Botulisme in visvijver Eibergen

EIBERGEN – In de (vis)vijver bij Heinen (Eibergen) is botulisme geconstateerd. Er werden dode eenden gevonden in de vijver, leden van visvereniging het Voorntje hebben contact opgenomen met het waterschap. De dode eenden zijn onderzocht, dit onderzoek heeft uitgewezen dat de eenden botulisme hadden. Vermeid dus het contact met het water op deze plek. Voor meer informatie verwijzen we u door naar het waterschap Rijn en IJssel (tel: 0314-369369).

Wat is botulisme?

Botulisme is een vergiftiging door het vergif botulinetoxine waaraan vooral watervogels en vissen sterven. Essentieel bij de bestrijding van botulisme is het verwijderen van dode dieren. Wanneer een kadaver achterblijft wordt het water verontreinigd met botuline. Het gevaar voor mensen bij botulisme in vijvers en sloten is overigens niet het botuline (het vogel-type is niet erg gevaarlijk voor mensen), maar besmetting door allerlei bacteriën die voorkomen in de rottende kadavers.

 

Tekst en foto: Facebook HSV Het Voorntje

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven