Actie: Kinderen lopen met water op rug

BORCULO – Zes kilometer lopen met zes liter water op je rug. Voor veel kinderen in ontwikkelingslanden is dat dagelijkse kost. Meer dan vijfduizend Nederlandse basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 ervaren tijdens de sponsorloop Wandelen voor Water op 20 maart hoe zwaar dat is. Verspreid over verschillende wandelroutes in het land verwachten meer dan 100 scholen een zo groot mogelijk sponsorbedrag op te halen voor waterprojecten in Oeganda en Tanzania. Ontwikkelingsorganisatie Simavi werkt hier aan het verbeteren van de toegang tot veilig drinkwater en schone wc’s. Zo kunnen gevaarlijke, besmettelijke ziektes als cholera en diarree worden voorkomen.

In Borculo wandelen op 20 maart 68 leerlingen mee van Daltonschool Sint Joris. Ze starten om 10.30 uur vanaf het schoolplein aan de Hoflaan 4 te Borculo. We zouden het als school waarderen wanneer er een journalist/fotograaf langs zou komen. Voor meer informatie vanuit school mag u zich richten tot Kjell Vogel – leerkracht groep 8.

Veilig drinkwater en schone wc’s
Dagelijks overlijden duizenden kinderen aan de gevolgen van watergerelateerde ziektes en diarree. Samen met moeders in ontwikkelingslanden werkt Simavi aan een oplossing. Dit jaar lopen de leerlingen voor veilig drinkwater en schone wc’s in Oeganda en Tanzania. Op de meeste scholen ontbreekt het daar aan voldoende drinkwater en toegang tot schone wc’s. Sommige scholen hebben zelfs helemaal geen veilig drinkwater en toiletten. Bij 13 scholen en gemeenschapen zorgen wij in 2019 dat ze gebruik kunnen maken van goede toiletten, schoon drinkwater en handenwasvoorzieningen.

Hiermee bereiken wij in 2019 totaal 7.000 leerlingen en dorpsbewoners. Meer informatie over dit project vindt u op de website www.simavi.nl/wandelenvoorwater.

Beter besef
Behalve de inzameling van giften wil Wandelen voor Water de leerlingen een beter besef meegeven over de situatie in ontwikkelingslanden. De kinderen krijgen gastlessen op school over de noodzaak van veilig drinkwater en goede hygiëne in relatie tot een goede gezondheid.

Landelijke initiatief
Wandelen voor Water is een landelijk initiatief dat Aqua for All jaarlijks organiseert. Simavi verzorgt elk jaar een groot aantal sponsorlopen. Directeur Ariette Brouwer: ‘Ik ben trots dat Simavi elk jaar meedoet met dit landelijke initiatief. Het is goed om kinderen te laten beseffen dat het niet vanzelfsprekend is dat drinkwater gewoon uit de kraan komt. In ontwikkelingslanden lopen moeders en kinderen elke dag kilometers naar een waterbron. Dankzij deze sponsorloop kunnen wij veilig drinkwater en schone wc’s op school realiseren. Zo worden ziektes voorkomen en gaan meer kinderen naar school. Hoe mooi is dat?’

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven