Buurtapp Nextdoor veroorzaakt onrust

BERKELLAND – Nextdoor, een op het eerste oog onschuldige app, houd de gemoederen aardig bezig in Nederland. De politie Berkelland heeft inmiddels ook een bericht op haar facebook gezet over het fenomeen. Nextdoor is een buurtapp die qua doelstelling en functie vergelijkbaar is met WhatsApp-buurtpreventiegroepen, en kan daarmee een handige functie vervullen wat betreft het bevorderen van sociale cohesie. Gebruikers worden op basis van locatiegegevens ingedeeld in buurtgroepen en kunnen daar informatie en wetenswaardigheden uitwisselen. Wie de app gebruikt, geeft het bedrijf toestemming om zijn of haar persoonlijke informatie te gebruiken voor promotionele doeleinden. En daar gaat het dan mis.

Mensen maken op dit moment massaal melding van ongevraagde (reclame)post van Nextdoor. De brief bevat een uitnodiging om lid te worden van deze buurtapp en is zogenaamd namens een buurtbewoner verstuurd. In een aantal gevallen worden ook de achternaam en zelfs de straatnaam van deze bewoner genoemd op de brief, waardoor deze persoon eenvoudig te achterhalen valt. Bij navraag blijkt echter dat deze persoon van niks weet: de brief is in werkelijkheid door het bedrijf zelf verstuurd. De eerste aangiften wegens identiteitsfraude zijn al ingediend.

Op de facebook pagina van de politie Berkelland staat te lezen “Deskundigen zullen zich moeten buigen in hoeverre er sprake is van strafbaarstelling. We roepen in ieder geval iedereen op altijd goed de voorwaarden te lezen behorende bij de app en dan pas akkoord te gaan”  Als inwoners van Berkelland ongevraagd post krijgen, of zelfs hun naam onder een brief zien staan welke bij de buren is bezorgt dan kan men zich uiteraard melden bij de politie. 

Heb jij een brief gehad van Nextdoor? Laat het ons weten!

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven