“Je moet kijken naar wat wel kan” Zorg in coronatijd bij Careaz J.W. Andriessen in Borculo

BORCULO – Voor een interview gaan we normaal gesproken met pen en papier in de aanslag naar iemand toe. Door mensen persoonlijk te ontmoeten, krijg je toch het beste beeld om een mooi artikel te kunnen maken. Dat was nu echter niet mogelijk. Er is geen bezoek welkom bij Careaz J.W. Andriessen en uiteraard wordt voor ons geen uitzondering gemaakt. Wel werkt men graag mee aan een interview, dus gaan we beeldbellen. Dit laat meteen zien hoe het er op dit moment aan toegaat in de verzorgingscentra in ons land. De online mogelijkheden worden volop ingezet als communicatiemiddel. Als eerste komt mevrouw Te Woerd (78) in beeld. De uit Beltrum afkomstige dame woont sinds 1 jaar bij Careaz. Ze heeft een brede lach op haar gezicht en verheugt zich duidelijk op het gesprek. “Voor ons was het niet nieuw”, zegt ze. “Afgelopen december was hier het norovirus en ging de deur ook op slot. Toen moesten we zelfs allemaal op onze kamer blijven, dat is nu niet het geval. We mogen wel naar de afdeling, maar niet naar buiten”, legt mevrouw Te Woerd uit. Van verveling is overigens geen enkele sprake. “Er is hier van alles te doen, de activiteitenbegeleiders verzinnen van alles.”

Activiteiten om tijd goed door te komen
Een van die activiteitenbegeleiders zit inmiddels ook in de videocall “Ze noemen ons tegenwoordig welzijnscoach”, zegt Sonja Urbaan. “Nou, nou, chique woord, hoor”, reageert mevrouw Te Woerd gevat, die overigens maar wat blij is met Sonja. “We proberen deze tijd voor de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken”, geeft Sonja aan. “Zo zijn er regelmatig optredens in onze tuin. We hebben al een zanger gehad, een drummer en een doelzakspeelster. Verder houden we spelletjesmiddagen en spelen samen een muziekbingo. Ik sta dan beneden met een microfoon. De bewoners van de afdelingen op de verdiepingen zitten op gepaste afstand langs de balustrade van het binnenbalkon. Op deze manier kunnen we toch samen de muziekbingo spelen”. “Ja”, zegt mevrouw Te Woerd, “dat is zo ontzettend leuk! Helaas won mijn afdeling de vorige keer niet”. Sonja’s eigen favoriet in de afgelopen weken was het blikgooien. “Rond Koningsdag en 4 en 5 mei organiseerden we een Oranjeweek. Daar hoort natuurlijk ook blikgooien bij. Toen de eerste blikken vielen, stond het hele huis stijf van het lawaai”, lacht Sonja. “Dat was echt een hele leuke activiteit die enorm in de smaak viel”.

Kuierlijn is een hit
Mevrouw Te Woerd voelt zich zeker niet eenzaam. De activiteiten die georganiseerd worden, vindt ze geweldig en daar geniet ze volop van. Daarbij heeft ze een erg gezellige afdeling bestaande uit 16 ouderen. Communiceren met de buitenwereld doet ze zeker ook nog, alleen gaat dit niet op de gewone manier. Naast beeldbellen is de kuierlijn hier een prima oplossing voor. Careaz J.W. Andriessen introduceerde die kuierlijn begin april. Naast de hoofdingang, bij het overdekte terras, is voor het raam zowel binnen als buiten een microfoon met versterker geplaatst. Gescheiden door glas om het veilig te houden, kunnen mensen zo toch hun dierbare horen en zien. “Daar heb ik al veel gebruik van gemaakt”, zegt mevrouw Te Woerd. “Mijn dochters, zus en oud-buurman zijn al langs geweest. Je moet wel op tijd reserveren, want anders is die al bezet.”

Ook aan dagzorgmensen wordt gedacht
Sonja is blij met de enthousiaste mevrouw Te Woerd en de waardering die zij in haar rol als welzijnscoach krijgt van de bewoners. “Ik zeg altijd maar zo: je moet niet kijken naar wat niet kan, maar kijken naar wat wel kan. We proberen deze tijd voor iedereen echt zo leuk mogelijk te maken”. Hierbij wordt ook aan de mensen van de dagzorg (dagbesteding) gedacht, die Sonja normaal ook verzorgt. “Nu de dagzorg gesloten is, worden die mensen worden erg gemist en zij missen ons. Er zijn veel berichten dat de bewoners van Careaz J.W. Andriessen lieve kaartjes krijgen, maar wist je dat de zij zelf kaartjes sturen naar de mensen die gebruik maken van de dagzorg? Een mooie activiteit die alle betrokkenen opvrolijkt. Ook bellen we regelmatig met de mensen van de dagzorg om toch in contact te blijven. We hopen ze snel weer te zien.”

Minder prikkels voor mensen met dementie
Op de afdeling Dijkhoek gaat het net even wat anders. Zorgmedewerkers Julia van den Heuvel van Varik en Peggy Voskamp leggen uit dat ze werken op een kleinschalige woongroep voor mensen met dementie. “We zijn echt helemaal gesloten. Er komt niemand van buitenaf en daardoor heerst er rust op de afdeling. Er zijn veel minder prikkels voor de mensen en we zien dat dit hen goed doet. In het begin vonden de bewoners het lastig dat er geen contact was met hun dierbaren of niet meer werden meegenomen voor een blokje om, maar inmiddels begrijpen ze dat wel. En gelukkig is er beeldbellen”, zegt Julia. Op de vraag of de bewoners begrijpen wat er aan de hand is, zijn de dames duidelijk: “Zeker, ze vragen zelfs of de televisie aan mag als er een persconferentie is van Mark Rutte”. De woongroep neemt niet deel aan de gezamenlijke activiteiten zoals de muziekbingo, maar de welzijnscoaches zorgen ook hier voor activiteiten. Peggy vind het geweldig dat er zoveel aan de ouderen wordt gedacht. “We krijgen heel veel kaartjes voor de bewoners van basisschoolkinderen, maar ook bloemen en laatst zelfs wat lekkers van de biljarters die hier elke week komen. Dat kan natuurlijk nu even niet, maar ze lieten met heerlijk gebak van de HEMA weten dat ze toch aan ons denken. Zo lief!”

Nog meer gemotiveerd
Careaz J.W. Andriessen is tijdens dit interview nog coronavrij. “Daar zijn we erg blij om. We horen wel verhalen over waar het virus wel toesloeg, maar dan gaat het er meteen heel anders aan toe”, zegt Peggy. Julia gaat niet met een ander gevoel naar het werk. “Ik denk dat ik zelfs nog gemotiveerder ben dan normaal om deze toch wel spannende tijd samen met mijn collega’s en de bewoners goed door te komen”. Dat de bewoners en medewerkers van Careaz J.W. Andriessen er samen het beste van proberen te maken, is wel duidelijk geworden tijdens dit bijzondere interview. Een mooi inkijkje in wat er in deze tijd binnen in het verzorgingshuis allemaal gebeurt!

 

Dit artikel is in de Nieuws uit Berkelland krant van woensdag 20 mei

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven