Grensoverschrijdende kanotocht tijdens Berkelfestival

Door Redactie op 18-07-2019

BERKELLAND – Op haar weg van de bron in Billerbeck tot aan de monding in de IJssel in Zutphen drukt de Berkel haar stempel op het prachtige landschap en verbindt ze acht steden met elkaar. Het jaarlijkse Berkelfestival viert het fraaie landschap, de enerverende steden en de veelzijdige cultuur langs de rivier. Van 23 tot en met 25 augustus wordt de Berkel aan beide kanten van de Duits-Nederlandse grens in de schijnwerpers gezet, met tal van activiteiten op, langs en in de rivier. Een eerste overzicht is te vinden op de website. Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus worden tussen Billerbeck en Zutphen bijvoorbeeld fiets-, bus- en kanotochten, wandelingen en zelfs een Raft Regatta op de Berkel georganiseerd. Voor veel activiteiten is reservering noodzakelijk.

Maar omdat het bij het Berkelfestival vooral om de ontmoeting tussen mensen gaat, is er één centrale locatie en epicentrum. Dit jaar is dat de gemeente Gescher. En die heeft nóg iets te vieren: in 2019 viert Gescher zijn 50-jarig stadsjubileum, want in 1969 werd de gemeente in het kader van een herindeling samengevoegd uit meerdere dorpen en buurtschappen. Om het stadsjubileum te vieren en tegelijkertijd het Berkelfestival te openen vindt op het Raadhuisplein van de klokkenstad op vrijdagmiddag 23 augustus een openingsceremonie plaats. Hiervoor is ook hoog bezoek aangekondigd: Armin Laschet, minister-president van Nordrhein-Westfalen, zal zijn opwachting maken en een welkomstwoord tot de gasten richten. Om 20 uur volgt op het grote innogy-podium op het Raadhuisplein een klassiek concert uit de gerenommeerde reeks ‘MusikLandschaft Westfalen’, onder het motto ‘Russische Nacht’. De entree is gratis.

Op dezelfde plek volgt op zaterdag (24-8) een concert in een heel ander genre: de legendarische coverband ‘Sunny Skies’ uit Bonn rondom de uit Gescher afkomstige Rope Schmitz zet het Raadhuisplein in vuur en vlam. Opnieuw met gratis toegang.

Op zondag (25-8) verplaatst het gebeuren in Gescher zich naar de oevers van de Berkel. Van ’s morgens tot het begin van de avond vormt het park ‘Berkeltal’ het decor van een gevarieerd programma voor het hele gezin. Het aanbod reikt van een koorfeest met tien koren, ‘Ridder Roest’ en ‘Jazz meets Classic’ op het ‘Bonsai-podium’ tot diverse activiteiten zoals boogschieten en kanoën. Ook de ‘Lumbricus’, de milieubus van de ‘Natur- und Umweltschutzakademie NRW’, doet de Berkel aan en nodigt kinderen en volwassenen uit om de Berkel nader onder de loep te nemen.Het weekendprogramma wordt gepresenteerd op de website. Hier zijn al veel activiteiten en evenementen te vinden, en er komen voortdurend nieuwe bij. Bovendien worden alle organisaties, verenigingen, bedrijven en andere belangstellenden opgeroepen nog meer activiteiten voor het Berkelfestival aan te dragen. Denkbaar zijn bijvoorbeeld activiteiten op het gebied van sport, cultuur en natuur.

Natuurlijk kan zo’n uitgebreid programma niet zonder voldoende financiële middelen worden gerealiseerd. Deze zijn grotendeels afkomstig uit het Europese subsidieprogramma INTERREG. Daarnaast gaat de dank van de betrokkenen uit naar innogy SE, dat het Berkelfestival en het Gescher stadsjubileum royaal ondersteunt.Aan beide kanten van de grens zijn de laatste jaren grote ‘Berkel-processen’ in gang gezet. Daaruit zijn tal van ideeën voor gezamenlijke projecten voortgekomen. Om ook grensoverschrijdende activiteiten te ontwikkelen en de mensen langs de rivier samen te brengen, hebben de Berkelsteden Billerbeck, Coesfeld, Gescher, Stadtlohn, Vreden, Berkelland, Lochem en Zutphen samen met het Waterschap Rijn en IJssel het project ‘berkeln 2018-2020’ in het leven geroepen. Met financiële steun uit het Europese subsidieprogramma INTERREG werken de projectpartners aan de verdere bevordering van de samenwerking. Het jaarlijkse Berkelfestival is hiervoor een belangrijke bouwsteen.

Copyright © 2019 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Kinderdag en Restantenmarkt op zaterdag 31 augustus in Borculo
BORCULO - Op zaterdag 31 augustus staan er twee activiteiten op de Borculose evenementenkalander: de Kinderdag en de Restantenmarkt. De Kinderdag word......
Lees verder »

Voetbal kijken tijdens darten en sjoelen in Borculo
BORCULO - In wijkgebouw "De Koppel" aan de Koningin Julianastraat 37 in Borculo kan komende woensdag (28 augustus) weer gedart en gesjoeld worden. Van......
Lees verder »

Open Eibergs kampioenschap kruisjassen
EIBERGEN - De Eibergse Kaart Club houdt op vrijdag 30 augustus het open Eibergs kampioenschap kruisjassen in Café de Beuk aan de Beltrumseweg 7. Ieder......
Lees verder »

Reurlse Zommerdagen keren volgend jaar terug
RUURLO - Ondanks de bomvol agenda in Berkelland, is de eerste editie van de Reurlse zommerdagen gisteren succesvol afgesloten. Het evenement viel dit ......
Lees verder »

Notenbende Excelsior Eibergen
EIBERGEN - Vanaf 12 september kun je bij Excelsior Eibergen weer spelen met muziek. De Notenbende is een echt orkest waarin je samen leert en samen s......
Lees verder »

Houd de RGV in stand en koop een bolchrysant
RUURLO - Tegen deze tijd van het jaar zijn de zomerbloeiers in de tuin waarschijnlijk uitgebloeid en dat is tijd voor de Ruurlose Gymnastiek Verenigi......
Lees verder »

Verlichte avond wandeling in Eibergen
De meeste mensen die de Mallumse Molen en het Muldershuis bezoeken gaan ervan uit dat de Gemeente Berkelland eigenaar is van deze gebouwen en deze ook......
Lees verder »

Touwtrekkers klaar voor Europese Kampioenschappen
BORCULO - Touwtrekvereniging Heure uit Borculo is hofleverancier voor de Nationale teams in maar liefst drie gewichtsklassen. Zij vertrekken op dinsda......
Lees verder »

NUB TV

film: Bloemencorso Rekken 2019

Ondernemend Berkelland

Maisdoolhof De Melktap boven het hoofdgegroeid
GEESTEREN - Al jaren wordt er bij De Melktap in Geesteren een maisdoolhof aangelegd. Gisteren zagen we op facebook een foto voorbij komen van de fami......
Lees verder »

Martin Koopman geeft opnieuw een airco weg
EIBERGEN - Martin Koopman heeft de smaak te pakken. Het Eibergse installatie bedrijf gaf vorige week nog een mobiele airco weg na een zeer succesvolle......
Lees verder »

Kofferbakverkoop in Eibergen
EIBERGEN - Op zondag 22 september zal er bij Kringloop Drenthen aan de Mors 19 in Eibergen een najaarsmarkt plaats vinden. Er zullen diverse kramen zi......
Lees verder »

Wenke Beusink uit Neede wint mobiele airco
EIBERGEN - "Omdat we wel van een beetje actie houden, zijn we ruim 3 weken geleden begonnen met een Deel en Like actie op onze Martin Koopman Installa......
Lees verder »

Tobbedansbaan bij Hof van Eckberge
EIBERGEN Aankomende week verwachten we weer tropische temperaturen! Tijdens de hitte kun je bij Hof van Eckberge extra veel waterpret beleven. Van zon......
Lees verder »