Oogstdag bij de Piepermolen (foto reportage)

REKKEN – Oorspronkelijk zou de Oogstdag bij de Rekkense Piepermolen plaats vinden op zaterdag 27 juli, echter werd dit wegens de hitte een week uitgesteld. Afgelopen zaterdag was de Piepermolen dan toch het middelpunt van de Oogstdag-viering met als thema van graan naar brood. De Stichting Vrienden van de Piepermolen organiseert dit evenement om het andere jaar.  ‘s-Morgens werd de rogge op ouderwetse wijze van het land gehaald. Dat gebeurde met een door het paard voortgetrokken maaimachine, maar ook met de “zig”; een soort handzeis. De boeren en boerinnen die op het land werkten zetten de roggehalmen op schoven. Rond 13.00 uur was het vespertijd. De boeren en boerinnen nuttigden hun koffie en brood op het land, zoals dat vroeger ook gebeurde.

Voor de bezoekers waren er als gebruikelijk heerlijke pannenkoeken van op de Mallumse Molen gemalen pannenkoekmeel. De bakker bakte in de buitenoven verse bollen die voor aan de kraam te koop waren.
En zoals altijd was de Rekkense folkloristische dansgroep “de Plaggenmeijers” weer van de partij. 

Op het terrein rond de molen werden voor de belangstellenden ook historische oogstmachines en tractoren tentoongesteld. 

Eibergenaar Henk ter Horst maakte een prachtige foto reportage, welke de activiteiten van deze dag mooi in beeld brengt.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven