“Je moet kijken naar wat wel kan” Zorg in coronatijd bij Careaz J.W. Andriessen in Borculo

Door Redactie op 23-05-2020

BORCULO – Voor een interview gaan we normaal gesproken met pen en papier in de aanslag naar iemand toe. Door mensen persoonlijk te ontmoeten, krijg je toch het beste beeld om een mooi artikel te kunnen maken. Dat was nu echter niet mogelijk. Er is geen bezoek welkom bij Careaz J.W. Andriessen en uiteraard wordt voor ons geen uitzondering gemaakt. Wel werkt men graag mee aan een interview, dus gaan we beeldbellen. Dit laat meteen zien hoe het er op dit moment aan toegaat in de verzorgingscentra in ons land. De online mogelijkheden worden volop ingezet als communicatiemiddel. Als eerste komt mevrouw Te Woerd (78) in beeld. De uit Beltrum afkomstige dame woont sinds 1 jaar bij Careaz. Ze heeft een brede lach op haar gezicht en verheugt zich duidelijk op het gesprek. “Voor ons was het niet nieuw”, zegt ze. “Afgelopen december was hier het norovirus en ging de deur ook op slot. Toen moesten we zelfs allemaal op onze kamer blijven, dat is nu niet het geval. We mogen wel naar de afdeling, maar niet naar buiten”, legt mevrouw Te Woerd uit. Van verveling is overigens geen enkele sprake. “Er is hier van alles te doen, de activiteitenbegeleiders verzinnen van alles.”

Activiteiten om tijd goed door te komen
Een van die activiteitenbegeleiders zit inmiddels ook in de videocall “Ze noemen ons tegenwoordig welzijnscoach”, zegt Sonja Urbaan. “Nou, nou, chique woord, hoor”, reageert mevrouw Te Woerd gevat, die overigens maar wat blij is met Sonja. “We proberen deze tijd voor de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken”, geeft Sonja aan. “Zo zijn er regelmatig optredens in onze tuin. We hebben al een zanger gehad, een drummer en een doelzakspeelster. Verder houden we spelletjesmiddagen en spelen samen een muziekbingo. Ik sta dan beneden met een microfoon. De bewoners van de afdelingen op de verdiepingen zitten op gepaste afstand langs de balustrade van het binnenbalkon. Op deze manier kunnen we toch samen de muziekbingo spelen”. “Ja”, zegt mevrouw Te Woerd, “dat is zo ontzettend leuk! Helaas won mijn afdeling de vorige keer niet”. Sonja’s eigen favoriet in de afgelopen weken was het blikgooien. “Rond Koningsdag en 4 en 5 mei organiseerden we een Oranjeweek. Daar hoort natuurlijk ook blikgooien bij. Toen de eerste blikken vielen, stond het hele huis stijf van het lawaai”, lacht Sonja. “Dat was echt een hele leuke activiteit die enorm in de smaak viel”.

Kuierlijn is een hit
Mevrouw Te Woerd voelt zich zeker niet eenzaam. De activiteiten die georganiseerd worden, vindt ze geweldig en daar geniet ze volop van. Daarbij heeft ze een erg gezellige afdeling bestaande uit 16 ouderen. Communiceren met de buitenwereld doet ze zeker ook nog, alleen gaat dit niet op de gewone manier. Naast beeldbellen is de kuierlijn hier een prima oplossing voor. Careaz J.W. Andriessen introduceerde die kuierlijn begin april. Naast de hoofdingang, bij het overdekte terras, is voor het raam zowel binnen als buiten een microfoon met versterker geplaatst. Gescheiden door glas om het veilig te houden, kunnen mensen zo toch hun dierbare horen en zien. “Daar heb ik al veel gebruik van gemaakt”, zegt mevrouw Te Woerd. “Mijn dochters, zus en oud-buurman zijn al langs geweest. Je moet wel op tijd reserveren, want anders is die al bezet.”

Ook aan dagzorgmensen wordt gedacht
Sonja is blij met de enthousiaste mevrouw Te Woerd en de waardering die zij in haar rol als welzijnscoach krijgt van de bewoners. “Ik zeg altijd maar zo: je moet niet kijken naar wat niet kan, maar kijken naar wat wel kan. We proberen deze tijd voor iedereen echt zo leuk mogelijk te maken”. Hierbij wordt ook aan de mensen van de dagzorg (dagbesteding) gedacht, die Sonja normaal ook verzorgt. “Nu de dagzorg gesloten is, worden die mensen worden erg gemist en zij missen ons. Er zijn veel berichten dat de bewoners van Careaz J.W. Andriessen lieve kaartjes krijgen, maar wist je dat de zij zelf kaartjes sturen naar de mensen die gebruik maken van de dagzorg? Een mooie activiteit die alle betrokkenen opvrolijkt. Ook bellen we regelmatig met de mensen van de dagzorg om toch in contact te blijven. We hopen ze snel weer te zien.”

Minder prikkels voor mensen met dementie
Op de afdeling Dijkhoek gaat het net even wat anders. Zorgmedewerkers Julia van den Heuvel van Varik en Peggy Voskamp leggen uit dat ze werken op een kleinschalige woongroep voor mensen met dementie. “We zijn echt helemaal gesloten. Er komt niemand van buitenaf en daardoor heerst er rust op de afdeling. Er zijn veel minder prikkels voor de mensen en we zien dat dit hen goed doet. In het begin vonden de bewoners het lastig dat er geen contact was met hun dierbaren of niet meer werden meegenomen voor een blokje om, maar inmiddels begrijpen ze dat wel. En gelukkig is er beeldbellen”, zegt Julia. Op de vraag of de bewoners begrijpen wat er aan de hand is, zijn de dames duidelijk: “Zeker, ze vragen zelfs of de televisie aan mag als er een persconferentie is van Mark Rutte”. De woongroep neemt niet deel aan de gezamenlijke activiteiten zoals de muziekbingo, maar de welzijnscoaches zorgen ook hier voor activiteiten. Peggy vind het geweldig dat er zoveel aan de ouderen wordt gedacht. “We krijgen heel veel kaartjes voor de bewoners van basisschoolkinderen, maar ook bloemen en laatst zelfs wat lekkers van de biljarters die hier elke week komen. Dat kan natuurlijk nu even niet, maar ze lieten met heerlijk gebak van de HEMA weten dat ze toch aan ons denken. Zo lief!”

Nog meer gemotiveerd
Careaz J.W. Andriessen is tijdens dit interview nog coronavrij. “Daar zijn we erg blij om. We horen wel verhalen over waar het virus wel toesloeg, maar dan gaat het er meteen heel anders aan toe”, zegt Peggy. Julia gaat niet met een ander gevoel naar het werk. “Ik denk dat ik zelfs nog gemotiveerder ben dan normaal om deze toch wel spannende tijd samen met mijn collega’s en de bewoners goed door te komen”. Dat de bewoners en medewerkers van Careaz J.W. Andriessen er samen het beste van proberen te maken, is wel duidelijk geworden tijdens dit bijzondere interview. Een mooi inkijkje in wat er in deze tijd binnen in het verzorgingshuis allemaal gebeurt!

 

Dit artikel is in de Nieuws uit Berkelland krant van woensdag 20 mei

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Beurs trekt aan nu de VS zijn grenzen opent
REGIO - De Amerikaanse autoriteiten kondigden in september aan dat buitenlandse reizigers met een ESTA of een visum vanaf november weer welkom zijn i......
Lees verder »

Kliederkerk in De Koppel
BORCULO - Op zondagmiddag 31 oktober organiseert De nieuwe Rank een ontmoeting voor jong en oud rondom oude verhalen en creatieve manieren om er anno......
Lees verder »

Herinrichting Rozenkamp tussen Haaksbergseweg en Braak in Neede
NEEDE - De gemeente Berkelland is van plan om de Rozenkamp opnieuw in te richten. In deze straat wordt het riool vervangen door een gescheiden riools......
Lees verder »

Brandweer rukt uit voor koolmonoxide meting in Eibergen
EIBERGEN - De brandweer is in de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 oktober rond 0.45 uur uitgerukt voor een koolmonoxide meting aan de Kastanjestraa......
Lees verder »

Martin Firing wint derde kaartavond Eibergse Kaart Club
EIBERGEN - De derde kaartavond van de Eibergse Kaart Club werd op overtuigende wijze gewonnen door Martin Firing. Hij speelde in de eerste ronde met ......
Lees verder »

Gemeenteraad vergadert op 2 en 3 november over programmabegroting 2022
BERKELLAND - De gemeenteraad van Berkelland vergadert op 2 november om 16.30 uur en op 3 november om 19.30 uur over de Programmabegroting 2022. De ve......
Lees verder »

Controleer uw waterleiding
BERKELLAND - De afgelopen jaren is er al veel gezegd en geschreven over het risico van loden waterleidingen. Een loden leiding laat langzaam looddeel......
Lees verder »

Help elkaar via Burenhulp in Berkelland
BERKELLAND - Wilt u zich inzetten voor een ander? Zoekt u hulp of contact met een naober als het even niet lukt? Eenmalig, iedere week of alles daart......
Lees verder »

Huidige woningmarkt vraagt om nieuwe aanpak voor jongeren
GROENLO - Met de huidige woningmarkt is het voor jongeren niet vanzelfsprekend om in hun geliefde dorp te kunnen blijven wonen. Plattelands Jongeren ......
Lees verder »

22ste editie Reurlse Midwinterhoornwandeling
RUURLO – Op zondag 28 november vindt de traditionele Reurlse Midwinterhoornwandeling weer plaats. Ruim dertig enthousiaste midwinterhoornblazers verg......
Lees verder »

Uitslagen Berkellands amateurvoetbal
BERKELLAND - Zondagmiddag 24 oktober stond voor veel Berkellanders in het teken van de derby tussen FC Eibergen en Sportclub Neede. De ploeg van trai......
Lees verder »

Klootschietvereniging ’t Broek uit Ruurlo mist topvorm tijdens tweede Landelijke Straat wedstrijd.
RUURLO - Zondag 24 oktober werd de tweede editie van de Landelijke Straat wedstrijden verschoten, ditmaal bij vereniging de Huier in Geesteren (Ov). ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen oogsttied
NEEDE - September is natuurlijk de oogstmoand bie oetstek.De boeren meit nog `n leste snit van `t land. Dit joar was natuurlijk biezonder vruchtboar ......
Lees verder »

Fratsen Park De Stroet
NEEDE - Onlangs tuffen ik met onze bezorgbusse hendig deur de Beltrumse stroaten. Neet vulle volk in de beene en ik mos denken an de familie Dute en ......
Lees verder »

Fratsen gemoffel
NEEDE - Kiek ie ok voetbalwedstrieden op `t EK ?? Dan vin ik `t altied mooi um de aparte dinge te zeen. Zoas `t publiek dat zut dat ze in beeld komp ......
Lees verder »

Fratsen Ter observatie
BERKELLAND - Ja leu ik heb `t ok al e kreggen, `t earste spuitje. Ik bun van 62 dus ik moch mienzelf anmelden. Wonder boaven wonder kon ik al noa dree......
Lees verder »

NUB TV

film: Kijkje op de kermis in Borculo

Uit de krant

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »

Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar
 RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voor......
Lees verder »

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »