Eibergenaren boos om bestrijding processierups in de avond

EIBERGEN – “De hele buurt stond op stelten, pas om 22.40 uur begonnen ze met het bestrijden van de processierups”. Dit is een van de reacties die we op de redactie van Nieuws uit Berkelland binnen kregen. Aanleiding van deze reacties waren de bestrijdingswerkzaamheden die dinsdag, 5 mei, nog laat in de avond plaats vonden in Eibergen. Geloof ons over een tijdje ben je blij dat je er nu kort even overlast van hebt ervaren. De processierups kan je namelijk veel langer overlast geven. Waarom doet men die bestrijding zo laat op de avond? Dat zullen we proberen uit te leggen.

De tractor, waar de Eibergenaren over klaagden, spoot Nematoden in eikenbomen. Nematoden kennen we beter als aaltjes. Deze eten de rupsenlarven van de eikenprocessierups op. 

Deze aaltjes kunnen niet tegen UV-licht en daarom worden ze pas laat op de avond in de bomen gespoten. Eigenlijk leven aaltjes normaal gesproken in de bodem, dus de omstandigheden moeten zo ideaal mogelijk zijn om ze zo lang mogelijk in leven te houden. Heel lang overleven de aaltjes niet in een eikenboom. De kans is groot dat de tractor over een aantal dagen dus nog een keer langskomt.

Goed om te weten: de preventieve bestrijding met aaltjes kan alleen als de eitjes van de eikenprocessierups uitgekomen zijn en de rupsen jong zijn. Dit is meestal wanneer de bomen groen worden, nu dus.

Foto: Archief (2018) Gerrit Luggenhorst 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven