Vogelwerkgroep Berkelland gaat vogels tellen

BERKELLAND – Op zaterdag 5 oktober staat de Euro Bird Watch 2019 gepland en Vogelwerkgroep Berkelland biedt liefhebbers de gelegenheid dit fenomeen van dichtbij te ervaren. Aan de Havelandsweg 1 in Eibergen staan leden van de werkgroep vanaf de eerste ochtenddauw vogels te tellen. De telling begint rond 07.00 uur en duurt de hele dag.

De Euro Bird Watch is afhankelijk van het weer: helder weer en goed zicht maken het ideaal om te tellen. De vogels zijn dan goed zichtbaar. Dat is ook het geval bij lichte tegenwind want dan vliegen de vogels lager en dan worden ze eerder opgemerkt. Voor de vogels zelf is het prettig als ze rugwind hebben, dus noorden en/of oostenwind.

De Euro Bird Watch is een jaarlijks terugkerend festijn waarbij in zeker dertig landen in Europa (trek-)vogels worden geteld. Soms worden er tijdens de Euro Bird Watch ruim 2,5 miljoen vogels genoteerd. Door het jaarlijks uitvoeren van dergelijke tellingen kan inzicht worden verkregen in voorkomen, trekgedrag en trekroutes van vogels.
Vorig jaar was het bijzonder bij de trektelpost aan de Havelandsweg. Naast de gebruikelijke vogelsoorten als vinken, koperwieken, zanglijsters en graspiepers werden er twee dagrecords verbroken. Er kwamen in totaal 526 aalscholvers – oude record 409 – over gevlogen en 325 buizerds. Dat laatste was veel want het oude record stond voor de buizerds op 137 stuks. Dit aantal is voor de Havelandsweg uniek, maar ook voor Nederlandse begrippen is dat extreem.
Door het mooie weer was er toen veel belangstelling bij de trektelpost. Niet alleen door vogelaars maar ook door langs fietsende en wandelende recreanten. Mensen waren benieuwd wat al die mensen met verrekijkers toch aan het doen waren. En hadden onder het genot van een kopje koffie gezellige gesprekken. Iedereen die dit ook eens wil meemaken, is van harte welkom op zaterdag 5 oktober aan de Havelandsweg 1 in Eibergen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven