Kort verhaal onthult kortste wielercarrière

GELSELAAR – Oud-journalist en boerenzoon Arend J. Heideman uit Gelselaar onthult een paar dagen voor de 24ste juli hoe hij precies vijftig jaar geleden zonder goede voorbereiding met wielergrootheden als Joop Zoetemelk, Fedor den Hertog, Arie Hassink en Piet Hoekstra deelnam aan een Nederlands kampioenschap wielrennen. Hij publiceert zijn opmerkelijke wielergeschiedenis in de vorm van een kort verhaal op zijn Facebookpagina Teruglezen en via het blog dorp (zie onderstaande website).

Heidemans verhaal is geen heldendicht, maar een hilarische vertelling, waarin ook het gemijmer van een tiener en het plattelandsleven van weleer doorklinken.
De ‘gouden’ geschiedenis van wat lang geheim bleef, is geïllustreerd met onder andere een foto van een bijzonder kunstwerk van een dorpsronde zoals hij eens ook reed. Het is vervaardigd door een vorig jaar overleden hoofdpersoon uit Heidemans dikke boek ‘Dorp zonder zwaluwengewelf’, Jan Harmen Kolkman. Deze oud-voorzitter van de Vereniging Nederland-China won in zijn jeugd in de jaren vijftig ook een dorpsronde voor de jeugd in Gelselaar. Op latere leeftijd ging hij schilderen. In zijn werken legde hij ook jeugdherinneringen vast. Zijn Gelselaarse wielertafereel is recent uit zijn nalatenschap geschonken aan een culturele stichting in het dorp.
Heideman heeft op zijn eigen wijze herinneringen vermengd met belangrijke ontwikkelingen in de wereld, waar hij op jonge leeftijd al intensief mee bezig was. Met zijn zeer korte wielercarrière, die maar vier kilometer omvat, was hij kennelijk zo druk, dat hij zich niet meer herinnerde dat in diezelfde week de eerste mensen op de maan landden.

www.willemsluiter.blogspot.com

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven