Zwaluwenboerderij boekt met twaalf paartjes een record


GELSELAAR – Twaalf paartjes boerenzwaluwen dit jaar op de ‘delle’ van boerderij Stokkink in Gelselaar, tussen de eeuwenoude balken. Een record. Nooit eerder vertoefden in het achterhuis van deze Achterhoekse boerderij zoveel paren.  2019 was hier al een uitstekend zwaluwenjaar. Dat komt in de buurt van het recordjaar 2011 (het jaar van de boerenzwaluw), schreef ik toen. Dat jaar broeden er elf paartjes. Negen paartjes vorig jaar was al bijna te druk. De vogels en hun jongen zaten elkaar wel eens in de weg.  Enerzijds zijn we blij met zoveel zomergasten. Anderzijds heeft dit aantal misschien ook te maken met een gebrek aan geschikte ruimtes elders. Hoeveel bewoners van het platteland zijn nog bereid en in staat ze ook toe te laten? Je moet er ook wat voor over hebben. De deel komt inderdaad vol te liggen met poep, al mag een natuurliefhebber daar niet wakker van liggen. Te veel boerderijen zijn ook al omgebouwd tot woonboerderij.

Arend Heideman wist wel dat er dit jaar veel boerenzwaluwen in- en uitvlogen als de grote achterdeur (‘nienduur’) weer openging ’s morgens. Maar hoeveel paartjes ergens nestelen is vaak lang niet duidelijk. Aan de donkere zijde van de eeuwenoude balken blijven nesten en bewoners vaak onzichtbaar (en ben ik gedwongen met een flits te fotograferen, wat ik liever niet doe). En door het arriveren van nog meer vogels verschuiven ook hun vaste hangplekken. Vaak blijft ook lang onduidelijk welk nest definitief wordt gekozen, soms wisselen ze tussentijds en een enkele keer werken het mannetje en het vrouwtje aan twee nesten, totdat zij met het leggen van de eieren de keuze bepaald.

Dat de boerenzwaluw op Stokkink ondanks grote droogte nog in staat is zoveel nesten te bouwen en te restaureren heeft ook te maken met een modderslootje dat is aangelegd. Elke ochtend wordt  hier met twee emmers water ingegooid.

Zie toelichting op blog https://zwaluwenboerderij.blogspot.com/en foto’s van hun
nesten op de Facebookpagina Teruglezen https://www.facebook.com/Teruglezen-957925684397984/

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven