Uitzonderlijk heet weer op komst

BERKELLAND – Na de fikse regen- en onweersbuien van afgelopen zaterdag (Jeroen Sloot maakte deze foto in Eibergen) breekt vanaf vandaag een droge periode aan. Daarbij schijnt niet alleen de zon volop, het wordt ook heet met temperaturen ruimschoots boven de 30 graden. Mogelijk komt het zelfs tot absolute temperatuurrecords! Verkoeling kan je vinden in zwembaden of aan het strand, maar denk dan wel aan de hoge zonkracht. Zaterdag waren er flinke regen- en onweersbuien, gold code geel voor het hele land. De komende tijd geldt code heet, want de temperatuur stijgt vanaf morgen dagelijks tot ruim boven de 30 graden.

Zonkracht 7
Vanaf vandaag schijnt de zon dagelijks volop en is de zonkracht met 7 zelfs nog hoger. Mocht je onbeschermd in de zon zitten of lopen dan kan je na 10-15 minuten al verbranden. Regen wordt de komende dagen niet verwacht en het wordt met de dag warmer- of zeg maar gerust- heter.

Vandaag zal de temperatuur ergens tussen de 26 en 29 graden liggen in Berkelland. Morgen stijgt de temperatuur naar 30-34 graden in onze gemeent. Woensdag en donderdag wordt het nog heter en kan het zelfs 35 tot 39 graden worden.. Zelfs 40 graden lijkt niet helemaal uitgesloten.

Juli warmterecords en all-time warmterecord
Met dergelijke temperaturen staan de absolute warmterecords op het spel. Het landelijk julirecord staat op 38,2 graden en werd op 2 juli 2015 in Maastricht en ook vorig jaar op 26 juli in Arcen gemeten. Het julirecord voor De Bilt staat op 35,7 graden en werd ook vorig jaar alsook in 2006 gemeten. Het absolute warmterecord voor Nederland dateert van 23 augustus 1944 en werd gemeten in Warnsveld (Gelderland): 38,6 graden.

Kans op hittegolf
De kans op een hittegolf neemt dan ook toe. Van maandag tot en met vrijdag moet de temperatuur in De Bilt dagelijks stijgen tot boven de 25 graden en op drie dagen moet het 30 graden of meer worden. Gezien de verwachtingen lijkt dit heel goed mogelijk, maar juist vrijdag dient zich een weersverandering aan met toenemende kans op regen en onweer.

Regionaal komt het vrijwel zeker tot een hittegolf en dan vooral in het oosten en zuiden van het land. In de kustgebieden is de kans op een hittegolf vrij klein. Er komen weliswaar enkele tropische dagen voor, een serie van vijf zomerse dagen wordt lastig.

 

Foto: Jeroen Sloot

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven