Project ‘Leefsamen Achterhoek’ genomineerd voor Europese Award

BERKELLAND – Het project ‘Leefsamen Achterhoek’ is genomineerd voor de ‘European Fire Safety Award 2019’. In de Achterhoek zijn dit jaar duizend huizen uitgerust met zogenaamde ‘slimme sensoren’. Deze alarmeren het sociale netwerk bij een noodgeval, zoals een brand. Op 18 november wordt de winnaar van de prijs bekend gemaakt in het Europees Parlement. De jury bestaat uit de leden van het bestuur van de Federatie van de Europese Unie voor brandweercommissies. Het doel van het ‘Leefsamen Achterhoek’ project is om het langer thuis wonen veilig en
verantwoord te laten verlopen en de samenredzaamheid te versterken. Een nieuwe variant van naoberschap waarmee de formele zorg deels ontlast wordt. Het is voor het eerst in Nederland dat op deze schaal de techniek met behulp van buren en andere mantelzorgers wordt ingezet.

Eerste ervaringen positief
In april 2019 zijn de eerste woningen van ouderen in de Achterhoek voorzien van slimme sensoren. De eerste ervaringen zijn positief. Mensen zijn in staat om veilig thuis te wonen en voelen zich meer verbonden met hun mantelzorgers. De meeste deelnemers houden na een proefperiode het systeem in huis. Inmiddels zijn duizend huizen aangesloten en wordt in regionaal verband onderzocht om nog meer huizen aan te sluiten. Het project is begin dit jaar al bekroond met de Gouden Rookmelder Award 2019, een prijs van Brandweer Nederland, de brandwondenstichting, het ministerie van BZK en andere veiligheidspartners.

Samenwerking
De Achterhoekse gemeenten en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland werken in dit project samen met de vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland, Akkedeer, Stage.nu en Kruiswerk Achterhoek en Liemers. Naast een Europese LEADERsubsidie hebben AVDD Beveiliging, het RCOAK ouderenfonds en de Rabobank geholpen om dit project mogelijk te maken. De GGD Noord- en Oost-Gelderland doet onderzoek
onder ouderen en naasten naar hun gebruikservaring en het ervaren veiligheidsgevoel.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven