Officiële hittegolf in Berkelland

HUPSEL – De tweede regionale hittegolf van dit jaar is een feit. Het weerstation Hupsel heeft inmiddels meer dan 30 graden op de thermometer staan.  Daarmee is aan de voorwaarden van een hittegolf in Berkelland voldaan. Er is sprake van een hittegolf als het minstens vijf dagen op rij 25 graden of meer wordt en daarbij moet de temperatuur op drie dagen stijgen naar minstens 30 graden. De hittegolf in Hupsel is begonnen op 18 juli en telt nu al acht dagen. In het overgrote deel van het land was het maandag nog niet zomers warm en is pas morgen sprake van een hittegolf. Alleen in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied en in Vlissingen wordt niet aan de definitie van een hittegolf voldaan.

Officiële hittegolf morgen een feit
De Bilt voldoet morgen met een maximumtemperatuur van 36 graden ruimschoots aan de voorwaarden. Het wordt dan namelijk voor de vijfde keer op rij meer dan 25 graden en voor de vierde keer in deze serie meer dan 30 graden. Zodra de thermometer in De Bilt morgen 25 graden aanwijst kunnen we spreken van een officiële hittegolf.

In juni al regionale hittegolf in zuidoosten
De eerste regionale hittegolf van dit jaar vond in juni plaats in Noord-Brabant en Limburg. In het Limburgse Arcen duurde de hittegolf met 10 dagen (22 juni t/m 1 juli) het langst. Tot een officiële hittegolf kwam het in juni nog niet.

Komt het tot een superhittegolf?
Vorig jaar heeft Weeronline de term superhittegolf in het leven geroepen om extreme hittegolven beter te kunnen onderscheiden. Van een superhittegolf is sprake als het minstens vijf dagen op rij 30 graden of meer wordt, waarbij het kwik op drie dagen zelfs stijgt naar 35 graden of meer.

Het weerstation in Hupsel maakt kans om aan deze voorwaarden te voldoen. Daarvoor moet het zaterdag voor de vijfde keer op rij 30 graden of meer worden. De derde keer met temperaturen boven 35 graden wordt vrijdag bereikt.

Vorig jaar beleefde Arcen van 23 tot en met 27 juli zo’n superhittegolf. Superhittegolven zijn daarvoor alleen in 2003 en 2015 regionaal voorgekomen en niet in De Bilt. In 2003 werd het in Arcen van 2 augustus tot en met 13 augustus dagelijks 30 graden of meer. Daarbij kwam het op vier dagen tot temperaturen van minstens 35 graden. In Deelen was van 5 augustus tot en met 12 augustus sprake van een superhittegolf. Weerstation Volkel registreerde in 2015 van 1 juli tot en met 5 juli een superhittegolf.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven