Een fijne tuin kan je een psychiater schelen

RUURLO – Hij is altijd bezig; Dominick Eghuizen besloot 10 jaar geleden dat het tijd was om zijn eigen visie los te gaan laten op alles wat met groen te maken heeft. Tot die tijd werkte hij, zoals zoveel Nederlanders, voor een werkgever. Hij had bepaalde opvattingen die hij graag in de praktijk wilde gaan brengen. De stap naar het zelfstandig ondernemer-schap leek een logische. “Peter Heutinck, van de gelijknamige kwekerij in Borculo, zette mij aan het denken. Hij liet een beetje doorschemeren dat mij zag als een ondernemer, dat ik dat in me had. Toch is zoiets een hele stap”, zegt Dominick. Op zijn huwelijksreis had hij alle tijd om daar eens rustig over na te denken. Bij terugkomst waren zijn vrouw Ilona en hij er uit: ID Groen was geboren. Dominick is inmiddels allang niet meer alleen, met een team van 4 medewerkers is hij elke dag bezig om de omgeving een beetje groener te maken.

Dominick werkt vooral met mensen die liefde hebben voor planten. Hij omschrijft zijn bedrijf als een echt planten-bedrijf. “De groene beleving daar gaat het om. Wij nemen de tijd voor een tuin. Als je bij ons komt in maart, dan heb je echt geen tuin in april. We beginnen er mee om ons te verplaatsen in het gevoel van de klant. In een nieuwe tuin moet de beleving van de mens zelf zitten”. Dominique is door de jaren heen een echte kenner geworden, zo ziet hij moeiteloos of een bodem goed is of dat deze toe is aan bodemverbeteraars. Hij bemonstert elke tuin waar hij aan de slag gaat op bodemgesteldheid. Dat resulteert er in dat elke tuin die Dominique met zijn team aflevert altijd groeit en bloeit. Tegenwoordig zie je regelmatig dat mensen besluiten zo ongeveer de hele tuin te bestraten. Daarmee moet je bij de voorman van ID Groen niet aankomen. “Een tuin moet leven, en dat zit niet in beton. Als het aan mij ligt gaat de overheid het stimuleren om extra veel groen te hebben in je tuin. Een mooie subsidie als een bepaald percentage van je tuin groen is” stelt Dominick voor.

Hij vindt simpelweg het belangrijkst dat mensen zich lekker voelen in hun eigen tuin. Als een tuin eenmaal klaar is dan komen er vaak reacties uit omgeving van de klant, die de tuin ook mooi vinden. “Ik zeg dan altijd, dat is mooi meegenomen maar het gaat er om wat je als eigenaar van de tuin zelf vindt. Jij moet in je tuin leven, je bent er elke dag. Een fijne groene tuin kan je een psychiater schelen zeg ik altijd.” Volgens Dominique moeten de bijen en vlinders denken “wow, hier wil ik zijn!”.

Tuin is beleving, om die te creëren moet je vakmensen in huren. Toch ziet Dominick dat er tegenwoordig in zijn branche veel gelukzoekers zijn. “Mensen zijn best bereid te betalen voor een kwalitatief goede tuin. Die bereidheid zal de komende jaren alleen maar groter worden. Het is wel van belang dat de hovenier waar je mee in zee gaat de juiste kennis heeft. Als je een goede hovenier inschakelt, dan kan je tuin jaren mee. We moeten echter wel met onze tijd meegaan. Om ons heen verandert er veel, kijk alleen al naar het klimaat. De tuinen moeten daarop worden aangepast. De planten en gewassen die gebruikt worden in de hedendaagse tuinen moeten afgestemd worden op het klimaat voor de komende jaren”.

Dominick is de afgelopen jaren meerdere keren met zijn team op reis geweest. Naar plekken waar een klimaat heerst, zoals we dat in Nederland ook gaan krijgen. Daar heeft men ervaring opgedaan met planten die uitstekend geschikt zijn voor een moderne tuin. Stil stand is achteruitgang, ook in de hoveniersbranche. Duurzaam ondernemen is voor een

tuinman inmiddels ook aan de orde van de dag. Het machinepark van ID Groen is steeds meer elektrisch, 90% van de machines die men gebruikt heeft een stekker.

Dominique heeft een visie op groen die hij graag wil uitdragen. Als het aan hem ligt beginnen we al op de basisscholen. Om zijn visie kracht bij te zetten geeft hij gastlessen op het Zone College. Deze school laat regelmatig mensen vanuit het bedrijfsleven voor de klas staan. “Ik pak de leerlingen dan bij de hand en ik laat ze zien wat je allemaal met groen kunt doen. Eigenlijk doe ik hetzelfde bij mijn klanten. Ik zie mezelf als een tuincoach. Je hoeft je tuin niet door mij te laten aanleggen. Als mensen dat liever zelf willen doen dan is dat prima. Ik kan voor mensen een plan maken hoe hun tuin moet worden, adviezen geven en er voor zorgen dat het echt hun tuin wordt.” Deze advieswerkzaamheden zijn voor hem ook een deel van zijn inkomen.

Je kunt rustig stellen dat Dominick groene vingers heeft. Dat blijkt uit het feit dat hij 20% van alle planten die hij gebruikt in de tuinen zelf kweekt. De komende jaren zal hij zich gaan inzetten voor een nog betere balans tussen groen en beton. Inmiddels zit het bedrijf in Ruurlo. Zelf woont de ondernemer in Laren, daar onderhoudt hij een landgoed. Kort gezegd:

Alles in Dominick’s leven draait om groen!

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven