Avondwandeling over het Stelkampsveld

BORCULO – Een maal per jaar organiseert IVN Noord-Midden Achterhoek een avondwandeling. Deze keer op donderdag 13 juni 2019. De wandeling is op het Natura 2000 gebied Stelkampsveld halverwege Borculo en Barchem. De excursie voert door een zeer divers terrein met vennen, kalkmoeras, vochtige en droge heide, schraalland, blauwgrasland en beekbegeleidende bossen.

Al vanaf de 70-er jaren vindt hier natuurontwikkeling plaats. Sinds 1996 is Staatsbosbeheer begonnen met het herstel van dit gebied. Door het afplaggen tot op de minerale bodem, het jaarlijkse maaien en een wisselende (hoge) waterstand in de zomer en winter, krijgen bijzondere en kwetsbare flora en fauna kans zich hier te ontwikkelen. Het resultaat liegt er niet om. Er komen verschillende soorten orchideeën voor o.a. de gevlekte orchis, de rietorchis en de welriekende nachtorchis en er staan bijzondere planten zoals zonnedauw, moeraswolfsklauw, heidekartelblad, tormentil, spaanse ruiter, blauwe knoop en kale jonker.

De IVNnatuurgidsen vertellen er onderweg over. De wandeling begint om 19.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Aanmelden is niet nodig. Koffie of thee tijdens de pauze halverwege kost 50 cent pp. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is altijd welkom. Waterdicht schoeisel is praktisch, omdat het gebied soms nat kan zijn.

Het vertrekpunt is de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, te bereiken door vanaf de Borculoseweg in Barchem bij het witte huis nr. 34, genaamd Jachtschut, de asfaltweg in te slaan. Aan het einde van de weg bevindt zich rechts een kleine parkeerplaats. Parkeren kan ook aan de asfaltweg.

Inlichtingen bij de hoofdgids Wim van den Brink; [email protected] of 0646124629

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven