Integraal Huisvestingsplan vastgesteld, maar niet zonder slag of stoot

Door Redactie op 17-09-2020

BORCULO – In de raadsvergadering van 15 september is het Integraal Huisvestingsplan (IHP) 2020-2036 vastgesteld, waarin plannen staan rondom het basisonderwijs in Berkelland. In de commissie Bestuur en Sociaal van 3 september jl. werd al over dit plan gesproken, waar veel partijen hun complimenten uitspraken over het gelopen proces en het plan an sich. Debby Verhoeven, bestuurder van Keender, sprak in de commissievergadering, mede namens OPNONOA en VCO, over hoe zij het proces heeft ervaren. Dat was tot maart dit jaar uitstekend, daarna heeft de verantwoordelijke wethouder, Anjo Bosman, volgens haar steken laten vallen.

Inhoudelijk gaat het IHP o.a. over het binnenmilieu van scholen, over fusies, over IKC-vorming en over nieuwbouw. Deze stappen zijn ingedeeld in verschillende fasen. De besturen Keender, OPONOA en VCO hebben in aanloop naar het IHP besloten, mede met oog op teruglopende leerlingaantallen, de handen in één te slaan en samen te gaan voor minder scholen en betere faciliteiten. Na maart zijn er beslissingen gemaakt, zo zegt Verhoeven, die niet de goedkeuring dragen van alle schoolbesturen. Dit, terwijl de wethouder volhoudt dat alle besturen hun akkoord op het plan hebben gegeven.

Die ruis op de lijn zorgde in de commissie al voor vragen. “Hoe kan het dat scholen wie zijn toegezegd om te kunnen bouwen in fase 1, ineens in fase 2 staan, zonder dat zij daarover een heldere toelichting hebben gehad,” vraagt Jolanda Kuipers (D66) zich af. Leo Morren (GL) wil hetzelfde weten: “het verbaast mij als dat met geld te maken heeft, want bij de besluitvorming rondom de nieuwbouw van het Staring College, heeft wethouder Van der Neut gezegd dat er nog geld voor het IHP beschikbaar zou zijn.” Betsy Wormgoor (PvdA) geeft aan het vervelend te vinden dat schoolbesturen niet allemaal achter het plan blijken te staan, terwijl de raad dat wel zo is voorgehouden. “Ik kan niet anders dan concluderen dat het draagvlak voor een deel ontbreekt,” zegt zij. Verderop in de commissie wordt door de wethouder nogmaals uitgesproken dat er zeker akkoord is gegeven door alle schoolbesturen. Kevin Hauser (VVD) is hierdoor in de war: “De schoolbesturen zeggen dat er wijzigingen worden gemaakt zonder dat zij daar vanaf weten, terwijl de wethouder stelt dat zij alles in overleg heeft gedaan. Om het voor ons inzichtelijk te krijgen, zou ik graag notulen willen inzien van de overleggen tussen wethouder en schoolbesturen.” Wethouder Bosman geeft in haar antwoord aan dat ze gaat onderzoeken of dit kan, omdat ze niet precies weet hoe het zit met de vertrouwelijkheid van die stukken.

In de raadsvergadering van 15 september is wethouder Bosman niet aanwezig (in verband met trieste persoonlijke omstandigheden) en wordt zij vervangen door wethouder Van der Neut. Verder valt op dat Hans Boxem het woord voert voor de VVD, terwijl dat in de commissie nog door Hauser werd gedaan. In de tijd tussen de commissie en de raadsvergadering, heeft de gemeente brieven ontvangen van zowel het medewerkersteam van de Kard. Alferinkschool in Neede, als hun MR en de ouders van leerlingen op die school. Allen doen zij een dringend verzoek om de nieuwbouw van de Kard. Alferinkschool niet uit te stellen. “Het is onmogelijk om in het huidige pand de komende 10 jaar degelijk en bovenal gezond onderwijs te bieden aan de kinderen van onze school,” wordt er door het team geschreven, gevolgd door allerlei punten die hen zorgen baten betreffende het binnenmilieu van de school.

De VVD trapt de raadsvergadering af en stelt voor in te stemmen met het IHP en daarna zo spoedig als mogelijk met de schoolbesturen om tafel te gaan om een plan te maken voor nieuwbouw in Neede. D66 komt met een amendement waarin ongeveer hetzelfde wordt gesteld, maar waarbij vanavond nog in elk geval Kard. Alferinkschool in fase 1 wordt geplaatst. “We zitten allemaal zo dicht bij elkaar met wat we willen, maar er is ook geld nodig om een degelijk plan te kunnen maken,” stelt Jolanda Kuipers. De PvdA vult aan: “Door dit amendement maken we het gewoon duidelijk,” aldus Betsy Wormgoor. “U zegt dat we er zo spoedig mogelijk mee aan het werk gaan, maar zo spoedig mogelijk is zo rekbaar als elastiek.” Wethouder Van der Neut reageert kort en krachtig: “U hoort mij zeggen: als het plan er ligt, gaan we ermee aan de slag. Zo doen we dat altijd in dit college.”

Kuipers komt terug op de in de commissie opgevraagde notulen. “Wij hebben geen verslaglegging van de overleggen, want deze zijn vertrouwelijk verklaard. Ik daag de portefeuillehouder uit de notulen te overleggen, om in elk geval te tonen dat ze er zijn.” De wethouder antwoord dat de raad alle stukken en verslagen heeft ontvangen.  Bij de afronding van het agendapunt, wordt het amendement van D66, PvdA, GL en OBL in stemming gebracht, hoofdelijk. Opvallend is dat de zowel de VVD als Kevin Hauser als individu een stemverklaring willen afleggen. Hans Boxem licht toe in zijn stemverklaring dat de VVD wel geld beschikbaar wil stellen voor de samenvoeging van OBS de Marker en de Kard. Alferinkschool, maar dat andere planvorming in een andere fase moet plaatsvinden, en om die reden stemmen zij tegen het amendement.

Hauser sluit zich in zijn stemverklaring bij de woorden van de VVD aan, maar geeft aan een andere keuze te maken. “Lesgeven in een pand met slecht binnenmilieu is een ongezonde situatie. Bij krimp zijn er twee dingen belangrijk: werkgelegenheid en goed onderwijs, een school biedt beide. Tot slot,” gaat hij verder, “als raadsleden kunnen wij niet controleren of dat wat ons voorgehouden wordt, ook klopt, omdat wij geen notulen mogen inzien.” Volgens Hauser is het niet de eerste keer dat er informatie onvolledig wordt aangeleverd. “En om die reden kan ik niet anders dan een signaal afgeven en instemmen met het amendement.”
Bij het instemmen met het IHP zelf, geeft de PvdA te kennen niet in te stemmen met het plan, “omdat het proces vanaf maart tot en met nu met enorm veel ruis is gelopen en er veel verwarring is ontstaan, kunnen wij dit plan niet steunen.” D66 sluit zich hierbij aan en stemt, overigens samen met OBL, tegen. GroenLinks zegt ondanks de ruis en de zorgelijke situatie op de Kard. Alferinkschool, wel te kunnen leven met het IHP en stemt in.

Copyright © 2020 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Kinderboekenweek school Noord Borculo van start
BORCULO - Woensdag 30 september openden de kinderen van school Noord de Kinderboekenweek met een Tijdmachine en een reusachtige Dino. De kinderen moch......
Lees verder »

OV-ambassadeurs geven advies op maat en antwoord op veel gestelde vragen.
RUURLO - Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel vinden het belangrijk d......
Lees verder »

Podium Eibergen start met pianosonates
EIBERGEN - Podium Eibergen heeft voor het cultureel seizoen '20-'21 opnieuw een afwisselende en verrassende serie concerten en projecten geprogrammeer......
Lees verder »

Oude Mattheüs Eibergen weer geopend op woensdagavond
EIBERGEN - In plaats van elke dinsdagavond, staat vanaf 7 oktober weer elke woensdagavond van 19.00 uur tot 19.30 de torendeur van De Oude Mattheüs op......
Lees verder »

Café Doodgewoon over Levensvragen in coronatijd
BORCULO - Bij Buitencentrum Kerkemeijer aan de Ruurloseweg 51 in Borculo vindt op dinsdag 13 oktober een themabijeenkomst van Café Doodgewoon plaats. ......
Lees verder »

Dierendag vier je met Welkoop!
EIBERGEN - Als echte dierenliefhebber heb je het natuurlijk al omcirkeld in je agenda: 4 oktober is het Werelddierendag. Dé dag om je huisdier eens le......
Lees verder »

Nieuw bij Wijzer over je hond: Zoekwerk
BELTRUM - Vanaf nu is het mogelijk om bij Wijzer over je hond in Beltrum lessen zoekwerk te volgen. Tijdens deze lessen leren we de hond naar een spec......
Lees verder »

College biedt raad begroting 2021 aan
BERKELLAND - Het college van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad de begroting 2021 aan. De basis voor deze begroting is al gelegd bij de ......
Lees verder »

RIVM: Vijfendertig vastgestelde corona besmettingen in Berkelland
BERKELLAND – In de periode van 16 t/m 29 september zijn er vijfendertig officiële corona besmettingen vastgesteld in de Gemeente Berkelland. Dat heeft......
Lees verder »

Algemene Ledenvergadering FC Eibergen gaat niet door
EIBERGEN - De geplande Algemene Ledenvergadering van FC Eibergen op maandag 5 oktober bij Grand café De Klok kan door de aangescherpte corona maatrege......
Lees verder »

Oranje Fonds zoekt kanshebbers Appeltjes van Oranje 2021 in Berkelland
BERKELLAND - Het Oranje Fonds start vandaag de zoektocht naar bijzondere projecten uit Berkelland die kans maken op een Appeltje van Oranje 2021. Dit ......
Lees verder »

Storing aan openbare verlichting in Eibergen
EIBERGEN - Momenteel is er een storing in de openbare verlichting in Eibergen. De storing treft de volgende straten: Herman ten Catestraat Beltrumsewe......
Lees verder »

Columns Marcel & Monique

Column Monique Weiden: Droogte
BELTRUM - Het klimaat verandert, dat merken we allemaal. Voor het derde jaar hebben we al te maken met extreme droogte en erg hoge temperaturen. ......
Lees verder »

Fratsen Dat is noe eenmoal zo.
NEEDE - Noe is `t neet mien gewoonte um vanaf disse plek oaver mien bedrief te schrieven. Ik wil de stukskes altied open hollen en luchtig en neet as ......
Lees verder »

Fratsen De karke
NEEDE - Gedoo in de karken um ons hen. In Leevelde hebt ze `n concert e geven in de karke den deur `t bisdom neet good e keurt was. Toen had ie `t sch......
Lees verder »

Zichtbaarheid
BELTRUM - Ik noemde het in mijn vorige column al: zichtbaarheid. En ik krijg ook nog wel eens de vraag van mensen waarom wij het zo belangrijk vinden ......
Lees verder »

NUB TV

film: Burgemeester Joost van Oostrum verricht opening “Diekhook in ‘t Lech” op de trekker

Ondernemend Berkelland

Dierendag vier je met Welkoop!
EIBERGEN - Als echte dierenliefhebber heb je het natuurlijk al omcirkeld in je agenda: 4 oktober is het Werelddierendag. Dé dag om je huisdier eens le......
Lees verder »

Eddy Groot Zevert 25 jaar bij Scharenborg Beltrum
BELTRUM - Een klein feestje vandaag (woensdag 9 september) bij Scharenborg Beltrum B.V. Eddy Groot Zevert is namelijk vandaag al 25 jaar in dienst bi......
Lees verder »

Boerderijwinkel Bosheurne voor over (h)eerlijke streekproducten
BARCHEM – Een bedrijf starten midden in de coronacrisis, je moet het maar durven. Eigenlijk overkwam het Gert en Gersina Tessemaker uit de buurtschap ......
Lees verder »

Nieuw in Eibergen: Friet Enzo
EIBERGEN - Eibergen heeft er sinds kort een cafetaria bij. Broers Giovanni (20) en Ducan (25) de Koning waren al een tijdje op zoek naar een geschikte......
Lees verder »

Determineer-dag met oude appel- en perenrassen bij Erve Brooks
GELSELAAR - Er zal, na een aantal jaren van afwezigheid, weer een determineer-dag voor oude fruitrassen worden belegd bij Erve Brooks.  Deze zal ......
Lees verder »