Nieske Surquin uit Geesteren zoekt opvolger (m/v)

GEESTEREN – Het opvullen van vrije tijd door middel van vrijwilligerswerk, Nieske Surquin heeft het jaren gedaan maar wilt nu graag anderen de kans geven. Nieske werkt bij Humanitas Tandem in de Gemeente Berkelland als ondersteunend coördinator waarbij ze intakegesprekken en contact aflegt met mensen die zich bevinden in een sociaal isolement. Haar taak neemt ongeveer 4 tot 8 uur beslag in de week. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via facebook en via een e-mail.

Nieske Surquin uit Geesteren is ruim tien jaar vrijwillig coördinator voor Humanitas Tandem in de Gemeente Berkelland en wil graag haar stokje warm overdragen aan een enthousiast ‘mensen-mens’. Vol enthousiasme vertelt ze over haar dankbare werk in de afgelopen jaren en wat het haar allemaal heeft gebracht. Iets meer dan 10 jaar geleden, toen ze met pensioen ging, verhuisde ze met haar partner van Utrecht naar de Achterhoek. Nieske zegt: “Ik heb het nodig om me nuttig te voelen. Mijn leven heeft alleen maar zin als ik in verbinding sta met mensen en het gevoel heb iets goeds te doen voor de maatschappij!”

Ze begon als maatje voor Tandem, dat er is voor mensen in een sociaal isolement. Met je maatje van Humanitas Tandem zet je stappen om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe dingen te ondernemen. Vaak duurt zo’n traject een jaar, en drie uur in de week. Een maatje helpt op weg naar zelfstandigheid. Een maatje fietst mee op de tandem terwijl de deelnemer stuurt. Samen creëren zij een sociaal netwerk. Nieske noemt het een ‘anker’, als symbool voor het maatje. Als ieder mens een anker heeft dan is er in geval redding nabij.

Ondersteunend coördinator
Een ondersteunend coördinator doet de intakegesprekken, en heeft zo nodig contact met de verwijzers> Samen maakt hij een passende match met een maatje en stelt samen met het maatje en de deelnemer haalbare doelen. De taak bezet ongeveer vier tot acht uur per week. Die uren ziet Nieske niet al werk, ze legt uit: “Je doet het vooral omdat je het leuk vindt om mensen te helpen en te motiveren.” Ze geeft aan altijd blij te zijn met nieuwe vrijwilligers.

Vrijwilliger zijn
“Je leert hoe het leven in elkaar zit, echt hét leven, doordat je met iedereen in contact komt. Als je het leuk vindt om te organiseren en je vindt mensen leuk, dan is dit echt een aanrader.” Ze vertelt over een jonge moeder, vluchteling, die heeft leren fietsen, waardoor ze nu samen met haar kids op pad kan. “Hoe leuk is het dat je ziet dat iemand zulke grote sprongen maakt door hele kleine inzet, gewoon door er voor iemand te zijn.” Nieske vertelt dat haar zelfvertrouwen beter is geworden, doordat ze vrijwilligerswerk heeft gevonden.

[email protected]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven