Succesvolle pilot GymXtra krijgt vervolg

BERKELLAND – Afgelopen maand vonden de laatste lessen van de onder- en naschoolse pilot GymXtra plaats. GymXtra is een 12 weken durend beweegprogramma gericht op het verbeteren van motorische vaardigheid en plezier in bewegen voor kinderen in de leeftijd van 5-12 jaar. Op maandagmiddag gaf de Sport Federatie Berkelland onder schooltijd les aan 26 deelnemers bij bassischool Op d’n Esch in Eibergen. Na schooltijd waren 11 deelnemers, afkomstig uit heel Berkelland, actief in ‘t Timpke in Borculo. In 12 weken hebben de deelnemers (5-12 jaar) zich extra kunnen ontwikkelen op motorisch gebied. Hierbij lag de focus op de motoriek, angst en doorzettingsvermogen, de sociaal-emotionele ontwikkeling en omgang met anderen.
Voorafgaand namen de combinatiefunctionarissen van de SFB een test (bestaande uit acht motorische vaardigheden) af. Hierdoor kon er specifiek gewerkt worden aan bepaalde ontwikkelpunten, waarbij de kinderen ook “leuke” huiswerkopdrachten meekregen, zodat ze thuis ook konden oefenen. Aan het eind van de pilot werd dezelfde test nogmaals afgenomen en vulden zowel kinderen als ouders een evaluatie in. Beide waren erg enthousiast over de opzet van GymXtra. Met daarnaast de geboekte resultaten kan de pilot als zeer succesvol worden bestempeld.

Resultaten
Tijdens het GymXtra-programma hebben alle 37 deelnemers t.o.v. de 0-meting een vooruitgang geboekt op motorisch gebied. Bij de groep onder schooltijd zijn 60% van de testvaardigheden verbeterd, bij de groep na schooltijd is dit maar liefst 68% van de testvaardigheden. Daarnaast geeft 67% van de deelnemers aan dat zij door GymXtra meer zelfvertrouwen hebben gekregen. Vijf deelnemers hebben volgens ouders door het programma een betere sociale omgang met leeftijdgenootjes. Er zijn 3 deelnemers die aangaven minder gepest te worden. Zowel motorisch als sociaal-emotioneel hebben deelnemers dus flinke stappen gezet!

In het schooljaar 2019-2020 krijgt GymXtra zeker een vervolg. De SFB gaat dan in samenwerking met het basisonderwijs op verschillende locaties in Berkelland, onder- en naschoolse trajecten aanbieden.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven