Windmolens in Berkelland nog geen uitgemaakte zaak

BERKELLAND –  “Niet mooi, maar wel noodzakelijk” dat lazen we afgelopen zaterdag in de Tubantia. Het gaat hier over een plan met een 5 tal mega windmolens van 250 meter hoog. Als we de initiatiefnemers mogen geloven is het allemaal al in kannen en kruiken. De ruimtelijke ordening van de gemeente Berkelland zegt iets over windmolens, maar niet specifiek op de aangestipte plekken die door de Stichting Achterhoekse Wind Energie worden genoemd. Sterker nog, de gemeente was bijzonder verrast door de publicatie in de media. “Niet erg handig om het zo te doen”. zegt PvdA-raadslid Hans Pelle “Wij vinden dat we naar de mogelijkheden van groene energie moeten kijken, maar niet ten koste van alles. Wij als PvdA willen zeker rekening houden met ons coulissen landschap. Wanneer we in Berkelland geen geschikte plek vinden voor windmolens, dan vinden wij dat we ons als gemeente moeten inkopen in een project op zee” Joke Pot van Gemeentebelangen was al net zo verrast “Het bericht overviel me nogal, maar we hebben het er binnen de partij nog niet overgehad. Ik wil ook eerste meer informatie”

Leo Morren van GroenLinks “Wij zijn voor duurzame energie en dus ook voor windmolens. Ook wij hebben in de Tubantia over de plannen gelezen. Verdere informatie hebben wij nog niet. We kunnen dus nog geen oordeel geven, Wat heel belangrijk is in dit soort ingrijpende plannen is dat de buurtbewoners zeer goed betrokken worden en meegenomen worden in het proces. Daar valt of staat het plan mee. Wij zijn daarom zeer benieuwd naar de verder invulling van de plannen”

Erik Slotboom van D66 zegt ook verrast te zijn door de publicatie in de Tubantia. “D66 is wel voorstander van windenergie, maar zal ieder initiatief in die richting toetsen aan het door de gemeente vastgestelde beleid RODE”.

Voor de informatie bijeenkomst van maandag 2 maart waren slechts direct betrokken landeigenaren uitgenodigd. Veel van de directe omwonenden in het gebied tussen Stokkersbrug en Noordijk moesten het zaterdag in de Tubantia lezen. Dit is in strijd met het vastgestelde beleid van de gemeente (nota RODE) waarin als één van de belangrijkste voorwaarden voor dit soort projecten de directe betrokkenheid van de omwonenden is vastgelegd, alsmede de ruimtelijke inpassing.

Het aangezicht van Berkelland – en in dit geval van Neede, Eibergen, Haarlo, Noordijk en omgeving – gaat er hierdoor voorgoed drastisch anders uitzien. De vraag is of wij dat wel willen, of dat eerst naar andere minder ingrijpende oplossingen gekeken moet worden.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven