Kerkdiensten weer op weg naar normaal

RUURLO – Sinds maart was het op zondagmorgen erg stil in de Dorpskerk en Willibrorduskerk in Ruurlo. Op zondagmorgen 5 juli waren er echter weer ‘echte’ kerkdiensten. Maar normaal was het nog lang niet.

Kerkdiensten mogen weer, mits de anderhalvemeterregel in acht wordt genomen. Dat betekent in de praktijk, dat het aantal kerkgangers in de Dorpskerk moet worden beperkt tot 55 personen, veel minder dan het gebruikelijke aantal. Voor deze eerste ‘normale’ kerkdienst bleek het echter ruim voldoende. Blijkbaar durfden velen het nog niet aan. Zij volgden de dienst liever thuis via http://www.kerkdienstgemist.nl. Alle leden van de Protestantse Gemeente hebben van de kerkenraad een brief gekregen met uitleg over de gang van zaken tijdens de kerkdiensten vanaf 5 juli. Iedereen was dus voorbereid en hield zich keurig aan de regels van het door de kerkenraad vastgestelde protocol. Voorganger in de dienst op 5 juli was dominee Tinus Gaastra, tot eind 2018 de predikant van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. Zelden ging hij in de Dorpskerk voor met zo weinig bezoekers. Maar wellicht was er toch wel sprake van een volle kerk als alle luisteraars thuis worden meegerekend.

Zingen
Samen zingen is een belangrijk element in elke kerkdienst. Echter, met elkaar zingen vergroot het besmettingsgevaar. Op 5 juli kon dat dus niet. Daarom mochten de kerkgangers luisteren naar solozang door Gerrie van der Horst en mooie liederen op cd. Gerard Wesselink speelde op het orgel. De ‘kerkgangers thuis’ mochten natuurlijk wel meezingen. Bij het laatste lied van de dienst nodigde ds. Gaastra de kerkgangers uit om mee te neuriën. “Dat mag vast wel”, zei hij.

Normaal
De kerkdienst van afgelopen zondag in de Dorskerk was de eerste stap op weg naar ‘normaal’. Voorlopig lijken de kerkgangers het nog te moeten doen met een soort ‘tijdelijk normaal’. Joke Cornelissen, interim-voorzitter van de kerkenraad zegt daarover: “Ik hoop dat het gauw voorbij is, zodat we dit tijdelijke normaal niet normaal gaan vinden. Onze kerkleden verlangen naar de diensten op zondagmorgen waarbij we weer ongedwongen bij elkaar mogen komen en iedereen van harte welkom is.”

Gebedsviering
In de Willibrorduskerk vond zondag onder leiding van Jan Vreman een Gebedsviering plaats. Ruim twintig parochianen van de Geloofsgemeenschap Sint Willibrord woonden de dienst bij. Evenals in de Dorpskerk werd er door de kerkgangers niet gezongen. De gezangen van het Rooms-katholiek Gemengd Koor waren middels een cd te horen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven