Tentoonstelling Béa Verheul uit Ruurlo

RUURLO – Grafiek is de overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaar Béa Verheul, vanaf 7 september te zien in Het Stadshuus in Lochem. Naast figuren (mensen, groepen), zijn een serie werken rond de Ginkgo Biloba en haar Zeeuwse wortels te zien. Elke serie is het resultaat van uitvoerig onderzoek op inhoud, materiaal en vorm.

Béa Verheul is een Zeeuwse die door de liefde terecht kwam in Ruurlo, de Achterhoek. Van de ruimte en de zee naar de bomen. Een kunstenaar in hart en nieren, opgeleid aan de AKI (Enschede), exposerend in Nederland en het buitenland.

De Ginkgo Biloba staat centraal. De boom die geen den is en geen loofboom, een levend fossiel. Die geneeskrachtig is en voor veel mensen een grotere betekenis heeft dan enig andere boom. De Ginkgo in haar eigen achtertuin wordt gevolgd in zijn ontwikkeling, en is onderwerp van een groot aantal prenten (etsen, zeefdrukken, houtsnedes) en objecten (doosjes, boekjes) en papier gemaakt van de opgevangen bladeren in het najaar.
De zee en luchten zijn die van op Noord Beveland en Walcheren. Met een oude bietenhaven bij Colijnsplaat als ijkpunt, inmiddels beschermd vogelbroedplek en dus behouden voor de toekomst. De oude, verweerde meerpalen zijn getuigen van een gedeeld en dierbaar verleden. De vogels, met hun gebroed; de schapen op de dijk; zij zijn de nieuwe gebruikers van deze oude haven.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven