Tips om wateroverlast te voorkomen

BERKELLAND – We hebben in Berkelland wederom een heel droge zomer gehad, maar als het dan regent kan het er soms ook heftig aan toe gaan. Als het heel hard regent lopen de rioolbuizen vol en draaien de pompen op volle kracht. Soms valt er in korte tijd zoveel regen dat de riolering dit niet zo snel kan verwerken. Het water blijft dan op straat staan.

Wateroverlast
Meestal is dat water binnen een half uur na de regenbui weer weg. Water op straat is niet erg en geeft meestal geen schade. Uiteraard mag dat niet bij elke regenbui gebeuren. Door de klimaatverandering zullen zware regenbuien meer voor gaan komen. Water op straat komt daardoor ook vaker voor.

Gemeente Berkelland probeert de wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen
Dat doen men door gemengde rioolstelsels om te bouwen naar gescheiden stelsels. Tegelijkertijd worden de regenpijpen aan de voorzijde van de woningen afgekoppeld. Met een gescheiden stelsel wordt het regenwater apart afgevoerd naar watergangen en bergingen. Veel van die regenwaterbuizen zijn poreus. Het regenwater kan daardoor in de grond infiltreren. De gemeente kijkt steeds meer hoe men openbare ruimte als waterberging kan gebruiken. Ook inwoners kunnen helpen wateroverlast te voorkomen door bijvoorbeeld tegeltuinen groener te maken.

Vergroen uw tegeltuin
Veel tuinen zijn steeds vaker betegeld. Hierdoor kan het water niet in de bodem worden opgenomen, maar loopt het naar de straat of de buren. Door bijvoorbeeld naast het terras een border of grindstrook te maken, kan het water van het terras sneller in de grond zakken. Ook gras zorgt ervoor dat er minder water blijft staan bij hevige regenbuien. Een deel van de tegels opbreken maakt al een enorm verschil.

Voorkom wateroverlast door regenpijp ‘lucht’ te geven
Heeft u tijdens hevige regenval in uw woning last van borrelende geluiden en komt het toiletwater daarbij omhoog, dan zit er vaak lucht in de leiding opgesloten. Deze lucht blokkeert de afvoer van uw afvalwater naar de hoofdriolering. Het kan dan gebeuren dat het dakwater via uw toilet of putjes uw huis binnenstroomt. Als u in de regenpijp net boven de grond een gat maakt, is het probleem vaak al weg. De overdruk en het dakwater kan dan weg via dit gat. Een bladafscheider onder in de regenpijp heeft hetzelfde effect. Ook als de gemeentelijke riolering vol staat voorkomt u hiermee problemen in huis.

Niet hard rijden door straten die onder water staan
Een straat die onder water straat lokt vaak uit om hard te rijden. Maar, doet u dat alstublieft niet! Een auto die door een ondergelopen straat rijdt, zorgt voor een flinke golfslag. Door deze golven stroomt het water de omliggende huizen binnen. Dat veroorzaakt een hoop ellende en schade in die woningen. Ook is de kans groot dat u uw auto beschadigt. Het gebeurt wel eens dat bij ‘water op straat-situaties’ het deksel van de rioolput niet helemaal meer op de goede plek ligt.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven