Film: ‘China Blue’ draait in de Huve

EIBERGEN – Spijkerbroeken verliezen hun vrijgevochten imago na het verhaal van de jonge fabrieksarbeider Jasmine. De regisseur spiegelt de fabrieksdirecteur voor een film te willen maken van China’s overgang naar het kapitalisme. Stiekem maakt Peled echter een portret van Jasmine en de omstandigheden waarin ze werkt. Jasmine is van de 130 miljoen Chinezen die het platteland hebben verlaten voor werk elders. Zeven dagen per week knipt ze losse draadjes weg in een spijkerbroekenfabriek.

Haar loon is 6 dollarcent per uur, overuren worden niet extra betaald. Met wasknijpers houden de arbeiders hun ogen open, vechtend tegen de slaap. Arbeidswetten zijn een dode letter, vakbondsactie is bij wet verboden. Aan het einde van hun eerste maand merken de werkneemsters dat hun salaris wordt ingehouden, als borgstelling. De Franse confectiefabrikant en Britse inkoper die Jasmines fabriek bezoeken maken enorme winsten.

Het succes van de Chinese exportindustrie, met haar enorme aantrekkingskracht voor de westerse zakenwereld, berust op praktijken die aan slavernij doen denken.

Namens: werkgroep Inspiratie en Ontmoeting van de Protestantse gemeente Eibergen-Rekken en Neede.

-op woensdag 13 februari
-om 20.00 uur
-in de Huve

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven