Staat de frikandel bij jouw sportkantine op het menu?

BERKELLAND – Vanaf deze week kan iedereen meedoen met het grote Vierdaagse Onderzoek van Maria Hopman. De Nijmeegse hoogleraar fysiologie doet al jaren onderzoek naar de effecten van bewegen op gezondheid onder de Nijmeegse Vierdaagselopers. In samenwerking met de provincie Gelderland wordt het onderzoek dit jaar uitgebreid met een publieksdeel over het eten bijvoorbeeld in de sportkantine en de invloed van de omgeving op bewegen.

Sport en Voeding
Gedeputeerde Jan Markink uit Borculo: ‘We willen graag weten wat mensen vinden van het eten bij hun sportkantine. Mag dat wat gezonder, of moet de frikandel gewoon blijven? Ook willen we graag horen hoe dat zit bij sportevenementen. Wat is er bijvoorbeeld te krijgen bij de Vierdaagse, of de Airborne Wandeltocht?’

Ook bij de Vierdaagselopers is voeding een belangrijk. Hopman: ‘Je merkt dat wandelaars steeds meer bezig zijn met de invloed van hun voeding op hun prestatie.’

De omgeving
Naast voeding worden er vragen gesteld over de invloed van je omgeving op hoeveel je beweegt. ‘We hebben onze omgeving zo ingericht dat bewegen bijna overbodig is.’ vertelt onderzoeker Maria Hopman. ‘Hoe kunnen we dat beïnvloeden? Wandelen mensen met een goed voetpad bijvoorbeeld meer?’

Themajaar Sport en Voeding
Elk jaar kiest de provincie een sportthema waar dat jaar extra aan gewerkt wordt. Vorig jaar was dat aangepast sporten, dit jaar is het thema sport & voeding. Gedeputeerde Jan Markink: ‘Voeding is een enorm belangrijk onderwerp de komende jaren. We leren meer en meer hoe essentieel voeding is voor onze gezondheid. Met dit themajaar willen we mensen kennis laten maken met gezonde voeding.’

Doe mee!
‘Hoe meer mensen meedoen hoe beter!’ aldus Maria Hopman. ‘Daardoor kunnen we voeding en omgeving beter aanpassen aan de wensen van mensen. Jan Markink. ‘Wij doen veel om Gelderse sportverenigingen te helpen. Een goed menu hoort daarbij.’

Maria Hopman wil tijdens de vierdaagse al een deel van de resultaten presenteren. Mogelijk bij het Vierdaagseontbijt dat traditioneel gehouden wordt op de startdag van de Nijmeegse Vierdaagse.

Het Grote Vierdaagse Onderzoek
De Nijmegen Exercise Study (NES) is een groot vragenlijstenonderzoek naar bewegen en gezondheid. Zo’n 25.000 deelnemers beantwoorden vragen over onder meer hun beweeggedrag, beweeghistorie, ziekte en medicijngebruik.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven