“Je moet kijken naar wat wel kan” Zorg in coronatijd bij Careaz J.W. Andriessen in Borculo

Door Redactie op 23-05-2020

BORCULO – Voor een interview gaan we normaal gesproken met pen en papier in de aanslag naar iemand toe. Door mensen persoonlijk te ontmoeten, krijg je toch het beste beeld om een mooi artikel te kunnen maken. Dat was nu echter niet mogelijk. Er is geen bezoek welkom bij Careaz J.W. Andriessen en uiteraard wordt voor ons geen uitzondering gemaakt. Wel werkt men graag mee aan een interview, dus gaan we beeldbellen. Dit laat meteen zien hoe het er op dit moment aan toegaat in de verzorgingscentra in ons land. De online mogelijkheden worden volop ingezet als communicatiemiddel. Als eerste komt mevrouw Te Woerd (78) in beeld. De uit Beltrum afkomstige dame woont sinds 1 jaar bij Careaz. Ze heeft een brede lach op haar gezicht en verheugt zich duidelijk op het gesprek. “Voor ons was het niet nieuw”, zegt ze. “Afgelopen december was hier het norovirus en ging de deur ook op slot. Toen moesten we zelfs allemaal op onze kamer blijven, dat is nu niet het geval. We mogen wel naar de afdeling, maar niet naar buiten”, legt mevrouw Te Woerd uit. Van verveling is overigens geen enkele sprake. “Er is hier van alles te doen, de activiteitenbegeleiders verzinnen van alles.”

Activiteiten om tijd goed door te komen
Een van die activiteitenbegeleiders zit inmiddels ook in de videocall “Ze noemen ons tegenwoordig welzijnscoach”, zegt Sonja Urbaan. “Nou, nou, chique woord, hoor”, reageert mevrouw Te Woerd gevat, die overigens maar wat blij is met Sonja. “We proberen deze tijd voor de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken”, geeft Sonja aan. “Zo zijn er regelmatig optredens in onze tuin. We hebben al een zanger gehad, een drummer en een doelzakspeelster. Verder houden we spelletjesmiddagen en spelen samen een muziekbingo. Ik sta dan beneden met een microfoon. De bewoners van de afdelingen op de verdiepingen zitten op gepaste afstand langs de balustrade van het binnenbalkon. Op deze manier kunnen we toch samen de muziekbingo spelen”. “Ja”, zegt mevrouw Te Woerd, “dat is zo ontzettend leuk! Helaas won mijn afdeling de vorige keer niet”. Sonja’s eigen favoriet in de afgelopen weken was het blikgooien. “Rond Koningsdag en 4 en 5 mei organiseerden we een Oranjeweek. Daar hoort natuurlijk ook blikgooien bij. Toen de eerste blikken vielen, stond het hele huis stijf van het lawaai”, lacht Sonja. “Dat was echt een hele leuke activiteit die enorm in de smaak viel”.

Kuierlijn is een hit
Mevrouw Te Woerd voelt zich zeker niet eenzaam. De activiteiten die georganiseerd worden, vindt ze geweldig en daar geniet ze volop van. Daarbij heeft ze een erg gezellige afdeling bestaande uit 16 ouderen. Communiceren met de buitenwereld doet ze zeker ook nog, alleen gaat dit niet op de gewone manier. Naast beeldbellen is de kuierlijn hier een prima oplossing voor. Careaz J.W. Andriessen introduceerde die kuierlijn begin april. Naast de hoofdingang, bij het overdekte terras, is voor het raam zowel binnen als buiten een microfoon met versterker geplaatst. Gescheiden door glas om het veilig te houden, kunnen mensen zo toch hun dierbare horen en zien. “Daar heb ik al veel gebruik van gemaakt”, zegt mevrouw Te Woerd. “Mijn dochters, zus en oud-buurman zijn al langs geweest. Je moet wel op tijd reserveren, want anders is die al bezet.”

Ook aan dagzorgmensen wordt gedacht
Sonja is blij met de enthousiaste mevrouw Te Woerd en de waardering die zij in haar rol als welzijnscoach krijgt van de bewoners. “Ik zeg altijd maar zo: je moet niet kijken naar wat niet kan, maar kijken naar wat wel kan. We proberen deze tijd voor iedereen echt zo leuk mogelijk te maken”. Hierbij wordt ook aan de mensen van de dagzorg (dagbesteding) gedacht, die Sonja normaal ook verzorgt. “Nu de dagzorg gesloten is, worden die mensen worden erg gemist en zij missen ons. Er zijn veel berichten dat de bewoners van Careaz J.W. Andriessen lieve kaartjes krijgen, maar wist je dat de zij zelf kaartjes sturen naar de mensen die gebruik maken van de dagzorg? Een mooie activiteit die alle betrokkenen opvrolijkt. Ook bellen we regelmatig met de mensen van de dagzorg om toch in contact te blijven. We hopen ze snel weer te zien.”

Minder prikkels voor mensen met dementie
Op de afdeling Dijkhoek gaat het net even wat anders. Zorgmedewerkers Julia van den Heuvel van Varik en Peggy Voskamp leggen uit dat ze werken op een kleinschalige woongroep voor mensen met dementie. “We zijn echt helemaal gesloten. Er komt niemand van buitenaf en daardoor heerst er rust op de afdeling. Er zijn veel minder prikkels voor de mensen en we zien dat dit hen goed doet. In het begin vonden de bewoners het lastig dat er geen contact was met hun dierbaren of niet meer werden meegenomen voor een blokje om, maar inmiddels begrijpen ze dat wel. En gelukkig is er beeldbellen”, zegt Julia. Op de vraag of de bewoners begrijpen wat er aan de hand is, zijn de dames duidelijk: “Zeker, ze vragen zelfs of de televisie aan mag als er een persconferentie is van Mark Rutte”. De woongroep neemt niet deel aan de gezamenlijke activiteiten zoals de muziekbingo, maar de welzijnscoaches zorgen ook hier voor activiteiten. Peggy vind het geweldig dat er zoveel aan de ouderen wordt gedacht. “We krijgen heel veel kaartjes voor de bewoners van basisschoolkinderen, maar ook bloemen en laatst zelfs wat lekkers van de biljarters die hier elke week komen. Dat kan natuurlijk nu even niet, maar ze lieten met heerlijk gebak van de HEMA weten dat ze toch aan ons denken. Zo lief!”

Nog meer gemotiveerd
Careaz J.W. Andriessen is tijdens dit interview nog coronavrij. “Daar zijn we erg blij om. We horen wel verhalen over waar het virus wel toesloeg, maar dan gaat het er meteen heel anders aan toe”, zegt Peggy. Julia gaat niet met een ander gevoel naar het werk. “Ik denk dat ik zelfs nog gemotiveerder ben dan normaal om deze toch wel spannende tijd samen met mijn collega’s en de bewoners goed door te komen”. Dat de bewoners en medewerkers van Careaz J.W. Andriessen er samen het beste van proberen te maken, is wel duidelijk geworden tijdens dit bijzondere interview. Een mooi inkijkje in wat er in deze tijd binnen in het verzorgingshuis allemaal gebeurt!

 

Dit artikel is in de Nieuws uit Berkelland krant van woensdag 20 mei

Copyright © 2020 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Kentekenplaat gevonden in Ruurlo
RUURLO - In de categorie "gevonden" zien we meestal een hond of sieraden voorbij komen.  Dit keer is er een kenteken plaat gevonden aan de Garvel......
Lees verder »

Veiliger alleen wonen met LifeSigns
BERKELLAND - Alleen Wonen is niet zonder risico. Jaarlijks overlijden alleenstaanden omdat ze thuis onwel worden en niet meer in staat zijn hulp in t......
Lees verder »

Auto bekrast aan de Graaf van Zutphenstraat in Borculo
BORCULO - In de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 november is er op de Graaf van Zutphenstraat in Borculo een zwarte Hyundai bekrast. De politie is......
Lees verder »

Krentenwegge actie Gymnastiekvereniging Borchlo
BORCULO - Elke vereniging is op dit moment creatief wanneer het gaat om de jaarlijkse verkoopactie. Veel verenigingen houden zo'n actie elk jaar weer ......
Lees verder »

Pepernotentraining vol verrassingen
BORCULO - Een pepernotentraining vol verrassingen afgelopen zaterdag op sportpark Dijkhoek. Bij binnenkomst van de jongste DEO kids bleken de ruim 55 ......
Lees verder »

Inlooptraining meidenvoetbal DEO voor alle meiden
BORCULO - Lijkt het je leuk om bij DEO of de DEO-GSV'63-Reunie meisjescombinatie te komen voetballen? Kom dan naar de inloopmiddag in de Dijkhoek op z......
Lees verder »

Online informatieavond over pleegzorg en steungezinnen
BERKELLAND - Op woensdag 2 december is er een online informatieavond over pleegzorg en steungezinnen. Denkt u wel eens na over pleegzorg? Wilt u ......
Lees verder »

De Luisterlijn: dag en nacht een goed gesprek, meer tips op Berkellandwijzer.nl
BERKELLAND - In deze tijd is het soms fijn om met iemand te praten. Om je verhaal kwijt te kunnen, samen oplossingen voor een probleem te bedenken of ......
Lees verder »

Help BZC dit snertjaar door
BERKELLAND - Help BZC de winter door! Of Vind jij dit ook zo'n snertjaar? Of Klaar voor de snert, AF! Welk slogan het ook wordt, Schuurman BZC gaan s......
Lees verder »

Albert Heijn Borculo maandag later open i.v.m. plaatsen zelfscankassa’s
BORCULO - Aanstaande maandag, 30 november, zal Albert Heijn Borculo aangepaste openingstijden hebben. In verband met de plaatsing van zelfscankassa's......
Lees verder »

Nieuwe cursussen KunstKring Ruurlo januari 2021
RUURLO – KunstKring Ruurlo vervult met haar cursussen, lezingen en concerten niet alleen een culturele, maar ook een sociale functie. Daarom wil zij ......
Lees verder »

Uitbreiding openingsuren bibliotheek Eibergen
EIBERGEN  – De openingsuren van de Bibliotheek Eibergen worden weer uitgebreid. Door de coronamaatregelen waren die uren ingeperkt, maar vanaf 7......
Lees verder »

Columns Marcel & Monique

Fratsen online
NEEDE - Dit joar gin buutoavond of een betje wal. Dit joar gin Sinterkloas of toch een betje wal. Alle Prinsen en adjudanten blief een joartje langer ......
Lees verder »

Column Monique Weiden: Zorgen om een koe
BELTRUM - We werken elke dag met onze dieren en weten als geen ander dat het af en toe bloed, zweet en tranen kost onze dieren gezond en happy te houd......
Lees verder »

Column Monique Weiden: Corona deel 2
BELTRUM - We ontkomen er niet aan; elke dag geconfronteerd te worden met het corona virus. De maatregelen liegen er niet om en het virus heeft ons in ......
Lees verder »

Fratsen luieren
NEEDE - Noe wij neet zovulle mear boeten de deure meugt kommen zit wij mekeare mangs tekort op de lippe. Hierveur bunt der dan wear deskundigen in te ......
Lees verder »

NUB TV

Marc en Annie trots op verbouwde PLUS in Eibergen


EIBERGEN – De PLUS in Eibergen is de afgelopen dagen in een razend tempo verbouwd. Het restultaat mag er zijn, een nieuwe voorgevel, meer ruimte, digitale schapkaartjes en heel veel streekproducten. Wij namen en kijkje en spraken Marc en Annie.

Ondernemend Berkelland

Flexibele privé-werkplek nodig tijdens de coronacrisis? Beertenhuis in Borculo heeft kantoorruimte beschikbaar
BORCULO - Door de coronacrisis werken veel mensen al enkele maanden thuis. Je goed kunnen concentreren kan best een uitdaging zijn met je partner, kin......
Lees verder »

Borculoërs Sander en Angela Roessink succesvol met Speelgoednl.nl
BORCULO/ZWOLLE - Al jaren is SpeelGoedZwolle een begrip in Zwolle en wijde omgeving. Ook SpeelGoedNL is een naam die bij de meeste LEGO liefhebbers we......
Lees verder »

‘Je leert de verschillende smaken van begeleiden ontdekken’
BERKELLAND - Regiomedewerker bij Estinea iets voor jou? Manon en Gaby vertellen. Heb jij passie voor het werken met mensen met een beperking? En wil ......
Lees verder »

Hoveniersbedrijf Krabbenborg & Eco Cultuurtechniek slaan handen in een
BORCULO - Na de overname van hoveniersbedrijf Krabbenborg in februari 2013 door Koerselman Boomverzorging is Rutger Elbrink in maart 2020 eigenaar ge......
Lees verder »

Dierendag vier je met Welkoop!
EIBERGEN - Als echte dierenliefhebber heb je het natuurlijk al omcirkeld in je agenda: 4 oktober is het Werelddierendag. Dé dag om je huisdier eens le......
Lees verder »