Determineer-dag met oude appel- en perenrassen bij Erve Brooks

GELSELAAR – Er zal, na een aantal jaren van afwezigheid, weer een determineer-dag voor oude fruitrassen worden belegd bij Erve Brooks.  Deze zal worden gehouden op zaterdag 12 september.
Vanaf 10.30 uur ’s morgens kunt u er dan terecht met uw onbekende fruitrassen.

Deskundigen op het gebied van oude fruitrassen van de Fruitgroep Achterhoek zullen daar proberen de naam van het ras van uw onbekende appel of peer te bepalen. Let wel: voor een betrouwbare bepaling van de naam van het ras is het van belang dat u tenminste drie (3), maar liefst meer, boom-rijpe, en als het kan, geplukte vruchten per boom, of ras meebrengt. (n.b. noteer steeds nauwkeurig van welke boom de fruitmonsters afkomstig zijn, en ook of, en onder welke naam u de meegebrachte rassen zelf kent). Let wel: val-fruit is alleen geschikt als het gaaf en schoon is en niet onrijp, of vanwege een aantasting te vroeg was afgevallen.

De afgelopen jaren heeft dit soort determineergelegenheden een schat aan oude en soms zeer bijzondere vondsten opgeleverd.  Als maatregel ter voorkoming van gezondheidsrisico’s, maar ook als extra attractie zal dit jaar alle aangeboden fruit buiten worden opgesteld en door de kenners worden beoordeeld.

Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij:
Hennie Rossel
http://www.vergetenfruitrassen.nl
tel. 06 – 5177 0265

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven