IVN-rondleiding bij Zwillbrocker Venn

REKKEN/ZWILLBROCK – De afdeling Oost Achterhoek van de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie (IVN) organiseert op zondag 16 juni om 14.00 uur weer een natuurexcursie, en wel in Het Zwillbrocker Venn, net over de Duitse grens. Start: op de parkeerplaats 100 net achter de Barock Kirhe. Een en ander is vanuit Nederland met IVN-borden aangegeven.

Flamingo’s en kokmeeuwen niet toevallig bij elkaar: Het blijft bijzonder. Sinds de jaren ’80 zit er een kolonie van zo’n 30 flamingo’s in het Zwillbrocker Venn. ’s Winters verblijven ze vooral rond de monding van de Rijn en in Zeeland. Maar ze zijn ook in de Oostvaardersplassen en het Lauwersmeer gesignaleerd. Flamingo’s hebben niet zo zeer last van de kou, dan wel van het bevriezen van water, waardoor geen slakjes en mosseltjes en dergelijke uit de waterbodem kunnen worden gehaald. Dat is ook gelijk het geheim van het Zwillbrocker Venn. Hier treft men sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw een grote kokmeeuwenkolonie aan.

Enkele decennia geleden broedden er wel 15.000 paar (30.000 meeuwen!), de afgelopen jaren zijn het nog een paar duizend broedparen. Door de meststoffen van de meeuwen leven er veel kleine diertjes op de bodem van het ven. Deze dienen weer tot voedsel van de flamingo’s. Tijdens de excursie vertellen we ook over andere vogels. En natuurlijk komen we vast ook nog andere interessante planten en dieren tegen…

De excursie duurt ruim twee uur. Meewandelen is gratis, consumpties onderweg niet. Voor inlichtingen over IVN-wandelingen kunt u bellen met: André Hendriks; 0544-352043.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven