‘Zen en Kunst’ lezing door Rob Muylaert bij KunstCafé B Art

BORCULO – Op donderdag 14 november a.s. organiseert Kunstkring B-Art haar laatste kunstcafé van dit jaar. In een van de zalen van Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo zal de Silvoldse keramist en kenner van Japanse kunst, Rob Muylaert, bezoekers van het Kunstcafé vertellen over zijn ervaringen. Speciaal over het werk van hedendaagse Nederlandse kunstenaars, dat gekenmerkt wordt door Zen invloeden. Let wel: volgens de authentieke betekenis van Zen.

Rob Muylaert is sinds 1984 werkzaam als keramist. Hij maakt regelmatig studiereizen naar Japan waar hij dan ook periodes werkt. Ook in de periode voorafgaand aan deze lezing verbleef hij daar om weer nieuwe ervaringen op te doen.

Al bij zijn eerste bezoek aan Japan veranderde zijn opvattingen over keramiek en het ambacht. Vooral de waardering en erkenning die het ambachtelijk gemaakte gebruiksgoed van de onbekende vakman (the unknown craftsman) kreeg in Japan trof hem. Zijn huidige werk bestaat vooral uit unica, unieke stukken, maar komen voornamelijk voort uit het ambachtelijk gemaakte gebruiksgoed.
Zo ontdekte hij bijvoorbeeld dat er tussen Raku zoals wij dat kennen en de Japanse variant een wereld van verschil ligt.
Ook de manier waarop hij zijn steengoed en porselein vormt en stookt, zijn glazuren maakt en samenstelt, de decoratieve mogelijkheden van herhaald dompelen en gieten benut en ze combineert met penseeldecoraties en sjablonen, weerspiegelt het vakmanschap van de Japanse keramisten en de concentratie (‘Zen’) waarmee gewerkt wordt.

In de westerse samenleving heeft het woord ‘Zen’ een betekenis gekregen die ver afwijkt van de oorspronkelijke betekenis en dat vaak te pas en te onpas wordt gebruikt. “Zen’ wordt , onterecht, vaak geassocieerd met je goed voelen, met wellness, met spa-centra of verward met mindfulness. Cynici betitelen deze westerse benadering wel als “Happinez-boeddhisme’ of “Boeddhisme-light’.
In zijn oorsprong en in de Japanse beleving (die ook de beleving van Rob Muylaert is) gaat ‘Zen’ over discipline, aandacht en concentratie. In een Japans zenklooster gaat het er dan ook allesbehalve ‘zen’ aan toe. Beoefenaars staan elke dag extreem vroeg op, zitten vaste uren in meditatie, eten op vaste tijden en houden zich bezig met ‘monnikenwerk’.

Om een en ander te verduidelijken zal Rob daarom tijdens zijn lezing ook vertellen over het boeddhisme.
Vervolgens zal hij, mede aan de hand van voorbeelden, catalogi en boeken, ingaan op de relatie met diverse kunstvormen. Niet alleen keramiek, maar ook kalligrafie, muziek, tuinen e.d. En -last but not least- de invloed van ‘Zen’ op de hedendaagse kunst hier bij ons. Rob hoopt ook dat hij er met zijn presentatie in slaagt om de “new age”-opvattingen over zen en de cultuur van de boeddha-beeldjes in een wat ander licht te stellen.

Behalve Kunstenaars zijn ook andere belangstellenden van harte welkom bij deze avond van Kunstkring B Art

Datum: 14 november 2019

Tijd: 20.00 – 22.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur);

Locatie: Buitencentrum Kerkemeijer, Ruurloseweg 51, 7271 RS Borculo

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven