Rudy Huetink brengt Ruurlo in oorlogstijd in beeld

RUURLO – Hij is 37, Rudy Huetink, dus vele jaren na de bevrijding geboren. Toch is zijn grote passie de Tweede Wereldoorlog. De komende weken kan iedereen kennis nemen van deze bijzondere hobby van Rudy, hij opent namelijk een pop-up ( tijdelijke) tentoonstelling in Ruurlo. Eigenlijk was het de bedoeling om vanaf woensdag 1 tot en met zondag 5 april en daarna elk weekend tot 5 mei, de tentoonstelling in het pand van Focus Fashion in de Dorpsstraat in Ruurlo open te stellen, maar Corona gooide roet in het eten. Op zaterdag 6 juni gaat de tentoonstelling echter als nog van start. Vanaf dan zal de verzameling van Rudy elke zaterdag en zondag, met uitzondering van week 32 en 33, te bekijken zijn tussen 11.00 en 16.00 uur. Om aan de Corona regels te voldoen is het museumprotocol leidend. Zo wordt een looproute aangegeven en dienen de bezoekers 1,5 meter afstand te bewaren. Het aantal bezoekers dat gelijktijdig in de ruimte mag zijn is beperkt tot maximaal 8 personen. Bezoekers dienen dan ook voor hun bezoek te reserveren. Dit kan per telefoon via 06-47886671 of per e-mail [email protected]. Indien er nog plaats is kunt u ook ter plekke reserveren. Er zal een bezoekerslijst worden bijgehouden met naam adres en telefoonnummer.

Het echte verzamelen bij Rudy is begonnen door toedoen van zijn opa, Gerrit Huetink. Van hem kreeg hij een baret, wat boekjes en uiteindelijk zijn uniform. “Bewaar het goed” zei Gerrit erbij. Naar de verhalen die opa Gerrit vertelde luisterde Rudy altijd heel aandachtig. Mede daardoor heeft Rudy een grote interesse voor alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft ontwikkeld. Hij ging op zoek naar informatie over gebruiksartikelen, kleding, brieven, persoonlijke spullen en natuurlijk de verhalen. Het is een stukje geschiedenis dat wat Rudy betreft niet verloren mag gaan.

Rudy verzamelt geen andere oorlogsspullen, hij is echt volledig gericht op de periode 1940-1945. Wel is zijn verzamelgebied heel breed, Nederlandse-, Canadese en Duitse spullen. Van uniformen tot boekjes, papierwerk en foto’s, alles vindt hij interessant. Zijn voorkeur ligt wel bij echt persoonlijke spullen. Dat kan al iets kleins zijn, bijvoorbeeld een brief of een horloge, maar net zo goed een volledig uniform of een helm. De verzameling is inmiddels al veel groter dan alleen de spullen van zijn opa. Rudy kreeg door de jaren heen heel veel voor zijn verzameling, vanuit de gehele Achterhoek, maar vooral ook uit Ruurlo. Dat maakt deze tentoonstelling dan ook meteen heel bijzonder. Er liggen veel spullen afkomstig uit Ruurlo, zoals persoonsbewijzen van inwoners toen.

Rudy is nog lang niet klaar met verzamelen, er kan nog genoeg bij. Het mag uit Ruurlo komen, maar ook daarbuiten. Of het nu van Nederlandse, Duitse of Engelse afkomst is, Rudy is overal blij mee. Het zou dan nog maar zo een plekje kunnen krijgen in de tentoonstelling. De komende weken wil Rudy vooral aan de Ruurloërs laten zien hoe hun plaats er uit zag tijdens de oorlogsperiode. 75 jaar bevrijding is daar volgens hem een mooie aanleiding voor.

De tentoonstelling moet vooral overzichtelijk blijven. Overal een klein stukje tekst bij waar het voor diende of waar het vandaan komt. Het is voor de Ruurloër een stevige klus om alles op te bouwen, toch trekt hij het liefst alleen die kar. Hij is altijd erg zuinig op zijn spullen en als hij alles zelf inricht weet hij ook precies waar alles staat. Door de tentoonstelling hoopt hij er voor te zorgen dat de oorlogstijd nooit zal worden vergeten. De generatie die de oorlog mee heeft gemaakt verdwijnt langzaam. Opa Gerrit overleed in 2013, maar door zijn verhalen over te brengen aan anderen hoopt Rudy dat de herinneringen levend blijven.

Bezoekadres: Dorpsstraat 13, 7261 AT Ruurlo. 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven