College wil woningsplitsing in het buitengebied mogelijk maken

Door Redactie op 09-10-2019

BERKELLAND – Het college van B en W in Berkelland heeft keuzes gemaakt hoe om te gaan met dubbele bewoning en woningsplitsing in het buitengebied. Zowel voor bestaande (vergunde) woonsituaties als voor nieuwe aanvragen.

Bestaande woonsituaties
Er is onduidelijkheid bij inwoners in het buitengebied over hun (vergunde) woonsituatie. Daar is nu een notitie over geschreven, waarin wordt aangegeven hoe we de bestaande (vergunde) woonsituaties willen vastleggen in het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied.

Wethouder Maikel van der Neut: “In het nieuwe bestemmingsplan buitengebied zullen alle ‘verblijfsobjecten met een woonfunctie’ worden vastgelegd. Dat betekent dat bij dubbele bewoning niet meer één woning, maar twee ‘verblijfsobjecten met een woonfunctie’ zichtbaar worden in het bestemmingsplan. De onderlinge verbinding (zoals een tussendeur of gezamenlijke entree) is daardoor bij dubbele bewoning niet meer noodzakelijk. Hiermee verwachten we de onduidelijkheid over de (vergunde) woonsituatie op te helderen en eventuele problemen die ontstonden rondom financiering op te lossen. Wel blijven eigenaren zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van de benodigde vergunningen, wanneer zij aanpassingen doen aan de woning. Zo wijzigen bijvoorbeeld de brandcompartimenten bij het verwijderen van de onderlinge verbinding.”

In de ‘aanvulling uitgangspuntennotitie bestemmingsplan ‘Buitengebied Berkelland 2016’’, zoals de notitie heet, wordt beschreven op welke wijze we de bestaande (vergunde) woonsituaties vastleggen in het nieuwe bestemmingsplan. De inventarisatie van dubbele bewoning en woningsplitsing is ook onderdeel van dit proces en is bijna afgerond. Inwoners, die aan de inventarisatie hebben deelgenomen, ontvangen voor het eind van het jaar een brief met informatie over hun woonsituatie.

Nieuwe aanvragen
Toekomstige aanvragen voor een extra ‘verblijfsobject met een woonfunctie’ worden getoetst aan de ‘structuurvisie woningsplitsing buitengebied’. Het college van B&W vraagt de gemeenteraad van Berkelland de ontwerpversie van de structuurvisie vast te stellen en ter inzage te leggen. Hierdoor kan iedereen kennisnemen van de voorwaarden waaronder we medewerking willen verlenen aan nieuwe verzoeken voor woningsplitsing in het buitengebied.

Wethouder Maikel van der Neut: “In het kort komt het erop neer dat we in het buitengebied ruimte willen geven aan woningsplitsing in karakteristieke gebouwen en in 50 gebouwen die niet karakteristiek zijn. Woningsplitsing van de niet karakteristieke gebouwen zien we als een proeftuin. Na één jaar of 30 woningsplitsingen gaan we evalueren wat het effect is op het buitengebied en de (kleine) kernen. We kunnen dan ook bijsturen als blijkt dat dat nodig is.”

Een andere voorwaarde voor medewerking aan woningsplitsing is de sloop van voormalige bedrijfsgebouwen in het buitengebied van Berkelland of een bijdrage aan het gemeentelijke sloopfonds. Met geld uit dit fonds kunnen overtollige gebouwen elders in het buitengebied gesloopt worden.

De ‘aanvulling uitgangspuntennotitie bestemmingsplan ‘Buitengebied Berkelland 2016’’ en de ‘structuurvisie woningsplitsing buitengebied’ worden binnenkort besproken in de commissievergadering. Wanneer de gemeenteraad vervolgens instemt in de raadsvergadering, wordt de ontwerpversie van de structuurvisie ter inzage gelegd. Hierover wordt gecommuniceerd via de Staatscourant, de gemeentepagina BerkelBericht en http://www.ruimtelijkeplannen.nl. Tot de structuurvisie daadwerkelijk vastgesteld is, zijn nieuwe aanvragen voor woningsplitsing (op basis van deze structuurvisie) nog niet mogelijk. We verwachten dat dit maart/april 2020 zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2019 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Concert muziekvereniging “De Eendracht” Haarlo
HAARLO - Het is weer tijd voor een concert van muziekvereniging 'De Eendracht' uit Haarlo. Dit keer wat eerder dan normaal, en wel op zaterdagavond 26......
Lees verder »

Speeddate voor senioren bij Berkel Palace in Borculo
BORCULO - Dansen, lachen, flirten en kennismaken in Borculo voor alleenstaanden. De laatste week van oktober wordt ‘De Week van de Single voor Berkell......
Lees verder »

Trekking verloting NPV Neede
NEEDE - NPV Neede bedankt alle kopers en verkopers van loten. We kunnen zo onze werkzaamheden op het A.J.G. ter Weemepark voortzetten. Uitslag verlot......
Lees verder »

Werkzaamheden aan de weg in Eibergen, Rekken en Ruurlo
BERKELLAND - Van 21 tot en met 28 oktober 2019 worden diverse overgangen tussen wegdek en brugdek hersteld. Het gaat om wegen in Eibergen, Rekken en R......
Lees verder »

Militaire oefening in Berkelland
BERKELLAND - Het ministerie van Defensie houdt van 28 oktober tot en met 1 november 2019 een oefening. De oefening speelt zich af in het gebied tussen......
Lees verder »

Ervaringsonderzoek Wmo en Jeugd onder inwoners Berkelland
BERKELLAND - Bijna alle cliënten die in 2018 gebruik hebben gemaakt van ondersteuning via Voormekaar, zijn positief over de kwaliteit van ondersteuni......
Lees verder »

Raadzaal in gemeentehuis even democratisch domein basisschoolleerlingen
BERKELLAND - De gemeenteraad van Berkelland organiseert op 30 oktober en 15 november 'Groep 8 aan de macht'. Ongeveer 320 leerlingen van 14 basisschol......
Lees verder »

Uitslagen amateurvoetbal Berkelland
BERKELLAND - Het was vandaag derby day in onze gemeente, er stonden veel "Berkelland Derby's"op het programma. In de vierde klasse B won Sportclub Nee......
Lees verder »

Met Glans in Balans

NUB TV

film: Een boer die gewoon wil blieven bestaon.

Ondernemend Berkelland

Open huis houtskeletbouwwoning in Borculo
BORCULO - In Borculo is onlangs een houtskeletbouw woning opgeleverd. Om belangstellenden kennis te laten maken met dit woningtype organiseert bouwer ......
Lees verder »

Maisdoolhof De Melktap boven het hoofdgegroeid
GEESTEREN - Al jaren wordt er bij De Melktap in Geesteren een maisdoolhof aangelegd. Gisteren zagen we op facebook een foto voorbij komen van de fami......
Lees verder »

Martin Koopman geeft opnieuw een airco weg
EIBERGEN - Martin Koopman heeft de smaak te pakken. Het Eibergse installatie bedrijf gaf vorige week nog een mobiele airco weg na een zeer succesvolle......
Lees verder »

Kofferbakverkoop in Eibergen
EIBERGEN - Op zondag 22 september zal er bij Kringloop Drenthen aan de Mors 19 in Eibergen een najaarsmarkt plaats vinden. Er zullen diverse kramen zi......
Lees verder »

Wenke Beusink uit Neede wint mobiele airco
EIBERGEN - "Omdat we wel van een beetje actie houden, zijn we ruim 3 weken geleden begonnen met een Deel en Like actie op onze Martin Koopman Installa......
Lees verder »