie stond al gepland en zou op verzoek van haar man en kinderen ter ere van haar doorgaan. “We hebben na het overlijden van Marianne geen moment getwijfeld of we de expositie door zouden laten gaan. Natuurlijk laten we het doorgaan. Hoe spannend ze het ook vond, aldus haar dochter Annica. Marianne was altijd de persoon die buiten haar comfortzone durfde te stappen. Ze zag daarom ook erg uit naar deze expositie”,.

Het ontstaan van “Chapeau de Martien”
Het maken van hoeden is een kunst op zich. Allereerst is het natuurlijk vakwerk waarbij veel specifieke kennis nodig is, maar er komt ook veel creativiteit en ‘fingerspitzengefühl’ bij kijken. Marianne heeft hier zelf het volgende als eens over gezegd: “De liefde voor het hoedenvak is al vroeg begonnen. Een oudtante van mij, Tante Martien, een tante van moederskant, was modiste in Den Haag. Vaak zat ik bij haar werktafel te kijken hoe zij een hoed ontwierp, maakte of repareerde. Zij was een echte vakvrouw!

Naar haar heb ik mijn label genoemd ‘Chapeau de Martien’, de hoeden van Martien.” Vijfentwintig jaar geleden volgde Marianne bij de ENSAID modevakschool de opleiding voor modiste. Haar lerares adviseerde haar om door te gaan in het hoedenvak. Volgens haar had ze het in de vingers. Daarna heeft ze nog een aantal hoedencursussen gevolgd, maar vervolgens kreeg ze een baan in de hulpverlening waarna ze twintig jaar geen hoed meer heeft gemaakt. Vijf jaar geleden pakte ze het hoedenvak weer op en volgde ze weer een aantal hoedencursussen.

In de afgelopen jaren heeft Marianne voor diverse mensen en feestelijke gelegenheden hoeden gemaakt en op allerlei plekken haar hoeden verkocht; waaronder in de modezaak van CLAU-D van Claudia Träumer in Arnhem en op vele kunstmarkten. De afgelopen jaren heeft ze ook een aantal keren meegedaan aan kunst/hoedenwedstrijden.

Deze expositie
Door de jaren heen heeft Marianne een bijna niet meer te tellen aantal hoeden gemaakt. De expositie toont slechts een kleine greep uit al haar werk. Het zijn veelal kleurrijke en aparte hoeden. Hoeden die net een beetje anders zijn dan anders. Ook de hoed die ze speciaal voor kunstwedstrijd van kunstkring B-Art in 2018 had gemaakt staat erbij en haar kunstige zeilschip creatie voor de landelijke kunstwedstrijd die het thema “De Vliegende Hollander” droeg.

Elke hoed in de expositie is met de hand gemaakt. Daarbij zijn veel verschillende materialen gebruikt. Denk daarbij aan vilt, sinamay, papier en buntal. En elke hoed is geappreteerd met milieuvriendelijke aprèt, waarna ze gestoomd zijn en over houten mallen en randen zijn verwerkt. Alle onderdelen zijn vervolgens met de hand vrijwel onzichtbaar aan elkaar genaaid. Een heel precies en fijn werkje.

Het loont zeker de moeite om tijdens de komende maanden eens bij De Huve binnen te lopen om van deze bijzondere collectie te genieten. Alle hoeden in de expositie kunnen ook aangekocht worden. Hoeden zijn er immers om gedragen te worden. De opbrengst daarvan gaat naar Artsen zonder grenzen. Voor meer informatie kunt u het best contact opnemen met Bregtje Smalbrugge van kunstkring B-Art ([email protected]).

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven