Boerderijmuseum de Lebbenbrugge 85 jaar

BORCULO – Op 25 augustus is het 85 jaar geleden dat de Lebbenbrugge werd geopend. Als museum, want het oorspronkelijke gebouw is veel ouder. Het achterhuis dateert van 1400 en het voorhuis is er in 1550 tegenaan gebouwd. Het Lebbenbruggeverhaal inclusief de geschiedenis is sinds de opening in 1934 al te horen van onze rondleiders.

Bij deze mijlpaal willen we in het weekend van 3 en 4 augustus even stilstaan. We doen dat met een kleine receptie voor genodigden waarbij het nieuwe boek van Ben van Dijk, “De Lebbenbrugge door de jaren heen” over de geschiedenis van de Lebbenbrugge uitvoerig is beschreven, wordt gepresenteerd. Het is een prachtig boek vol foto’s die velen nooit eerder zagen.

Beekvliet
Het landgoed Beekvliet is aangewezen als onderdeel van het Europese natuurnetwerk Natura 2000. Het is de bedoeling dat het landgoed een opknapbeurt krijgt en er weer uit gaat zien als in de tijd van meester Heuvel, zo’n 100 jaar geleden. Door intensieve landbouw en ontwatering is de natuur van weleer enorm achteruit gegaan. Wetenschappers en ecologen hebben ontdekt dat natuurherstel in dit gebied erg kansrijk is als de aanwezige bijzondere waterhuishouding (kalkrijk kwelwater) wordt verbeterd. De verwachting is dat veel plantensoorten, die in Nederland bijna zijn verdwenen, maar hier nog wel voorkomen, in aantal zal toenemen.
Vanuit de Lebbenbrugge is straks informatie te krijgen hoe het een en ander gestalte zal krijgen. Dit kan o.a. door een wandeling te maken, die meester Heuvel 100 jaar geleden ook maakte. Hij schreef zijn ervaringen en overpeinzingen op in het verhaal “De Geheimen van den ouden weg”, dat, samen met een routebeschrijving van de wandeling en een aantal wetenswaardigheden, is opgenomen in een brochure die ook op 3 augustus wordt gepresenteerd.

De Lebbenbrugge is het hele weekend vrij toegankelijk en er is van 11.00 tot 17.00 uur op het museum terrein een preuveri-je, d.w.z. van alles te zien en te proeven.
Zo zijn er demonstraties van o.a. wecken, boter karnen, koken op een houtkachel, Nieuwjaars rolletjes en knieperkers bakken in een open vuur en op de moderne wijze, koken met de hooikist, koken op petroleumstel, roken van worst, spek en ham, sap maken, mosterd maken, fruit drogen, kool snijden en inmaken (zuurkool), snijbonen snijden en inmaken (zoute bonen)

Brood bakken in de vrijstaande bakoven op ons museumterrein.
Beide dagen wordt er twee keer een oven vol brood gebakken. Zaterdag twee keer een oven vol “grijs” brood en zondag ook een keer een oven vol feestelijke “rezienemik” (rozijnenbrood). Beide dagen begint, terwijl het brooddeeg ligt te rijzen, de bakker met het warm stoken van de oven. Als de oven warm is, wordt die schoongemaakt en gaan de broden er in. Nadat een uurtje bakken worden ze uit de oven gehaald. Dagelijks worden de broden om ca. 12.30 uur en om 15.00 uur verkocht. Er wordt uitleg gegeven over huisslachting en men kam van verschillende slachtproducten, zoals rolpens, bakbloedworst, bakleverworst, balkenbrij, hoofdkaas, ingemaakt vlees proeven.

Er is een speciaal terras met bierproeverij van de Heeren van Borculo. U kunt kruidentheeën, waaronder munt, vlierbloesem, lindebloesem, braamblad, brandnetelblad et cetera, huisgemaakte likeuren van o.a. sleedoornpruimen, mispel en kweepeer en limonade van vlierbloesemsiroop en groene walnotensiroop proeven. Bij de thee hoort eigen gemaakte koek en gebak. De huisgemaakte jam, gekonfijte groene walnoot, zoetzuur, weckproducten, sap, gelei, chutney, mosterd, siroop, azijn, saus, moes en compote is te proeven en ook te koop.
De Lebbenbrugge-imker is aanwezig en laat u honing proeven en demonstreert hoe vroeger en nu honing werd gewonnen uit korven en kasten. De Lebbenbruggehoning is ook te koop.
Er is te zien hoe walnoten “veilig” werden bewaard voor grijpgrage kinderhandjes.
U kunt het zoetzuur van tulpenbollen en ingemaakte eieren proeven.

Beide dagen verkoop van “eigen” gemaakte soep en van de opbrengst van moestuin en bongerd.
Op zaterdag wordt de mosterdsoep en op zondag, hoe kan het anders, zundagse soep van de zaterdag op het petroleumstel getrokken bouillon van vlees en botten, gevuld met groenten en kruiden vers van het land gemaakt. Beide dagen zijn er demonstraties en verkoop van bloem-, kruiden- en natuurschikkingen. Op de Preuveri-je ligt een intekenlijst voor bezoekers die recepten van producten willen ontvangen. Deze worden na afloop van de Preuveri-je, gratis, per e-mail toegezonden. Bij alle stands zijn, voor zover aanwezig, de oude gereedschappen te zien, waarmee vroeger de maaltijden werden bereid. Alles wordt gedaan, gemaakt en verzorgd door vrijwilligers dus geldt er wel: wijzigingen voorbehouden.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven