Schwarzwaldtour dit jaar later op de wielerkalender

HAAKSBERGEN/EIBERGEN – Normaal gesproken is de Schwarzwaldtour traditiegetrouw een van de eerste wielertochten van het seizoen, maar door het onstuimige weer moest het evenement worden geplaatst. De jaarlijkse toertocht van de Haaksbergse Toer- en Fietsclub (HTFC) wordt daarom nu zondag 25 augustus verreden.

Het is traditioneel een van de eerste tochten die de toerfietsers uit Twente en de Achterhoek voor de kiezen krijgen en vooral daarom is de Schwarzwaldtour uitgegroeid tot een klassieker. “In maart dit jaar waaide het dusdanig hard dat we het niet verantwoord achtten om grote groepen wielrenners op pad te sturen”, zegt Ronny Bergsma, woordvoerder namens de HTFC. “Vanwege de overvolle wielerkalender was het even puzzelen, maar we hebben een nieuwe datum gevonden. En juist vanwege het tijdstip verwachten we deze keer ook extra toeristen te trekken.”

Kuitenbijters
Anders dan de naam doet vermoeden, wordt de Holland Schwarzwaldtour gewoon in Twente verreden. De tocht is namelijk vernoemd naar het Hollands Schwarzwald, zoals de omgeving rond Rijssen heet. “De bossen, beekjes, kastelen en de havezaten, de hele streek vertoont opvallende overeenkomsten met de befaamde Zuid-Duitse naamgenoot, maar toch… het is gewoon Twente”, zegt Bergsma. “En het ‘heuvelt’ licht. Leuke hellinkjes om de benen eens goed te testen. En als je er maar hard genoeg tegenop fietst, worden het vanzelf wel fikse kuitenbijters.”

Driesterrentocht
De Holland Schwarzwaldtour heeft sinds 2015 de status van driesterrentocht: een predicaat dat de overkoepelende wielerbond NTFU uitsluitend aan de best georganiseerde tochten oplegt. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de organisatie, de routebeschrijving en de manier waarop de route is ‘uitgepijld’. “Ook wordt gekeken naar service en veiligheid”, aldus Bergsma. “Op al die onderdelen kregen we de maximale score. Sinds 2017 hebben we bovendien een bewaakte fietsenstalling.”

De route voert vanaf Haaksbergen via de Achterhoek, waaronder de Needseberg, richting Markelo. Daar begint ook de ‘heuvelzone’. “Heuvels die zijn ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Het traject is dusdanig dat we geen heuvel in dit gebied overslaan.”

De deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden: 65 en 110 kilometer. Het startschot valt tussen 09.00 en 10.00 uur. Het clubgebouw van de HTFC is te vinden aan de Geukerdijk 107.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven